Matdagbok dag 2

12 november, 2014

Hej! Kul att ni gillade matdagboken!
Som sagt, det är tänkt att inspirera och visa vad jag har funnit fungerar ypperligt för både mig själv och många.
Jag räknar personligen aldrig kalorier eller makronutrienter, så att jag lägger in det denna veckan är för er skull.
Jag har inget behov av det eftersom det sitter i ryggmärgen hos mig efter 6 år.
Jag äter ungefär så här varje vardag och till helgen ökar jag upp både kolhydrater och mängd mat, detta innebär att trots att jag ligger på energiminus på vardagarna så står jag still i vikt.
Hade jag velat viktminska så hade jag ätit ungefär så här varje dag, även helg. 
Tänk på att energimängden är anpassad för min kropp.
Varje dag dricker jag 1 glas Athletic Greens:
40 kcal, 4 g protein, 4.8 g kolhydrater
Mål 1: kl 14.00
1 burk Abbas mästarmakrill
2 kokta ekologiska ägg
20 g ekologiskt smör
Summa: 587 kcal │25 g protein │5 g kolh │50 g fett
Eftermiddag:
2 kaffekoppar med 2 msk kokosfett
Summa: 265 kcal, 30 g fett
012A2893
Mål 2: kl 21.00
1 portion räkpizza (topping: skinka, räkor, mozzarella, curry, champinjoner, jordnötter)
2 msk bearnaise
Pizzasallad
Summa: 591 kcal │27 g protein │7 g kolh │48 g fett
012A2897
2014-11-12-08.44.44
Summa: 1483 kcal │56 g protein │18 g kolh │128 g fett
Fakta: Matdagboken pågår i 1 vecka pga efterfrågan för att visa hur en vecka i mitt kostliv ser ut. Jag räknar vanligtvis varken kalorier eller kolhydrater men gör denna vecka för att ge en uppfattning om upplägget. Jag förespråkar att hitta hälsosamma vanor som håller i stället för att räkna makronutrienter och kalorier.  Jag äter så mycket som jag mår bra och orkar, med andra ord så försöker jag inte hålla mig till en viss mängd mat, min kropp och mina behov styr. På helgerna blir det generellt både mer energi och fler kolhydrater, ett upplägg som passar mig väldigt bra. Jag tror på att alternera både energi och makronutrienter. Jag har haft periodisk fasta som livsstil sedan mars 2012, det innebär att jag oftast har ett matfönster på efetrmiddagen/kvällen där dagens matranson koncentreras, jag mår bra av det. När jag åt var tredje timme förr så var jag alltid hungrig och sugen.

17 kommentarer
0

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Camilla P-A 15 november, 2014 - 17:33

Hej igen!
Det ser ut som att du lägger upp maten på assietter, är det så?
Jag har själv tänkt göra desamma, för att jag ev kan lägga upp mindre mat! 😉 jag är lite längre och ”större” än dig! 🙂 178cm och väger 82. Så jag har lite att ta på.
Vad tror du om handmodellen?

Svara
Åse 15 november, 2014 - 17:51

Det beror helt på vad jag äter, om det tar mycket plats! Att lägga upp 2 kokta ägg och en burk makrill på en stor tallrik ser trist och ensamt ut, så jag kan inte påstå att det ligger en annan tanke bakom, jag äter mig mätt helt enkelt vare sig det är på en assiet eller inte 🙂
Är det något råd jag i stället vill ge så är det att äta extremt långsamt, tugga maten både 1, 2 och 3 gånger längre tid än normalt. Det gör att hjärnan får en chans att signalera mättnad bättre.

Svara
ingrid 12 november, 2014 - 19:47

En fundering Åse …är de nått särskilt med att dricka kaffe med kokosfett i (energi och förbränning de fattar jag ) men varför inte någon mat då istället??? ..så som ett kokt ägg 75g tonfisk i olja… 10g majonnäs till en svart kaffe…ger 14,31 fett ..1,44 kolhydrater .. 27,45 protein och 252 kalori ..jag har haft anorexia tendenser i ungdomen men kom hel ur den krisen (hetsfrossar ätning på kvällar nu när jag är 50+ som upphört med lchf ..tack å lov ) så jag känner att de där att dricka kaffe med kocosfett lockar anorexia monstret hos mig ( sluta äta å bara dricka ) så jag håller mig till att äta nått som fisk å ett ägg (eller två skinkskivor med färskostklick på )…men för en viktnergång är de då bättre med kaffe med fett ??? siktar ju liksom på minus 20 kilo till sommaren
Med vänlig hälsning ..hunden som lär sig sitta 🙂 och sprider din blogg kring mig så folk suckar väl snart på min positivitet om den 🙂 (fått tre vänner att testa kesoplättar å de är lyriska )

