Kokosfettets fettförbrännande egenskaper!

8 mars, 2012

Kokosfett skiljer sig från andra vanliga oljor, eftersom det innehåller MCT fett, eller medellånga fettsyror. Laurinsyran i kokosfettn är ett fett som kan bekämpa infektioner från virus, bakterier och parasiter i kroppen, både utvändigt och invändigt!
Du kan också hitta MCT i bröstmjölk och palmkärnolja, men inte i palmolja. Det mesta av fettet i kosten är långa fettsyror, och din kropp hanterar inte dem på samma sätt som med MCT. MCT skickas till levern där din kropp direkt använder dem som en snabb men ihållande energikälla! Det innebär att kroppen lagrar inte fettet!

Studier visar på att de som intar kokosfett förbränner mer kalorier. I en studie från 2002  så brände de som tog 1 msk av MCT  39 fler kalorier under loppet av 24 timmar, medan gruppen som tog 2 msk av MCT brände 113 extra kalorier under samma period.
En studie med överviktiga män visade att om man lägger till MCT-rik kokosfett till sina kostvanor så resulterade det i en ökad fett oxidation i timmarna efter sin måltid. Det innebär att kroppen med hjälp av kokosfett är effektivare på att bränna fett, både från sin måltid och från sina egna kroppen fettdepåer, vilket är bra om du försöker gå ner i vikt. De medellånga triglycerider som finns i kokosfett är lättare att användas för energi av kroppen än att lagra i din fettceller.

Jag använder nästan bara kokosfett som stekfett och jag försöker få i mig de rekommenderade 50 grammen! Genom att ersätta annan olja/fett med kokosfett så kan du alltså höja din fettförbränning och förbruka fler kalorier!
Personligen köper jag mitt kokosfett hos LCHF butiken, både det naturella (med smak, har i kaffet) och det deodoriserade, som jag steker i.
Unilevers silvriga paket är processat och härdat och är ingen bra källa för MCT!
Kokosmjölk ersätter inte kokosfett men kokosmjölk är ett bra substitut för mejeri!


Referenser:

”Obesity Research”; Medium-Chain Triglycerides Increase Energy Expenditure and Decrease Adiposity in Overweight Men; Marie-Pierre St-Onge, et al.; March 2003

”Journal of Nutrition”; Physiological Effects of MediumChain Triglycerides: Potential Agents in the Prevention of Obesity; Marie-Pierre St-Onge and Peter J. H. Jones; March 2002

 

46 kommentarer
0

Du kanske också gillar

46 kommentarer

Bounty LCHF - 56kilo.se - Inspiration, Livsstil & LCHF Recept 7 september, 2018 - 11:35

[…] som jag vill ha dem. NU tycker jag att det blev ett riktigt fantastiskt gott recept! Jag har i många inlägg berättat om kokosfettns fantastiska egenskaper! Är det något jag tycker alla ska […]

Svara
Kesoplättar - 56kilo.se - Inspiration, LIvsstil & LCHF Recept 12 augusti, 2018 - 11:24

[…] i ugnen men jag tycker att konsistensen blir så mycket bättre när de steks med kokosolja (läs HÄR och HÄR varför kokosolja är bra!) eller smör. De blir frasiga och […]

Svara
Nancy Lundström 4 april, 2016 - 22:34

Hej! Sitter i denna djungel och inte kan få ett grepp om vilken av kokosolja jag ska köpa.. för att få så mycket av MCT som möjligt, vilken rekommenderar du? Jag menar kan jag köpa en från vanlig mat affär? Eller ska jag beställa? ?

Mvh Nancy

Svara
Åse 5 april, 2016 - 11:52

Jag använder själv MMSports egen (MMsports.se) men Cocosa finns i både med eller utan smak i Lifebutiker. Vill du ha maximalt med MCT ska du köpa ren MCT olja.

Svara
Glenn 24 juni, 2015 - 23:15

Hejsan.
Jag försöker hitta bra källor med kalorier etc för jag har svårt för att gå upp i vikt men jag hittar alltid dessa gå-ner-i-vikt artiklar…
Nu till min fråga eftersom jag har väldigt svårt för att äta… Är kokosfett bra för att gå upp i vikt om jag tar sisådär 60 g om dagen och självklart äter vanlig mat till..

