Nötpanerad Saganaki

25 maj, 2017

Skön Kristi Himmelsfärd på er! Det är ensamt här i bloggen just nu, lika babbliga som ni var i mars/april lika tysta är ni nu. Hoppas ni mår bra!? <3
Solen lyser här och vi forsätter med vår SIOO:X bendling idag!
Blir det grillen idag? Det blir det definitivt här!
Här kommer ett underbart grilltillbehör, Saganaki ost! Det åt vi till förrätt på Kreta varenda gång vi åt ute och för några år sedan så var jag ju med Fontana just på Lesvos och hjälpte dem marknadsföra deras Lesvos sortiment, det var då jag fick upp ögonen för Saganaki!
Saganaki går att steka som den är eller så panerar man den! Jag väljer att panera den fast med glutenfri panering dvs nötter! Blir så gott!



Jag panerar med pofiber, ägg och grovhackade nötter – mandlar eller hasselnötter!
Häll upp pofiber och nötter på varsin tallrik, vispa upp ett ägg i en annan och doppa först i pofiber, sedan i ägg, sedan i nötter.
Stek i rikligt med kokosolja utan smak eller olivolja – på hög värme men inte för högt så nötterna bränns! Ca 2 minuter på varje sida.
Servera med citronklyftor som man sedan squeezar över!

Hoppas ni provar och gillar! MUMS!
KRAMAR till er! ❤️

32 kommentarer
0

Du kanske också gillar

32 kommentarer

Monica 26 maj, 2017 - 21:01

Det ska jag testa, låter gott! Tror du att det passar till varmrökt lax eller har du annat tips för en sommarmeny med lax?
Skön sommarhelg☀️

Svara
Marianne 26 maj, 2017 - 16:30

Jag är också kvar och är inne på din blogg och kikar varje dag så gott som. Men är tyvärr dålig på att kommentera. Får skärpa mig.
Du har så mycket att ge både recept, rabatter och dina resor m.m. Så roligt att följa dig ska du veta. Ha en skön helg.

Svara
ljuva julia 25 maj, 2017 - 21:40

Jag finns kvar <3 Kommenterar inte alltid aktivt, men läser lika mycket. Saganaki är också en underbar ost måste jag säga <3

Svara
Åse 26 maj, 2017 - 08:46

Härligt att höra Julia! <3

Svara
Linda 25 maj, 2017 - 19:34

Jag gillar din blogg jättemycket! Får massor av lust till att laga god mat. Och allt blir så gott! Alltid!
Jag blir så nyfiken på hur du kommer fram till ett recept o hur du vet alla mått o ingredienser. Som jag provade indisk köttfärssås idag. Hur kom du på att det ska vara kokosgrädde i o just kalvfond. Jag tycker att det är så häftigt att du komponerar ihop så mycket gott! Vore ett spännande inlägg om du ville berätta mer om hur du jobbar!

Svara
Åse 26 maj, 2017 - 09:25

Hej Linda! Tack! <3
Tja dte är väl därför jag sysslar med det jag gör, jag är uppfinningsrik! haha! Jag hämtar inspiration från lite överallt,ibland är det en krydda jag utgår från, eller ett livsmedel, ibland ett befintligt recept som jag anpassar till min smak.
I den indiska köttfärssåsen så ville jag ha den mejerifri och kokos passar perfekt i indisk mat =) Kalvfond brukar jag alltid ha i köttfärssås =)

Svara
Tina 25 maj, 2017 - 17:19

Åh älskar saganaki efter att jag åt den i Grekland för några år sen 😍. Panerad måste jag pröva ser jätte gott ut. Följer dig också men skriver inget jag heller men som någon tidigare skrev så är min telefon också full med skärmdumpar.

