Mandelmjölk recept

av Åse

God morgon!
Jag insåg i går att jag inte lagt ut mitt recept på mandelmjölk.
Jag undviker mjölk, dels blir jag upplåst i magen av det när jag dricker det rent och sedan så är ju inte mjölk ett så hälsosamt alternativ egentligen.
Mandelmjölk är desto nyttigare och sååååå gott och enkelt att göra själv!
Mandeln är en supernöt. Innehåller bra med protein, agnesium, E-vitamin, B-vitaminer, zink, magnesium, järn, fosfor och så hälsosamma fetter.
Blötlägg gärna mandlarna i 24 timmar innan. Att grodda mandlar ger en mildare och godare smak! Men desto bättre är att man ökar proteinhalten och mineral och vitaminhalten och det blir lättare för magen att bryta ner.
012A0172
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mandelmjölk


Ingredienser

1 liter

  • 200 gr. ekologiska mandlar
  • 1 liter vatten
  • 2 medjool dadlar om lite sötare mandelmjölk önskas
  • 0.5 tsk vaniljpulver

Instruktioner

  1. Blötlägg mandlarna i 5-6 timmar, helst under 24 timmar så de groddats.
  2. Skölj de blötlagda mandlarna och antingen skala dem eller använd dem med skalet på.
  3. Lägg i mixer med dadlarna med först 5 dl vatten och kör tills du fått en slät mjölk. Fyll sedan på med mer vatten tills du får den konsistens du vill ha, kör ett tag till. Sila genom en ren nylonstrumpa och krama ur vätskan ur nötpulpan.
  4. Förvara sedan i tä flaska i kylskåpet. Håller ca 5-7 dagar.
  5. MUMS!

Nu ska jag ut på min PW med efterföljande kettlebellträning med syrran, tjohooooo!
Tittar in sedan med gårkvällens goda middag!!

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

25 kommentarer

Miranda 14 september, 2015 - 17:04

Hej!
Min mandelmjölk skär sig direkt när jag häller det i kaffet, alltså när mandelmjölken är helt nygjort. Vet du varför det blir så?

Svara
Patrik 16 mars, 2015 - 23:38

Hej Åsa,
Jag tänkte också börja dricka något alternativ till mjölk då det kommer mer och mer studier på hur dåligt mjölk är för kroppen.
Men vart köper du mandlarna? De kostar ca 30-35kr för vanliga mandlar 200g. Färdig 1l mandelsdryck kostar ca 25-30kr så det blir ju billigare att köpa färdig. Är det mindre mandel i dem kanske, det är 2%.

Svara
Åse 17 mars, 2015 - 06:42

Jag köper storpack ekologiska i olika rawfood shoppar.

Svara
Maria 15 mars, 2015 - 09:25

Hej Åsa,
Såg dig på tv4:s morgon. Nu har jag hittat hit till din fina och mycket inspirerande sida. Jag har gjord mandelmjölk några gånger. Både din och andra recept. Jag gillade ditt jättemycket med dadlarna i. Det är dock något som blir tokigt, tror jag. Alla recept jag provat så skiktar sig mandelmjölken efter bara några dagar och smakar då surt. Vet du vad detta beror på. Står ju överallt att den ska hålla i 5-7 dagar ungefär. Tacksam för hjälp ☺

Svara
Åse 15 mars, 2015 - 10:45

Hej Maria! Jadu, det kan säkert bero på att hållbarheten då är kortare, vet inte om det beror på hur kallt det är?
Roligt att du hittat till mig! =)

Svara
Nicole 9 mars, 2015 - 21:23

Hej, Jag undrar vilka mandlar du använder?
Tack för en superbra blogg och härlig recept!

Svara
Åse 10 mars, 2015 - 07:19

Vanliga mandlar, eller hur menar du? Märke spelar ingen roll. Gärna ekologiska.

Svara
Johanna 2 mars, 2015 - 10:47

Hejsan, jag undrar vad du gör med restprodukten?
Känns ju helt fel att slänga detta guld, men saknar idéer helt.