Svara
Åse 25 juni, 2015 - 11:52

Ja allt fett är ju energitätt och är bra för viktuppgång gärna i kombination med kolhydrater (bra källor, tex frukt och rotfrukter/ris)

Svara
Therese Fransson 14 maj, 2015 - 09:45

Hej! Vill börja med att tacka för fina böcker, jag har dem alla, och fin blogg. Min fråga till dig gäller periodisk fasta. Om man äter första målet vid 11-12 tiden är det ok att ha kokosfett i kaffet eller teet på morgonen? Personligen tycket jag att det är äckligt att dricka kaffet svart och vill gärna ha något i på morgonen. Med andra ord förstör man fastan med fettkaffe på morgonen? M v h Therese

Svara
Åse 14 maj, 2015 - 09:54

Hej! För att fasta och låta kroppen vila från energi så ska man inte inta något med kalorier, sedan kan det ändå fubgera bra för många med att ta kokosfett i kaffet, jag intar ingenting under min fasta. Jag gjorde förr (MCT i kaffet) men inte längre, tycker dte fungerar bättre.

Svara
Nystartsmåndag! - 56kilo - LCHF Recept, inspiration, och matglädje! 12 januari, 2015 - 10:23

[…] I morse så var jag med i P4 Sjuhärad (Borås) – Kokosfettet är visst slut lite överallt och jag berättade om vad det kan bero på och varför kokosfettet är så bra! Ni vet att jag är en stor fan av Kokosfett och MCT (som är fettsyran i Kokosfettet) Ni kan bla läsa om vad som är så bra HÄR. […]

Svara
Lilli-Anne Ström 24 september, 2014 - 20:37

Att ta mct olja för att få mer energi är det ok vid graviditet tro? Eller bara öka på kokosoljan?

Svara
Annica 12 augusti, 2014 - 09:48

Vill minnas att du i något inlägg haft en spann med kokosfett eller har jag fel? Undrar isf var du köpt den. Har kollat på lchfbutiken men där finns bara cocosa. Använder du fortfarande redix till redning? Vill även minnas här att du köpt den på lchfbutiken men den finns inte där längre. Tack för en bra blogg som ger inspiration och motivation!

Svara
Åse 12 augusti, 2014 - 10:10

Hej, nej ingen spann utan lchfbutikens egen men jag ser att den inte finns där längre?
Jag använder redix ja, men har en påse som jag haft jättelänge. Kul du gillar bloggen!

Svara
AnnP 4 augusti, 2014 - 17:50

Tack för snabbt svar :-). Jag menade så klart inte att någon skulle äta 100 gram, en tsk motsvarar ca 35 kalorier och ofta är rek 1-2 msk per dag. Jag var mest nyfiken på om den ökade förbränning oljan ger överväger det ökade kaloriintaget om du förstår hur jag menar.

Svara
Åse 4 augusti, 2014 - 17:52

Kaloriräkning är ju ett ganska dåligt sätt att räkna ut energi på, det är så mycket annat som spelar roll (kalori in och kalori ut stämmer inte) men jag skulle säga att 1-3 msk per dag är gynnsamt för fettreduktion.

Svara
AnnP 4 augusti, 2014 - 17:36

Jag har använt kokosolja ett bra tag men funderar över relationen mellan antalet kalorier som oljan innehåller och det du tar upp om ökad kaloriförbränning om man äter kokosolja.Oljan innehåller ca 880 kalorier per 100 gram, det är ganska mycket. Tolkar jag dig rätt att inget av det skulle kunna innebära viktuppgång? Inte ens i kombination med kolhydrater?

Svara
Åse 4 augusti, 2014 - 17:41

Det finns ju absolut ingen anledning att sätta i sig 100 gram olja per dag.
Kokosolja är en bra energikälla istället för kolhydrater i samband med tex träning.
MCT fettsyran bryts ner i levern utan att lagras men om kroppen får för mycket energi via fettsyran och du fortsätter att äta annan energi så kommer ju den andra energin att lagras, det blir ju ett ”för fullt glas” om du förstår?

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.