Mot bättre form, helt enkelt!

20 maj, 2013

Som sagt! Nu är det dags att bli lite starkare, må lite bättre, få bättre kondition och bli lite snyggare! haha 😉
Som sagt så är jag i dag en nykter jojobantare eller vad ska man kalla det?
Jag tror inte att någon som inte varit där förstår vilken befrielse det är att ha slutat banta. Att inte ständigt pendla 5, 10, 15, 20, 25 kilo i vikt som jag gjort sedan jag var 14 år.
Sedan 2011 så har min vikt varit stabilare än någonsin. På höst och vinter kryper den upp lite för att sedan på vår och sommar dippa till mitt lägsta och nu pratar jag inte VIKT i den bemärkelsen vad VÅGEN säger – jag kan inte bry mig mindre om vad den säger utan generellt så går jag hellre efter måttband och kläder och välbefinnande. Ibland tar jag en viktkoll.
Kosten fungerar till 100%, jag mår bra av det upplägget jag har idag, jag har aldrig ångest eller ångrar mina val, jag har kontroll och kroppen är duktig på att samarbeta med hjärnan idag. Jag äter en lite liberalare lågkolhydratkost. Men ibland blir det ju så klart lite mer energi än vad jag behöver och nu skulle jag vilja komma i lite bättre form och framför allt så vill jag RÖRA mig mer! Jag vill vara en stolt motionär! Jag har ett roligt projekt framför mig där jag faktiskt kommer få proffshjälp av en av Sveriges härligaste inspiratörer när det kommer till träning – men mer om det sedan!
Men jag kan ju inte vänta på det så klart så jag sätter i gång IDAG.
Träning:
Jag börjar sakta, kommer inte lova att stå på gymmet fem dagar i veckan utan jag börjar med att få upp en rutin. Dessutom ska jag opereras om 1 vecka så därför så satsar jag på konditionsträning denna veckan och att stärka hjärtat 😉 Målet är sedan givetvis att lägga till styrka och yoga.
Just ja, sedan har jag ju Annika Sjöös DVD! Den kör jag igång med men en gång!!
Vecka 21: Challenge (haka på!!!) #56challenge på instagram!
Minst 30 minuters organiserad träning varje dag. I mitt fall kommer jag satsa på powerwalk/jogging. Givetvis kommer jag att redovisa träningen, jag använder Runtastic Pro och/eller RunKeeper så kommer posta skärmdumpar över träningen. Det är också en bra sporre!
Kost:
Jag tror inte på förbud och de valen jag gör är alla medvetna. Det är skillnad på vad man äter om man vill gå ner i vikt på längre sikt eller om man vill få en bra boost. Eftersom jag vill få en boost och inte har någon övervikt utan mer vill trimma så kommer jag lägga upp min kost så här. Hade jag velat viktminska bort 10-15 kilon så hade jag lagt mig på en lite liberalare nivå som är lättare att leva efter.
Detta är ingen diet utan bara en anpassning av den kost jag redan äter, för att nå mina mål.
Periodisk fasta – det innebär att jag senarelägger frukosten. Jag kommer att ha ett matfönster mellan ca 12.00-20.00. Det finns inlägg jag skrivit om PF här. Men i korta ord så handlar det om att man förlänger perioden när kroppen befinner sig i förbränningsläge. Äter vi så lagrar kroppen energi, fastar vi så förbränner vi energin. Det är en myt att kroppen går in i svält. Studier visar att kroppen inte sänker sin förbränning förrän efter 60 timmar utan mat.
Periodisk fasta höjer även tillväxtfaktorn i kroppen som är fettförbrännande.
Hos kvinnor ser man en ökning av hormonet leptin som är vårt mättnadshormon.  Jag märker tydligt att jag aptitreglerar bättre på fasta.
Jag har ätit enligt PF sedan mars 2012 och det är en livsstil jag har och som jag mår väldigt bra på, jag äter inte alltid enligt dessa tider men generellt äter jag min frukost betydligt senare än många. Nu kommer jag vara mer konsekvent.
Jag kommer äta när jag är hungrig, det innebär ca 3 mål mat mellan 12.00-20.00.Inget är hugget i sten och det kommer komma tillfällen då dessa tider inte passar.
Jag kommer att äta en striktare lågkolhydratkost än annars:
Det jag kommer dra ner på och äta/dricka mer sällan är: mejeri (ost är ok), bär, nötter, vin, lchf bröd, allt sötsmakande. (vinprovningen är alltid på tisdagar så 1 glas då + 2 till helgen, max 3 glas vin av torrt vin i veckan)
Jag kommer att fokusera på:
Bra protein, helst kyckling, fisk, nötkött och ägg. Fläskkött är inflammatoriskt så det försöker jag alltid äta lite av.
Bra fettkälla: Olivolja, kokosfett, smör och fet fisk, avokado, majonnäs och andra dressingar/såser, ost. (2 tsk kokosfett i kaffet lär det bli också)
Alla ovanjordgrönsaker utom majs och ärter, just nu tar jag bort rotfrukterna. 
Dessa livsmedel kommer utgöra min tallrik och som sagt jag kommer äta när jag är hungrig och sluta när jag är mätt.
Så, nu kör vi!
 

