Mandelmjölk recept

10 september, 2014

God morgon!
Jag insåg i går att jag inte lagt ut mitt recept på mandelmjölk.
Jag undviker mjölk, dels blir jag upplåst i magen av det när jag dricker det rent och sedan så är ju inte mjölk ett så hälsosamt alternativ egentligen.
Mandelmjölk är desto nyttigare och sååååå gott och enkelt att göra själv!
Mandeln är en supernöt. Innehåller bra med protein, agnesium, E-vitamin, B-vitaminer, zink, magnesium, järn, fosfor och så hälsosamma fetter.
Blötlägg gärna mandlarna i 24 timmar innan. Att grodda mandlar ger en mildare och godare smak! Men desto bättre är att man ökar proteinhalten och mineral och vitaminhalten och det blir lättare för magen att bryta ner.

012A0172

Skriv ut

Mandelmjölk


Ingredienser

1 liter

  • 200 g ekologiska mandlar
  • 1 liter vatten
  • 2 medjool dadlar om lite sötare mandelmjölk önskas
  • 0.5 tsk vaniljpulver

Instruktioner

  1. Blötlägg mandlarna i 5-6 timmar, helst under 24 timmar så de groddats.
  2. Skölj de blötlagda mandlarna och antingen skala dem eller använd dem med skalet på.
  3. Lägg i mixer med dadlarna med först 5 dl vatten och kör tills du fått en slät mjölk. Fyll sedan på med mer vatten tills du får den konsistens du vill ha, kör ett tag till. Sila genom en ren nylonstrumpa och krama ur vätskan ur nötpulpan.
  4. Förvara sedan i tä flaska i kylskåpet. Håller ca 5-7 dagar.
  5. MUMS!

Nu ska jag ut på min PW med efetrföljande kettlebellträning med syrran, tjohooooo!
Tittar in sedan med gårkvällens goda middag!!





25 kommentarer
0

25 kommentarer

Miranda 14 september, 2015 - 17:04

Hej!
Min mandelmjölk skär sig direkt när jag häller det i kaffet, alltså när mandelmjölken är helt nygjort. Vet du varför det blir så?

Svara
Patrik 16 mars, 2015 - 23:38

Hej Åsa,
Jag tänkte också börja dricka något alternativ till mjölk då det kommer mer och mer studier på hur dåligt mjölk är för kroppen.
Men vart köper du mandlarna? De kostar ca 30-35kr för vanliga mandlar 200g. Färdig 1l mandelsdryck kostar ca 25-30kr så det blir ju billigare att köpa färdig. Är det mindre mandel i dem kanske, det är 2%.

Svara
Åse 17 mars, 2015 - 06:42

Jag köper storpack ekologiska i olika rawfood shoppar.

Svara
Maria 15 mars, 2015 - 09:25

Hej Åsa,
Såg dig på tv4:s morgon. Nu har jag hittat hit till din fina och mycket inspirerande sida. Jag har gjord mandelmjölk några gånger. Både din och andra recept. Jag gillade ditt jättemycket med dadlarna i. Det är dock något som blir tokigt, tror jag. Alla recept jag provat så skiktar sig mandelmjölken efter bara några dagar och smakar då surt. Vet du vad detta beror på. Står ju överallt att den ska hålla i 5-7 dagar ungefär. Tacksam för hjälp ☺

Svara
Åse 15 mars, 2015 - 10:45

Hej Maria! Jadu, det kan säkert bero på att hållbarheten då är kortare, vet inte om det beror på hur kallt det är?
Roligt att du hittat till mig! =)

Svara
Nicole 9 mars, 2015 - 21:23

Hej, Jag undrar vilka mandlar du använder?
Tack för en superbra blogg och härlig recept!

Svara
Åse 10 mars, 2015 - 07:19

Vanliga mandlar, eller hur menar du? Märke spelar ingen roll. Gärna ekologiska.

Svara
1 2

Älskar era komentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.