Svara
Åse 2 mars, 2015 - 11:14

Det kan du torka och spara som mandelmjöl eller ha i buffar, som panering etc :))

Svara
Sara 22 februari, 2015 - 18:57

Hej! Tack för alla bra recept du delar med dig! Håller på att göra egen mandelmjölk just nu. Funderar på om man kan ta tillvara på ”mandelmjölet” som man silar bort. Eller kastas det? /sara

Svara
Åse 22 februari, 2015 - 19:02

Det kan du! 🙂

Svara
Sara 22 februari, 2015 - 19:38

Tack för snabbt svar. Vet du hur jag tar tillvara på det? Ska det torkas på nå vis?

Svara
Hanna Thunström 7 december, 2014 - 16:26

Hej!
Testade att göra mandelmjölk enligt ditt recept i helgen och är jättenöjd! Superbra tips med nylonstrumpan!
Lånade ditt recept till min blogg och länkade till dig med tydlighet att det är lånat av just dig. Hoppas det är ok.
Mycket bra blogg
Hälsningar
Hanna

Svara
Åse 7 december, 2014 - 16:27

Det är OK hanna! Kul att det smakade! =)

Svara
Bibbie 8 november, 2014 - 14:49

Har äntligen lagt mandlar iblöt. Vad bra visste inte att detta var det bästa. Började med mandelmjölk i juni i år och väldigt väldigt långsamt har magen ” läkt ” sig . Helt otroligt. Började i USA när jag var där och då kostade nästan 2 liter cirka 14 kr och här får man knappt 1 liter för 22 kr. Känns inte relevant.
Därför skall jag försöka göra min själv. Tack för receptet.

Svara
Nashville | Annaoyes 11 september, 2014 - 12:27

[…] Citron & ingefära – naturens bästa, bild från Åse Falkman Fredriksson […]

Svara
Pia 11 september, 2014 - 08:42

Har länge tänkt testa att göra mandelmjölk. Och nu ska det bli av – med ditt recept! En fråga bara: funkar den att hälla i kaffet eller skär den sig? Den man köper blir inte så rolig när man häller den i kaffet….

Svara
Åse 11 september, 2014 - 08:42

Fungerar galant!! =)

Svara
Mind the Home 10 september, 2014 - 21:41

🙂 I’d like to try this, I use a lot of almond milk and of course it feels better with food from scratch. Question! How long do you need to keep your almonds wet before blending them? Thanks a lot!
Best Regards, Linda at Mind the Home

Svara
Åse 10 september, 2014 - 22:12

Det stod i inlägget men det kanske var lätt att missa =) Gärna 24 timmar så de groddas!

Svara
Daniela 10 september, 2014 - 13:40

Hej!
Älskar din blogg sån inspiration! Jag är ”halft” lchf:are försöker i alla fall börja sakta men säkert eftersom jag är ny med detta. Jag har så himla svårt att gå ner mina mammakilon, ammar fortfarande (min dotter är 7mån) så kan inte heller gå på värsta dieten. I vilket fall som helst funkar inte det för mig, jag vill kunna äta gott och massa smör MEN hålla mig hälsosam! Hehe. Där hjälper du riktigt till med en sådan bra blogg :)! Har du några tips för nybörjare (liberal) t.ex vad som är bra att ha hemma sedan vad man kan laga ihop och ha färdigt i kylen/frysen som man bara kan slänga ihop? Som t.ex nån god sås osv?
Tack för svar! 🙂

Svara
Vivi 10 september, 2014 - 11:02

vilka dalder är det och är det nödvändigt?

Svara
Åse 10 september, 2014 - 22:16

Medjool dadlar är vanliga, brukar finnas i lösvikt på välsorterade butiker. Nej inte nödvändigt men jag tycker mandelmjölken blir godare med lite naturlig sötma.

Svara
Pärra 10 september, 2014 - 09:47

Hej Åse
Att du undviker mjölk är bra. Jag har samma filosofi. Men hur resonerar du ang grädde créme fraiche och andra mjölkprodukter. Jag försöker äta lchf utan mjölkprodukter..men svårt

Svara
Åse 10 september, 2014 - 22:19

Jag tror att det finns många som klarar av ekologisk mejeri, det är absolut inte en så stor hälsobov som tex gluten. Jag personligen äter väldigt lite grädde/creme fraiche för attd et stimulerar mitt belöningscentrum för mycket. Keso, kvarg och Ost har jag inga problem med. Men kasein kan ställa till det en hel del för många.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!