Svara
Camillapa 25 maj, 2017 - 16:15

Jag har lite frågor som jag har gått och funderat på, hoppas det är ok för dig att svara på?! 😉
1. Du säger i någon av dina böcker om mejerifritt! Är det något som du själv lever efter oftast, eller är du mer liberal och avslappnad?
2. Är det viktigt att hålla kolhydraterna nere och massor av fett? Eller är det var kolhydraterna kommer ifrån, tex grönsaker, bär och ev lite frukt.
Men sparsamt från mandelmjöl, kokosmjöl…och annat, vad det nu skulle vara?
3 Får jag fråga hur lång du är och vilken vikt du har nu…om det inte är för närgånget. Det respekterar jag självklart! 😉
4 Är du viktstabil?
5 trivs du i din vikt eller vill du gå ner något? Vilken metod använder du då i LCHF? Hur äter du?
6 I din sida fasta, finns det något som du tänker annorlunda som du kanske inte har ändrat?
7 Hur skulle en dag se ut om man vill kombinera 16:8 med 5:2? Är det bra att kombinera dessa?
8 praktiserar du fortfarande carb nights? Hur kan en dag då se ut och hur ofta?
9 hormon och arteget mat, fungerar ris och ekologisk potatis ibland? Eller är det egentligen inte optimalt, men som aktiv och tränande ( eller på träningsdagar) är det faktiskt positivt?
10 hur ser du på LCHF nu när du har mer erfarenhet. Är fettet det viktigaste för att gå ner i vikt eller hålla vikten? Eller är det att utesluta den mat, tex gluten/stärkelser som inte är bra och ha ”lagom” med bra fetter såsom kokosolja, raps, oliv och smör/ghee?
Oj, blev precis tio! :D…tror det var alla! 😉

Svara
Åse 25 maj, 2017 - 16:27

Hej camilla! Haha! ja det är mycket frågor från dig och jag hinner tyvärr inte svara på alla =) de flesta frågorna får du svar på om du läser här regelbundet, eller läser mina böcker =)
Yes jag äter lite mejeri själv, oftast bara hårdost, fetaost, mozzarella. Grädde, Creme Fraiche och Yoghurt någon enstaka gång i veckan.
Du bör hålla nere stärkelse och stärkelse finns mest i potatis, ris, mjöl, spannmål och socker.
Jag är 1.63 och väger mig typ ALDRIG. Det är totalt oviktigt utan jag känner på mina kläder hur de sitter. Har jag slarvat något så komprimerar jag mitt matfönster extra mycket någon vecka.
Fettet är inte det viktigaste för att gå ner i vikt! Det viktigaste är att man äter näringsrikt, tillräckligt med fett för att vara ohungrig i 4-5 timmar, inte äter för mycket energi och äter tillräckligt med kolhydrater för att få i sig näringsämnena som kommer med dem (grönsaker i alla färger).

Svara
Camillapa​ 25 maj, 2017 - 17:32

Bra svar Åse!
Jag har följt dig i många år sedan jag blev intresserad av LCHF och både gillar, delar och berömmer din blogg! 🙂
Det skadar ju inte att du är en super tjusig kvinna med stil och charm, så då blir du såklart extra lätt att lyssna på. Denna kvinnan vet vad hon pratar om! 😉
Jag gjorde dock ett uppehåll från LCHF ett antal månader, då missade jag en del och de saker jag frågade om är lite sådant som du var inne på senast jag besökte dina sidor…bl.a!
Tack för ditt svar…kanske senare om du får tid och vill, så kanske du svara även på det andra? 🙂

Svara
Åse 25 maj, 2017 - 17:38

KRAM! <3 Ha nu en underbar helg!

Svara
Cherie 25 maj, 2017 - 16:15

Har aldrig hört talas om Saganaki tidigare men borde nog testa nu för det där såg väldigt gott ut! 🙂

Svara
M 25 maj, 2017 - 15:59

Hej Åse!
Jag älskar din blogg! Den bästa bloggen enligt mig!
Saganaki har jag hört talas om men inte hittat i någon affär… ska leta ordentligt nu när jag läst ditt recept för det låter onekligen supergott! Har tröttnat på halloumi och gnisslandet som uppstår när jag tuggar den. 😉
Hoppas du får en skön helg!
Kram 💗

Svara
Åse 25 maj, 2017 - 16:39

Tack kära M! <3 Ja pova Saganaki! Sååååå gott! Och godast i Grekland där den oftast är såååå smältig och goooood! Tycker Fontanas Saganaki är liiiiite hårdare än de jag oftast får i Grekland!