Print Friendly, PDF & Email

48 kommentarer
0

Du kanske också gillar

48 kommentarer

Anna 22 maj, 2013 - 14:23

Hej Åse!
Äter enligt din bok sedan 5 veckor tillbaka och resultatet på vågen är än så länge noll…. Behöver lite pepp för att fortsätta då jag för övrigt mår väldigt bra.
Funderar på periodisk fasta, kan det vara något för att kicka igång förbränningen?
Har ca 20 kg att gå ner…
Tack för en fantastiskt bra blogg!
/Anna

Svara
Åse 23 maj, 2013 - 08:23

Hej Anna! nej tycker att du först äter dig mätt med tre måltider per dag i några månader och låter kroppen få bra mat regelbundet. Precis som Anna i min bok så behöver vissa kroppar längre tid på sig. Lycka till och stressa inte kring vikten, du är på väg!

Svara
Nadine 21 maj, 2013 - 12:13

Hej Åse! sen jag började med LCHF i februari har jag följt din blogg. Nu har jag några kilo kvar till målet som är 55 kilo, jag är 162 cm lång. Jag fundera att börja med periodvis fasta. Men mina tider är väldigt skiftande ibland och jag går upp olika tider varje dag. Så min fråga är: hur länge efter man gått upp på morgonen skall man vänta med att äta första målet?
Förövrigt är jag på utmaningen, ska försöka kicka igång mitt instagram=)

Svara
Åse 21 maj, 2013 - 12:57

Det viktiga är att man kör samma matfönster varje dag så fundera över hur du kan lägga det så att det passar in i dina tider, det behöver inta vara 16 timmars fasta, 14 räcker ofta för kvinnor!
Lycka till!!

Svara
Anita 21 maj, 2013 - 08:40

Lycka till med träningen. Skönt med promenader.

Svara
Anja 21 maj, 2013 - 05:36

Jag har nu ätit lchf i tre månader och lika länge pt, på sista tiden har jag även testat med längre fastetid. Jag blir väldigt hård i magen, tyvärr! Vet inte riktigt vad som kan hjälpa äter ju kokosfett varje dag. Problemet är att jag då inte känner för att äta alls och efter maten blir jag lite illamående. Kanske borde tänka på vad jag äter och skippa mejeriprodukter ett tag. Har du några tips Åse?

Svara
Åse 21 maj, 2013 - 13:00

Äter du tillräckligt med vattenlösliga fibrer som finns i grönsaker, hela linfrön, psylliumfrön och i fiberhusk??

