I dag tänkte jag bjuda på ett populärt recept från boken!
Denna är perfekt på alla sommarkalas som väntar! MUMS!!
Ett hälsosammare val när man vill och kan unna sig något gott.

8 bitar

3 dl mandelmjöl
Strösötning motsvarande 75 gram socker (vad du använder här är valfritt)
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 ägg
4 syrliga äpplen
50 g smör
2 msk kanel

Sätt varmluftugnen på 180 g eller 200 g vanlig ugn. Smörj en springform. (Jag har en på 22 cm)
Vispa ägg och sockerersättning luftigt och vitt, smält smöret.
Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt, häll upp i formen.
Skala och kärna ur äpplena och klyfta. Stek i smör några minuter. Pudra över kanel och låt allt småputtra någon halv minut. Fördela äpplena över smeten och tryck ner dem lite.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg eventuellt över aluminium efter halva tiden.

Servera med vaniljgrädde (vispad grädde smaksatt med vaniljpulver och ev. lite sötning)

Inlagan-74

Foto: Mikael Eriksson för min bok ”Viktminskning med LCHF”

Gillar du receptet? Tryck gärna på Gilla här nedan! =)

  1. Jag gillar! Fast jag har gjort med rabarber när jag gjorde, det blev gudomligt så kan inte tänka mig annat än att äppelkakan är det också 🙂

  2. Den är fantastiskt god. Gillades även av dem som inte är ”LCHFare”.
    Gick också alldeles utmärkt att frysa till senare tillfälle.

  3. Hej. Har tipsat en kompis på jobbet om din blogg. Hon har gått ner 8kg med LCHF på bara ett par veckor nu. Hon vill så gärna att jag ska fråga dig hur det är med bovete/boveteflingor?

  4. Ser fantastiskt god ut!! Fick din kokbok i morsddags present och är super nöjd, så mycket goda recept!!

  5. Hej hej!

    Ser väldigt go ut:)
    Men hur mycket är 75 g socker motsvarande sukrin melis tror du?.

    Solig hälsning /Maria

  6. Hermed en lille kommentar fra en af dine udenlandske følgere 🙂

    Denne æblekage er bare helt fantastisk, havde bagt den i weekenden og alle syntes at den var helt fantastisk, selv min kære mand som syntes at LCHF er noget underligt noget.

    Jeg har haft købt din bog og er ved at arbejde mig igennem den og afprøve flere af opskrifterne, til stor succes også hos børnene.

    Jeg har prøvet at følge LCHF siden april og har haft tabt 5 kg, men har så stået stille de sidste par uger 🙁 – her er det så skønt at have læst din og din veninde Annas historie, så jeg må give det tid og håber at det snart kommer i gang igen.

    God dag her fra Danmark!

    1. Vad kul att höra Gitte! Grattis till minskade kilon!
      Ja det är bara att låta kroppen ta sin tid, 5 kilo är en hel del och kroppen kan behöva vila lite nu :))

  7. Jag fullkomligt älskar dina recept!! Mitt stora problem är att jag har en man som är nöt och mandelallergiker. Jag har letat med ljus och lykta efter ett bra recpet att göra något med mina rabarber som även han kan äta. Har du något tips på hur man kan byta ut mandelmjölet?

  8. Blir nyfiken när jag läser att bovete inte funkar för barnen då min son reagerar på bovete, men jag inte förstått varför. Vad är anldeningen till att du skriver så?

    1. Är lite klantigt skrivet jag menar att bovete fungerar för den som inte är kolhydratkänslig och som inte viktminskar OCH för barnen! En del reagerar på färgämnet som finns i bovetets skal. Kan vara det??

  9. God morgon! Kl 8 stod denna vackra kaka nygräddad på frukostbordet. En ljuvlig doft spred sig i hela huset och oj, vad mätt jag är nu! 🙂 Hade slut på sukrin Melis, men en liten klick honung fick smälta på den varma kakan. 3-åringen åt med god aptit, men 7-åringen var inte lika lättflörtad 😉
    En lyxig start på söndagen.
    Tack för detta goda recept! Har använt mycket av dina härliga recept de sista åren. Gillar verkligen din kreativitet och nytänkande. Dina recept ger alltid inspiration när fantasin tryter.
    Från en hängiven lchf:are som fått ett nytt liv efter kostomställning och sluppit IBS-besvär!

    Med önskan om en skön söndag 🙂
    Anja

  10. Vilken god kaka!
    Med trädgården full av äpplen så ville jag gärna göra något med dem. Man behöver ju inte äta ihjäl sig (även om det är svårt).
    Kakan blev fantastiskt god och så där härligt ”fuktig”.
    Jag hade problem med att få ner 4 äpplen. Kändes lite mycket så det blev lite klyftor kvar i pannan. Som jag åt upp….

  11. Som Maria tidigare har frågat: Men hur mycket är 75 g socker motsvarande sukrin melis tror du?
    Tacksam för svar! 🙂

    Vänliga hälsningar Rebecca

  12. Hur påverkas vi av 100g kolhyderater per 100g i stevia strö? Är det inte värre än en vanlig frukt?
    Jättefin blogg men många goda recept!!

  13. Hej! Gjorde denna äppelkakan igår och den var jätte god! Dock tyckte jag att den hade kunnat vara lite *sötare* När du menar 75g socker, är det då 75g vanligt socker eller Stevia? Jag använder Canderel där 10g är som 100g socker men i mängd så är 1dl socker = 1dl Canderel. Så vad tror du, ska det va ca 1dl socker? :)) Tacksam för svar!
    Hälsningar Linda

    1. Hej, det är bra om man kan vänja av sig från att allt ska vara så hiskeligt sött. Canderel rekommenderar jag inte då det är kemiskt sötningsmedel.

  14. Helt underbar kaka. Hela kräsna familjen njöt fullt ut med vaniljgrädden. Ny favorit. Tack för ett toppenrecept!!!

  15. Tack Åse!

    Vilken god äppelkaka! Alla jag bjudit den på i höst har tyckt om den. Jag tog ingen sötning utan lite extra vanlijpulver istället. Vart perfekt!

    1. Yes! Jag rekommenderar dock att välja en ströversion som innehåller både erythritol och stevia som tex Ica Sötströ, för bättre smak.

  16. Denna underbart goda kaka! Om man skulle söta med dadlar istället, hur mycket bör man ta tror du?
    Tack för din fantastiska blogg, med alla gooda recept!!

  17. Hejsan! Kakan ser fantastiskt god ut. Ska jag baka den samma dag vi ska äta den, eller går det bra att baka den dagen innan? Ha en skön helg =) /JennieAnn

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..