Mejeri – ett känsligt ämne?

13 mars, 2013

Jag kan inte låta bli att prata lite mer om mejeri för uppenbarligen var det provocerande för en del att jag talar om att grädde och creme fraiche är svårhanterliga för mig.
”Konstigt och tråkigt”
”Din bok har ingen trovärdighet längre”
.. är några av kommentarerna.
Och jag kan inte låta bli att dra liknelsen vid hur en del familj och vänner reagerar när någon lägger om kosten till LCHF och slutar med pasta, ris och potatis. Är det lika provocerande för en LCHF:are att någon vill ta bort grädde och creme fraiche, detta goda livsmedel som många LCHF:are ser som grundkosten? Kanske t.om. anledningen till att man fastnade för LCHF, för att man fick äta goda, gräddiga såser och gratänger?
Jag tycker detta är väldigt intressant.
Sen är det lite märkligt hur man drar slutsatsen att bara för att jag talar om att grädde och creme fraiche är en triggerfaktor för mig, så antar man att jag menar att mejeri är dåligt och att alla ska ta bort?
Mina recept i boken innehåller mejeri, det gör många recept här på bloggen också och jag har alltid viktminskat på mejeri, följer man recepten i boken så går de flesta ner. Det har ingenting med att jag nu säger att ”Nä vänta nu, jag inser att grädde/creme fraîche är lite för gott för mig och jag överäter lätt det – kanske dags att inse att det inte är det bästa för mig”


Jag viktminskar inte, jag har aldrig haft problem att viktminska med mejeri, många kan äta mejeri utan att ha problem.
Under mina första LCHF år så var det så mycket som ställdes till rätta i min kropp och knopp. Från att ha tänkt på mat 24/7, alltid bantat, ”startat om” varenda dag så var det som att ligga i ett smått böljande hav, en vacker sommardag istället för i ett stormigt hav med regnet piskande.
Men givetvis är det så, att referensramar förändras. I dag är jag vid en sund vikt och har inga viktproblem längre. Jag har inga matproblem längre, mina hungers och mättnadssystem fungerar, jag märker fortfarande hur mina matbeteenden blir bättre och bättre och bättre, små saker här och var. Det var inte längre sedan än för ett år sedan som jag absolut inte kunde lämna något på tallriken, jag trodde jag var mätt när jag var proppmätt. I dag äter jag långsammare, lämnar mat om jag är ohungrig och blir mätt så mycket tidigare. Det tog år att fördärva min kropp och knopp och det kommer ta år innan allt fungerar som det ska igen.
Då är det inte konstigt att jag fortsätter att finjustera och märker vad jag mår bättre och sämre av.
Mejeri – beroendeframkallande
Någonting som jag tror att många glömmer är att mejeri är beroendeframkallande. Opioida peptider kan bildas av ofullständigt nedbrytet mjölkprotein.
Kroppsegna opiodpeptider är tex endorfiner – det får oss att må bra!
Det är väldigt vanligt att sockerråttor triggas på mjölkprotein, är det kanske så för dig? Att du älskar kolhydrater och socker och även mejeri? Har du kanske svårt att vara utan goda gräddiga såser, goda ostar och gärna äter yoghurt till frukost, och lite keso till mellanmål? Har du ersatt socker med mejeri?
Jag är en sockerråtta och kolhydratjunkie och gräddiga såser kan få samma effekt på mig som en god skiva bröd – Jag vill gärna ha mer.

Är det ett problem för mig? Nej, jag går inte banans av en god gräddsås, jag går inte ens bananas av bröd, socker etc i små mängder. Men bröd och socker är något jag äter väldigt sällan och med tanke på att gräddsåser får mig att vilja ha mer så kanske de också ska ätas sällan – i MIN kost!
Njuter du av en god gräddsås eller en gräddig gratäng och mår bra och har inga problem med att hålla dig till den portionen du lade upp? Dåså, fortsätt att äta och njuta! Mitt val behöver inte betyda att ditt val är sämre, för dig.
 

Image.aspx

 

71 kommentarer
0

Du kanske också gillar

71 kommentarer

Susanneeeee 11 december, 2013 - 12:19

Åh, jag behöver hjälp med lchf minus mejeriprodukter. Min son är mjölkintolerant… två år är han. Att äta samma minus kolhydrater har funkat bra. Det känns jobbigt att ha helt olika grytor… tänkte att man kan köra LCHF minus mejeriprodukter… HJÄLP! Det är en minifamilj med oss två. Lite matglädje och gemenskap ska man ju försöka ha.

Svara
Helena 17 mars, 2013 - 16:34

Tänk att valet av mat kan vara så provocerande.
Jag har tidigare skrivit att jag känner igen mig så mycket i din historik.
Jag är nybörjare på LCHF men börjar redan känna mig hemma i denna livsstil. Jag är också en sockerråtta och trivs bäst med att äta så lite kolhydrater som möjligt men har inte helt blivit av med suget. Nu funderar jag också på om grädde och cf kan vara en triggare för mig. Jag vill helst ha det i maten hela tiden. Ska nog försöka klara mig utan en vecka för att se hur det går med suget.
Just nu är vi inne på vecka tre i din underbara bok. Alla i familjen har gillat alla recepten hittills.
Tack för att du hjälper oss till ett bättre liv :).

Svara
Varvara 16 mars, 2013 - 20:34

Hej där! Oj vilka reaktioner, har läst en del kommentarer!!
Jag tycker det är bra att det förs en diskussion, och det är bra att du vänder de ifrågasättande kommentarerna till en informativ upplysning. När vi vet bättre gör vi bättre val, så även i detta fallet, gällande kosten. Vi bör komma ihåg att vi alla är unika med en unik sammansättning, vilket betyder att vi inte mår så bra av att äta vissa livsmedel. Detta för att uppnå optimal balans och välmående.
Återigen, Tack för en trevlig blogg!
Kram

Svara
Atlaslarven 13 mars, 2013 - 20:18

Vad sägs om en kategori ”mejerifri LCHF”? Bra idé om du frågar mig 😉

Svara
Ida 13 mars, 2013 - 19:51

Strunta i alla elaka kommentarer det är ju du som vill testa detta och gillar man inte det så får man väl hitta andra recept.
Jag älskar dina recept allt är så gott i din bok och här i din blogg tycker det ska bli intressant att se vad och hur du kommer äta utan mejerier.

Svara
Åse 14 mars, 2013 - 09:11

Tack!! =)

Svara
1 3 4 5

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.