Svara
Stina 20 maj, 2013 - 22:12

Bra där Åse!
Kommer du att föra dagbok över vad du stoppar i dig så att vi kan hänga på och forma tillsammans? 😉
Lycka till jag gissar på att det kanske är Lofsan som ska dra runt dig några varv =)
Kram
Stina

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 22:36

NJaaaaaae, inte just matdagbok tror jag – inte regelbundet iallafall. Jag är ju för att alla ska lära sig göra val som passar dem och inte blint äta så som ”grannen gör”. Jag äter ju det som passar just min kropp, det kanske inte alls passar någon annan. Men lägga upp inspirationsbilder på min mat kommer jag göra! Ni kommer ju få del av recepten här =) KRAM!

Svara
Stina 20 maj, 2013 - 23:44

Passar fint med lite matförslag. Har precis kört igång med PF på allvar och kör fakir flera dagar i veckan. Vårruset Örebro i morgon och är inbokad på milen på blodomloppet och tjejmilen i Sthlm. Ska bli grymt kul att köra.

Svara
Åse 21 maj, 2013 - 00:03

ojoj vad du är DUKTIG!!! Heja heja dig!!!

Svara
Lina 20 maj, 2013 - 21:38

Heja! Jillian Morgans 30days shred är grymt bra den med, ladda hem!

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 21:39

varifrån??

Svara
Lina 20 maj, 2013 - 21:51

Oj det vet jag inte. Jag fick den av en vän men jag ska höra med henne. Jag kan varmt rekommendera den!

Svara
Kristine 20 maj, 2013 - 21:34

Det blir bra. Masse lykke til 🙂

Svara
Rebecca 20 maj, 2013 - 21:07

Spännande!!! Och kul. Och kan man tänka sig att jag tror jag vet vem du ska bli inspirerad av;))) Får se sen om jag hade rätt.
Ha det fint och hälsa resten av gänget <3
Kram

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 21:40

Haha ja det får vi se! 😉 😉 PUSS och DETSAMMA!! <3

Svara
Charlotte 20 maj, 2013 - 21:01

När du kör periodisk fasta-dagar med matfönster 12-20, hur ofta gör du det i veckan? Eller kör du så alla dagar?

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 21:03

Alla dagar alt 5-6 dagar.

Svara
Ulrika 20 maj, 2013 - 20:56

Hej!
Det ska bli spännande att följa dig på din ”resa”. Du skriver att du ska köra en striktare lågkolhydratkost. Jag trodde att när man konditionstränar var det tvärtom, att man behöver lite extra kolhydrater. Tänker jag fel? Jag undrar eftersom jag själv konditionstränar tre, fyra gånger i veckan och ibland upplever att energin tar slut. Trodde att det berodde på att jag ätit lite för lite kolhydrater.
Mvh Ulrika

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 21:26

Det är så olika hur mycket kolhydrater man behöver när man tränar. Jag äter en liberal lågkolhydratkost annars och äter lite mindre liberalt nu när jag vill ha lite resultat. Gemerellt behöver man bara addera till mer kolhydrater om man tränar högintensivt eller styrketränar ganska hårt och där är jag inte än.

Svara
Fia Karlsson 20 maj, 2013 - 20:10

Heja!
Jag ökar på min träning denna v från att löpträna ( jag hatade att springa men har gett mig f-n på att det ska gå, klarar 5km bra nu och ökar…). Däremot hittar jag inte Annikas dvd. Den är slutsåld på de sidor jag tittar… Tänkte kombinera löpträningen med styrkepass och då passar det bra med en dvd. Har 1kg kvar till målvikt!!!
Lycka till, Åse!

