Naturligt Glutenfri Pastadeg till pastamaskin

29 april, 2015

Ni tror väl jag blivit totalt pastatokig på sistone men så är inte fallet 😉
Zucchinipasta, Riven vitkål, LCHF pasta på Fiberhusk (psylliumfröskal), Bönpasta..
– det finns många olika bättre alternativ till pasta gjort på vetemjöl.
Mina barn äter både ris, potatis och pasta men inte varje dag och de får ju samma mat som jag så de får näringsrik mat, gjort på bra råvaror och väldigt lite processad mat.
Mat lagat från grunden, precis som jag är uppvuxen på!
Jag tror på riskspridning, att inte äta samma sak dag ut och dag in, våra kroppar klarar en hel del ”skräp” men människan överkonsumerar ju ofta saker och därför är mitt eget motto att äta så naturligt och ”lugnt” för kropp & knopp så ofta som möjligt så klarar åtminstone min kropp av andra saker då och då (lite spannmål, lite socker etc)
80/20 regeln med andra ord. Den regeln gäller även för mina barn.
Gluten vill jag absolut hålla nere på så mycket så mycket som möjligt i familjen och speciellt nu när vi konstaterat att min 17-åriga dotters mage mår som allra bäst utan både gluten och laktos.
En hederlig pastadeg fast gjort på BRA råvaror, dvs inte en glutenfri Kungsörnen pasta, nu har jag receptet!
HURRA!
Jag använde Philips PastaMaker som spottar ur sig färdig pasta på 15 minuter. Helt suverän!
Jag bestämde mig för att använda Rismjöl, Bovetemjöl, Tapiokamjöl, Quinoamjöl och Fiberhusk (psylliumfröskal). De flesta ekologiska.
Man kan använda de mjöler man mår bra av och som man tycker bäst om.
Jag ska fortsätta laborera lite och målet är att komma på ett recept så lågt i kolhydrater som möjligt.
012A9586-1
012A9589-1
Som Play-Doh! Haha!
Degen håller ihop bra för att inte innehålla gluten! Men det är ju stärkelsen i rismjölet och tapiokan och bindningsförmågan i fiberhusken som gör det.
012A9598-3
17-åringen fick provsmaka och sa efter några tuggor: ”Japp, det smakar precis som vanlig pasta!”
Nu är ju mina ungar vana vid att inte äta så stor mängd mjöl som många andra barn kanske äter så de kan ju vara ”avmjölade” haha, precis som jag 😉
Men det blev gott och det är ju som alltid, det man serverar till som är det viktiga! =)
012A9595-4
Skriv ut

Naturligt Glutenfri Pastadeg till pastamaskin

Ingredienser

  • 175 g rismjöl
  • 105 g tapiokamjöl
  • 40 g bovetemjöl
  • 175 g quinoamjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 6 hela ägg
  • 1 msk olivolja

Instruktioner

  1. Blanda enligt anvisning för er pastamaskin.
  2. I Philips PastaMaker blandar man först mjölet och sedan häller man ner vätskan.
  3. Koka sedan pastan i ca 2-3 minuter.
  4. Detta ger ca 600 g färdig pastadeg.

Näringsinnehåll

  • Portionerr: 6

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo

Print Friendly, PDF & Email

24 kommentarer
0

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Mikael Hansson 28 mars, 2016 - 17:15

Hej! Det är dax att ta utmaningen om hemmagjord pasta utan gluten. Men i ditt recept ingår rismjöl. Får man med arsenik istället, så är bara halva segern vunnen…
Vad kan man använda för alternativ?

Svara
Åse 28 mars, 2016 - 17:19

Jag köper Saltå Kvarns ekologiska med lågt arsenikinnehåll 0,08 mg per kg ris. Tyvärr är det svårt att vinna alla strider så man får ibland välja vilken. Jag kan tyvärr inte rek. Någon annan ersättning i detta receptet då jag inte provat.

Svara
Marie 28 juli, 2015 - 13:58

Hej Åse
Blev väldigt nyfiken på din pastamaskin och jag undrar om den även kan göra lasagneplattor? Eller gör den bara degen och sedan får man kavla ut degen själv och skära upp i delar.

Svara
Åse 28 juli, 2015 - 14:01

Den gör lasagneplattor =) Jag är supernöjd!

Svara
Anna B 30 april, 2015 - 19:59

Jag har också hittat den från semper på rårismjöl och blev överlycklig, men så kom ju nyheterna om att allt ris innehåller….var det ammoniak, arsenik? Kommer inte ihåg. Hur tänker du i den frågan?

Svara
Ulrica 30 april, 2015 - 09:30

Hej kul med att kunna göra pasta. Hur många kolhydrater är det i pastan? Trevlig valborg önskar jag er alla Ulrica

Svara
Åse 30 april, 2015 - 11:49

Hej! Det vet jag inte =) Men runt 50 gram per portion misstänker jag!

Svara
Malin Axelsson 30 april, 2015 - 06:44

Jaa Tack Monica Palmér! ?

Svara
Monica Palmér 30 april, 2015 - 04:25

Malin Axelsson. Du som älskar god pasta?

Svara
Karin 30 april, 2015 - 05:52

Gillar verkligen ditt sundhetstänk. En helhet liksom.
Kram

Svara
Camilla p-a 29 april, 2015 - 19:42

Hej Åse!
För något tag sedan så visade du en hamburge form, som man också kunde använda när man la ost i. Kan du berätta igen var man kan köpa den? 🙂

Svara
Åse 30 april, 2015 - 11:27

Hej Camilla! Den kommer från Coolstuff! =)

Svara
Camilla p-a 30 april, 2015 - 14:38

Tack för hjälpen! 😀

Svara
Tina 29 april, 2015 - 17:46

Ser ju urkul & gott ut:))
Finns en jättegod glutenfri & ekologisk linguine pasta hos Semper på 100% rårismjöl & vatten.
Mina barn gillar den skarpt.

Svara
Åse 29 april, 2015 - 19:13

Ja den är ok!

Svara
Kathrin Isaksson 29 april, 2015 - 15:08

Ser spännande ut! Pasta är det jag saknar allra mest sen jag gick över till lågkolhydratkost 🙁

Svara
Ingrid 29 april, 2015 - 15:57

Tror du att det kan funka med en gammal ”vanlig” pastamaskin som man vevar degen igenom?

Svara
Åse 29 april, 2015 - 15:58

Tror jag absolut!

Svara
Linda Åkesdotter Fahlén 29 april, 2015 - 12:42

Hur mycke kolhydrater skulle du tippa på att de innehåller 🙂

Svara
Åse Falkman Fredrikson, 56kilo 29 april, 2015 - 13:19

Det vet jag inte, lägg in det i tex kostbevakningen.se 🙂

Svara
Linda Åkesdotter Fahlén 29 april, 2015 - 13:20

Okej ? tack ??

Svara
Martina 29 april, 2015 - 14:11

Åh vilket spännande recept! Måste väl gå utan pastamaskin också antar jag eller vad tror du?

Svara
Åse 29 april, 2015 - 14:27

Ja det ska gå! tar ju lite längre tid bara =)

Svara

Lämna en kommentar