Morotskaka lite hälsosammare!

4 februari, 2014

I dag blev det minsann morotskaka till  lunch 😉
Saftig och god! Passar i en lågkolhydratkost/Paleo/LCHF/GI/Glutenfri/ etc.
12 bitar
1 bit: 139 kcal, 6 gram protein, 6 gram kolhydrater, 10 gram fett
4 ägg
3 msk ekologisk honung (det går bra att ersätta med vilken sötning man vill ha)
1 dl Santa Maria Extra Creamy kokosmjölk (eller vanlig grädde)
5 msk smält kokosfett
1 dl mandelmjöl
1 dl värmeresistent proteinpulver (bakprotein)*
0,5 dl aman prana kokosmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk vaniljpulver
2 finrivna morötter
kokosfett + mandelmjöl till att smöra/bröa formen
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen pösiga.
Blanda sedan ner honung, kokosmjölk och kokosfett.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner ordentligt i smeten. Rör sist ner de rivna morötterna.
Smörj en form på ca 21 cm i diameter med kokosfett och bröa med mandelmjöl. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
IMG_6712
IMG_6713
IMG_6742
IMG_6749
* Jag vill få upp proteinet i min mat/bak så då tycker jag att bakprotein är bra. One bake tåler höga temperaturer bra och är ett vassleprotein med högt biologiskt proteinvärde. Vill man inte använda det så kan man säkert ersätta med 1 dl mandelmjöl (sammanlagt 2 dl mandelmjöl alltså) – men kakan blir nog inte lika luftig då)
Jag använder mandelmjöl i bak för att jag helt enkelt tycker det blir bäst. Är man nötallergiker så  kan jag inte riktigt rekommendera något likvärdigt i just den här kakan.
 

16 kommentarer
0

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Gunnel 27 april, 2014 - 13:14

hej
just tryckt i mig ett par mini cupcakes morotskakor och aaahhh sa gott det var 🙂
Vlle ha nagot gott att ge sonen i hans lunchbox.
Undrar om han kommer att fa nagra?
Bakar mer!!
kram

Svara
helen 19 mars, 2014 - 18:38

Kokosoljan ska den vara smält?
annars blir det bara klumpigt?

Svara
Åse 19 mars, 2014 - 18:56

Ja det blir bäst!

Svara
helen 19 mars, 2014 - 19:11

ok. tack. en annan fråga, när jag hällde i cocos mjölken så blev den jätte lös. på din bild ser den fast ut

Svara
Åse 19 mars, 2014 - 22:08

Du använde kokosmjölken jag rekommenderade?

Svara
LiveHealthyBeHappy :) 31 januari, 2014 - 03:01

Åh denna måste jag prova! Älskar morotskaka men inte alla kolhydrater :p

Svara
Cecilia 30 januari, 2014 - 20:44

Den där morotskakan (nästan samma recept som ditt) har jag bakat ett flertal gånger och bjudit på vid kalas. Den blir lika bra varje gång! Enkel, mastig och god i all ära 🙂 Jag brukar göra en cashewfrosting som jag bre ut över kakan och ställer in i kylen. Mycket gott.
Tack för dina fina bilder och blogg 🙂
/Cecilia, http://www.energylife.blogg.se

Svara
Martina 30 januari, 2014 - 19:40

Ny i d här och undrar vilket sötningsmedel som är bäst/godast att använda i bak/mat? Några tips?

Svara
Jennie 30 januari, 2014 - 14:42

Såg otroligt gott ut 🙂 Har en liten fråga, innehåller Bakepron Sojalecin?

Svara
Åse 30 januari, 2014 - 15:05

Hej! Jag hittar inget om att den ska göra det, den innehåller vassleproteinkoncentrat.

Svara
Tess 30 januari, 2014 - 14:34

Kan man göra glasyr på philadelphia och sötningsmedel?

Svara
Helene 30 januari, 2014 - 14:12

Rätt att 2ggr 1 dl mandelmjöl? Ser väldigt gott ut!

Svara
Jessica 30 januari, 2014 - 14:08

Mandemjöl 2 gånger?
Om man inte har bakpartiet kan man ta mandelmjöl då?

Svara
Åse 30 januari, 2014 - 14:12

Oj ändrar! Det står längst ner under bilderna!

Svara
Annah 30 januari, 2014 - 14:02

Skillnad på bakprotein och proteinpulver?

Svara
Åse 30 januari, 2014 - 14:08

Nej jag tror att du kan använda ett neutralt proteinpulver! Jämför tex OneBake med ditt proteinpulver.

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.