Svara
Ewa Syrén 25 maj, 2017 - 14:52

Hej Åse! Ja visst är den osten supergod, särskilt om man panerar den. Har gjort det tidigare men sedan glömt av det lite. Så tack för påminnelsen om detta delikata grilltillbehör. För övrigt tillagas mest dina recept här hemma. Jag fullkomligt älskar dom. Lättlagat och så gott! Alltid 😃
Det ska bli roligt att se ert altangolv sen. Vi har ett golv i silvergrå nyans, men det är olja med färgpigment.
Trevlig helg i sol och värme
Ewa

Svara
Åse 25 maj, 2017 - 15:47

Åh det är ju så fiiiint med silvergrått!
Kul att du uppskattar receptet Ewa! <3

Svara
Pernilla 25 maj, 2017 - 14:15

Älskar Saganaki!
Detta ska jag absolut prova 🙂

Svara
Ninni 25 maj, 2017 - 13:43

Dålig på att kommentera men följer din blogg varje dag och älskar din mat!! Så mycket att alla skärmdumpar tar över utrymmet i telefonen…☺ Fortsätt i samma anda! Kram

Svara
Åse 25 maj, 2017 - 14:31

Haha! Underbart!! Kram!!

Svara
Christine 25 maj, 2017 - 13:26

Sol och fint väder i Malmö. Någon av alla dina kycklingrätter blir det här ikväll. KRAM till dig njuter av alla dina inslag.

Svara
Åse 25 maj, 2017 - 14:31

Tack fina Christine! Skön helg på dig! 💕

Svara
Åsa 25 maj, 2017 - 12:52

Ostigt och gott med saganaki, men inte så lätt att få tag på tyvärr, rätt synd då den inte är lika ”tand-knarrig” (eller vad man nu skall kalla det?) att äta som halloumi är. Ej provat panerat saganaki heller, skulle vara spännande att prova. Strävar efter att steka/ugnsbaka i lägre temperatur numera, så antagligen funkar den metoden dåligt när det gäller just den där osten, värmen måste sant vara rätt hög…
Vill verkligen försöka ge mig till känna i kommentarsfälten för att bekräfta, men ibland tar jag mig inte den tiden då det gäller mat- och hälsobloggar, borde man förstås göra. Tittar fortfarande in hit ibland, uppskattar dina matrecept och din positivt livsglada inställning. Sånt smittar av sig. 🙂

Svara
Åse 25 maj, 2017 - 12:55

Vår finns på Ica Maxi men det kanske inte finns på ditt?
Jag stekte faktiskt min på ganska låg värme då jag inte ville riskera att nötterna brändes. Steker man utan panering så behöver man ha högre värme (och även utan fett i pannan)
Tack för din fina kommentar! =) KRAM!

Svara
Virve Brynhagen 25 maj, 2017 - 12:29

Ser väldigt gott ut. Är det typ Halloumi?

Svara
Åse 25 maj, 2017 - 12:42

Både jag och Nej. Osten heter kefalotyri och kallas saganaki för att den steks i en enportions stekpanna. Halloumi gnisslar och skiljer sig en del i konsistens då Saganakin smälter och det gör inte halloumi.

Svara
Camillapa 25 maj, 2017 - 15:21

Man kan alltid använda vanlig feta ost också! Gott både att steka, panerad eller i folie i ugnen. Då kan man även lägga på tomater/chilli/paprika eller annat smått och gott! 😉

Svara
Åse 25 maj, 2017 - 15:46

Det är gott ja men inte en ersättning för Saganaki =) En helt annan konsistens på feta, men absolut supetgott!

Svara
Camillapa 25 maj, 2017 - 16:24

Satt och pratade med min man…som är grek.;)
Saganaki är namnet på en rätt där man steker eller friterar ost, all ost! Feta ost, halloumi, grekisk hårdost m.m.
Jag tom satt och funderade över att man då faktiskt kunde använda svenska hårdostar. Jag har inte provat, men nu ska jag. Det borde ju fungera! 🙂
Kram

Åse 25 maj, 2017 - 16:36

”Osten heter kefalotyri och kallas saganaki för att den steks i en enportions stekpanna med samma namn” (svarade en innan) Går säkert med annat hårdost så länge den har smältegenskaper.

Camillapa​ 25 maj, 2017 - 17:25

Ja kefalotiri har vi alltid hemma i vårt grekiska hushåll!
Nåja detta var vad min make informerade om!
Hälsningar från vaaaaarma soliga Malmö! 😀

Petra 25 maj, 2017 - 12:03

Ska testa så fort jag hittar osten. Får väl ge mig iväg till stan för att leta där 😉 .
Tack för en bra och inspirerande blogg. 💐💐
Kram Petra

Svara
~ Maria ~ 25 maj, 2017 - 12:02

Hej gumman!
Allt är bra här, tröttheten och längtan efter semester pockar på nu <3
Har aldrig hört talas om Saganaki men älskar ost så det ska jag prova.
Ha en mysig dag!

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.