Svara
Måste testa! | Cissi springer 20 maj, 2013 - 19:56

[…] så måste jag säga, att jag gillar bloggare som svarar i kommentarerna, stora bloggare som mindre. Ställer jag en fråga vill jag ju så klart ha […]

Svara
Barbro 20 maj, 2013 - 17:21

Kul att följa dig! Jag har också kört igång med små joggingturer, PW, träning Annika Sjöö’s ”mage, rumpa, lår”, samt träning då och då på gym mestadels styrka. Försöker göra åtminstone något av detta varje eller varannan dag. Har läst på FB att många kör något som de kallar för Fakir, har du någon erfarenhet av detta och är det bra att köra exempelvis en eller två veckor? Står still och stampar och nu vill jag verkligen att det ska ”lossna” och bli av med några kilon! Vill gärna tappa 8-10 kg. Du är en stor inspirationskälla, kollar din blogg varje dag! Ha det bäst!

Svara
Tess 20 maj, 2013 - 16:11

Jag blir alltid så himla peppad när jag kikar in hos dig! Tack!!! Jag kör Lchf sedan exakt 2 månader tillbaka och älskar det. Kör nog egentligen rätt strikt men unnar mig lite mer liberalt 1-2 ggr i veckan. Jag känner att detta är for life och då kör jag på min egen ihopknåpade variant (med mycket inspo från dig)! Kram

Svara
Mary - m.ade b.y m.ary 20 maj, 2013 - 15:59

Agree, man ska inte lova för mkt. Det blir det bara pannkaka av. Mitt mål varje morgon är att ta mig upp å ut. Om jag sen snubblar fram om så bara runt kvarteret är det bra. Handlar om att få upp rutinen och tänket 😉

Svara
Julia - inredning och sött! 20 maj, 2013 - 15:08

Inspirerande! Tänk att man alltid lyckas hitta så många undanflykter (läs jag). Känner att det är svårt att komma igång då jag är ensam med barnen en del (sambon jobbar skift) men ska försöka få in det till och från jobbet istället.. då var det bara att ta tag i planen också 😉 Lycka till med ditt och tack för inspiration!

Svara
Anna 20 maj, 2013 - 15:04

Stort lycka till! Det ska blir roligt att följa din resa. Vem vet, tänk om man skulle haka på träningen? 🙂
/En av dina brevkurselever

Svara
al68 20 maj, 2013 - 14:34

Skall blir spännande att följa dig. Kramis

Svara
Linda 20 maj, 2013 - 13:54

Åh vad jag önskar att jag skulle kunna få någon motivation till träning. Har du några tips för att komma igång och då vill jag inte räser träna på en gång utan komma igång lite lätt för att sen öka på.
Jag skulle gärna gå ner typ 20 kilo men alla kilon jag kan förlora är bara bra. För 3 år sen typ vägde jag 20 kilo mindre än idag, men jag fastnade lite i den där fällan att njuta, mysa och ha det bra när jag träffade min sambo 2011 och tyvärr så har jag ej kommit ur den ännu.
Mitt allra största problem är allt sött jag gillar och pepsi är den stora boven verkligen.
Ha en bra dag
kram Linda

Svara
Tina 20 maj, 2013 - 13:53

Detta hakar jag på 🙂
Träningen gör jag jogg /Pw.
Nu eller aldrig ska jag ge PF en chans.
När du säger kokosfett i kaffet , inte under tiden du fastar va? Så jag inte gör fel!
Förresten jag bakade Tryffel kakan i boken i Fredags ( en stor favorit som den choklad älskare jag är) men det blev aldrig något tillfälle att äta och hade inget gottis sug :)) jag la den i frysen tror du det är ok ? Jag äter annars väldigt bra för mitt söt sug är minimalt och det brukar ju vara ett problem om man äter slarvigt.
Är kesobrödet också no no under en formtoppning?
Trevlig dag!

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 14:05

Inte under fastan nej =) Då är det bara energilös vätska! En liten slurk mjölk eller grädde kan fungera men helst inte!
Det är OK, den håller länge där!
Nej kesobrödet tycker jag kan fungera då det är högt i protein men det är så olika, jag tänker ha det som helgbröd.