Svara
Åse 12 november, 2014 - 19:55

Hej Ingrid!
ALDRIG dricka energi ISTÄLLET för mat!
Laurinsyra och fettsyran i kokosfett /mct är bra för kroppen och energiomsättningen så därför tar jag lite kokosfett eller mct i mitt kaffe OM jag ändå dricker kaffe (inte varje kopp utan ca 1 om dagen), det är alltså UTANFÖR maten.
Ät du din mat! Tycker det är jättesunt att du är vaksam på din kropps signaler! Heja dig! Ät du ditt ägg, din fisk, etc!
Stor kram! och tack för all din ”reklam” <3

Svara
Rosa 12 november, 2014 - 12:33

Tak for dejlig inspiration.
Håber du fortsætter denne maddagbog så længe det var planen, selv om ikke alle forstår, at det blot ER inspiration… krydret med kloge tanker og nyttig information. Det står jo alle frit for at tage og bruge det de vil… og lade resten være, ikk?! 🙂

Svara
Åse 12 november, 2014 - 12:46

Absolut! Jag forrtsätter! =) Tack för feedback Rosa! Kram

Svara
Ewa 12 november, 2014 - 11:33

Hej Åse! Vill bara tacka dej för den bästa bloggen, matdagboken och de bästa mest lättföljda lchf recept ever! Nu ser jag fram emot att dina två böcker som jag redan har, får sällskap av den tredje!

Svara
Helen @ Estonia 12 november, 2014 - 11:28

Today I can see you actually eat! 🙂 Love-love-love your blog!

Svara
Åse 12 november, 2014 - 11:34

Off course I eat 😉 Thanks!

Svara
Kajsa 12 november, 2014 - 11:27

Hej Åse!
Du inspirerar mig dagligen med nya goda recept och idéer! =) Bara lite en liten fundering.. Jag har full förståelse för att du hittat en kost och livsstil som passar dig. Men för exempelvis en yngre person under 20 (det kanske inte är din specifika målgrupp, men en stor andel av dina läsare är säkert i den åldern ändå) så ger ju exempelvis ett inlägg som detta intryck av att ett energiintag på ca 1500 är tillräckligt, vilket det ju inte är för de flesta och absolut inte när man växer eller ex tränar hårt. LCHF (ialf strikt) innebär ju att man går miste om massa vitaminer och mineraler som vi får av ex frukt. Detta kan ju påverka oss och våra kroppar negativt i form av brister, speciellt i ung ålder när vi är i stort behov av att få i oss av alla näringsämnen. Hur ser du till att du får i dig tillräckligt av vitaminer etc, äter du tillskott? Förstår ju självklart att du inte kan anpassa dig till allas behov då du utgår från dig själv och vad som funkat för dig, men undrar lite över hur din syn är på den påverkan sociala medier, ex din blogg faktiskt kan ha?=)
Kram Kajsa

Svara
Åse 12 november, 2014 - 11:33

Hej Kajsa! Det står klart och tydligt Tänk på att energimängden är anpassad för min kropp.
Och som jag även skriver, jag räknar inte kalorier eller makronutrienter det innebär att vissa dagar ligger jag betydligt högre än så här, de dagar jag tränar tex.
Detta är ingen mall, utan det är en personlig matdagbok 🙂 Det är därför jag lägger upp den, för att visa hur just en vecka hos mig ser ut, det kommer vara dagar med både mer och mindre energi än så här, som det är hos alla. Just i går blev det inga grönsaker mer än den i kålen, det är högst ovanligt.
Det finns ingenting i frukt som inte finns i grönsaker =) Mörkgröna grönsaker, kål innebär mer näring än frukt som faktiskt mest är sockervatten.
Jag äter en väldigt balanserad kost med stor del grönsaker, även rotfrukter. Det kan du se i recepten tex. Frukt har jag bara i mat som smaksättare på grund av att jag blir hungrig när jag äter frukt. Den enda frukten jag äter som den är, är avokado som jag äter nästan varje dag (bra kaliumkälla!)
Jag äter kosttillskott i form av Athletic Greens som är länkat i inägget även D-vitamin och Selen, men utöver det ingenting eftersom jag äter både stor mängd näringstäta grönsaker och nötter och även mycket fisk och ägg.
Jag tror att jag om något under åren visat att LCHF/Lågkolhydratkost inte bara är fett och protein utan att det ryms en hel del smarta näringskällor så jag är väldigt glad av att kunna nå ut till så många.
Kram tillbaka!

Svara
Karin 12 november, 2014 - 11:18

Hej Åse!
Varifrån köper du athletic green!??
Kostnad i Skr?
Hälsning Karin

Svara
Åse 12 november, 2014 - 11:24

Det är länkat till sajten där jag handlar! Där hittar du all info =)

Svara
Lena 12 november, 2014 - 11:09

Hej Åse! Vilken blogg – är helt såld!
Har köpt båda böckerna och väntar nu på din tredje

Svara
Åse 12 november, 2014 - 11:18

Tack vad jag blir glad! =)

Svara
jeanette 12 november, 2014 - 10:48

Hej! Vill bara säga att detta är toppen 😀 Stor kram

Svara
Åse 12 november, 2014 - 10:48

Härligt att höra!!

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.