Svara
Bengt Nilsson 20 maj, 2013 - 13:27

Som inspiration till gymträning kan man titta på Wanja Sjödin (som har gått på gym i 30 år):

Om jag själv börjar träna på gym måste jag ha en manlig förebild som Torbjörn Hogenschild:
http://www.fitnesscross.se/?p=ahlson.php&page=6944

Svara
Cissi 20 maj, 2013 - 13:19

Spännande med träningen! Ser fram emot att följa din träning. Jag har en fundering på PF. Det jag läst är att man gärna ska avsluta PF med sitt motionspass (i mitt fall löpning) men jag har ingen möjlighet att ut och springa på lunchen eftersom då mitt första mål mat skulle vara kl. 12 direkt efter jag har sprungit. Har det stor betydelse om jag äter mellan 12-20 men väljer att springa kl. 19 eller 20?

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 13:24

Nej faktiskt inte! Det är mest styrketräning som är bäst att lägga i anslutning till avslutad fasta, dvs att man äter ett stort mål vid fastans slut.

Svara
Cissi 20 maj, 2013 - 19:51

Ok, då ska jag nog ta och testa PF. Borde väl träna styrka också men löpning är ju så härligt! Tack för att du svarar så snabbt och bra!

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 20:27

Gör det Cissi!! Tror du kommer gilla det!!
Klart, vill ju ha en dialog! Kram!

Svara
Emma H 20 maj, 2013 - 13:06

Å va spännande att följa dig, jag tror jag hakar på:-))
Har också funderat på periodisk fasta, kanske testar det nu. Är det okej att träna på morgonen men ändå inte äta nåt förrän 12?
ha en toppendag!! Kram

Svara
Åsa Erdemli 20 maj, 2013 - 12:52

Hej!
Jag måste verkligen ta tag i mina viktproblem – har ett visst antal kilon för mycket. Har provat allt möjligt, men det funkar inte… Blir väldigt inspirerad av dig och din satsning. 🙂 Undrar om du skulle kunna vara snäll och ge mig lite tips och idéer om hur jag bäst kan komma igång? Känner att jag behöver en ”kick” för att verkligen komma igång.
Svara gärna på mailen… Tack på förhand!
Mvh,
Åsa Erdemli

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 12:54

Hej! Min bok! Den hjälper dig komma igång! http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412518
Där har jag samlat mina tankar och mina bästa råd.

Svara
Stina 20 maj, 2013 - 12:40

Jag joinar din challenge!!
Behöver få ordning på motionen och kolhydraterna igen 🙂
#56challenge på Instagram? 😉

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 12:47

Perfekt!! satt och funderade på hashtag! #56challenge blir det!!! Addar!

Svara
Stina 20 maj, 2013 - 13:35

:))

Svara
Susanne Eriksson 20 maj, 2013 - 12:38

Hur många kopppar kaffe ,samt vilken sort rekommenderar du i samband
med att man vill må bättre , tack för en super blogg!!

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 12:48

Alltså jag har inga sådana rek alls, jag dricker egenmalet och ca 3 koppar om dagen!

Svara
Mia - träning och småbarnsliv 20 maj, 2013 - 12:33

Stort lycka till med träningen! Vad spännande det ska bli med proffshjälpen framöver. 🙂

Svara
Martina 20 maj, 2013 - 12:26

Blir spännande att följa dig! Kul med en träningshjälp, vem är detta tro??? 😉
Jag motionerar själv fyra dagar i veckan, springer 2 dagar och kör efter Annika Sjöö´s träningsdvd 2 dagar. Skönt och det känns som ett ”måste” just nu, fast ett positivt ”måste” 🙂
Lycka till!

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 12:28

Annikas DVD ska jag absolut också ta till nu! Den är ju grym!! =)
Jadu, det får du se… ;))) TACK!!

Svara

Lämna en kommentar