Mammas fläta

16 april, 2010

När jag var liten så bakade min mamma allt vårt bröd och kaffebröd, syltade och saftade allt, lagade massa god mat, hon sydde alla våra kläder (var nog den enda ungen på skolan i hemmasydd täckjacka och hemmasydda jeans)
Då tyckte jag det kändes urfattigt, förstod inte alls rikedomen i att man fick så mkt hemmalagat 😉 I dag inser man ju vilken nyttig mat man fick. Jag har ju ärvt mitt mat och bakintresse av henne så jag är tacksam.
Min mamma bakade alltid nedan recept, så mao var det det i princip det enda bröd jag åt hemma, men jag har inte tröttnat än! =)
Uuuuuuuuuunderbart att ta fram två skivor från frysen och rosta, bred bregott på och lite lättsockrad apelsinmarmelad på.
Mina kompisar älskade att komma hem till oss och äta mammas bröd med egengjord jordgubbssylt och jordgubbssaft men jag som sagt önskade vi hade ”köpebröd” 🙂

Mammas fläta

50 g jäst
1-1,5 msk salt


1-1,5 msk socker alt brödsirap
7 dl vatten
(2 ägg) Jag brukar utesluta äggen
1 dl olja
2 liter mjöl
1 ägg till pensling, vallmofrö

Smörj och bröa två avlånga formar. (jag använder vallmofrön)
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten,  brödsirap, olja och salt.
Tillsätt mjölet tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.Jäs i ca 40 min, dela i två delar, som vardera delas i tre bitar, rullas och flätas. Läggs i formarna, jäs ytterligare ca 30 min.


Pensla med uppvispat ägg  + vallmofrö.
200 grader i 35-40 min. Kolla gärna med en termometer, det ska stå på 97 grader så är den klar!

24 kommentarer
0

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Kattis 16 maj, 2010 - 17:36

Hejsan!

Tänker nu testa att baka ”Mammas fläta” . Har en liten fråga om vätskan, ska den vara kall eller ska den vara ”fingervarm” jag blev så osäker på detta så jag ville kolla detta med dig först innan jag testar, det är ju dumt att misslyckas första gången ……..
Jag bara säger det! Din blogg är kanon! Blir alltid så glad och inspirerad när jag går in och läser …….
Soliga hälsningar från Uppsala!
Kattis

Svara
Åse 16 maj, 2010 - 17:39

Hej kattis!

Degvätskan ska vara ljummen =)

Tack för dina rara rader!

Svara
Kattis 16 maj, 2010 - 18:29

OK! Tack för snabbt svar, då är det bara att sätta igång att baka medan jag väntar på man och son som har tävlat i cross, hujedamig ….. hoppas att allt gått bra! Och i
ugnen står nu ”Kycklingpaj lite smalare ”…… även det ett recept från dig ……
Ha en bra söndagskväll!
Kattis

Svara
Åse 16 maj, 2010 - 18:32

Hoppas allt smakar och att tävlingen gick bra!! =))
ha en skön kväll du också =)

Svara
MiaB 25 april, 2010 - 16:34

Åhh tacktack!! Jag har precis bakat detta nu, och det blev så där mjukt och härligt. Barnen var också överförtjusta när jag berättade att det hette ”Mammas fläta” 🙂 Kommer bli fantastiskt gott att rosta. Ett annat suuuupergott bröd att rosta är Leias formfranska med durumvete, vår favorit här hemma http://www.recept.nu/1.38097/leila_lindholm/matbrod/mjol/min_goda_formfranska Men nu kanske den får konkurrens!

Tack!

/Kram Mia

Svara
Åse 25 april, 2010 - 17:21

Du menar detta?? 😉 http://56kilo.se/2010/01/26/formfranska/

hihi =) Min andra favorit!

Vad bra att mammas bröd smakade!!

Svara
MiaB 26 april, 2010 - 10:21

Ja precis 🙂 kul att du redan hittat det. Visst är den receptboken heeelt underbar. Allt jag provat därifrån blir SÅ gott. Focaccian är en annan favorit. Men av naturliga skäl blir det för tillfället sällan något från kokboken 😉

Svara
Chrissan » Stora Bakdagen 24 april, 2010 - 15:03

[…] Mammas Fläta […]

Svara
Mamma 22 april, 2010 - 11:27

Hej Hjärtat, skrattade gott när jag läste ditt inlägg, och minns……
Får väl tillägga att jag är ”född under en symaskin”, din mormor var ju sömmerska, och jätteduktig kokerska.
Puss!

Svara
Åse 22 april, 2010 - 11:39

Haha ja precis, gott påbrå! =)) puss mamsen

Svara
Brazilian Linda 20 april, 2010 - 17:05

Vilka fina bröd! Smarriga verkar de också. 🙂 Intressant det där med att man tröttnar lite på vad man har och vill ha motsatsen. Jag längtar så efter allt gott köpebröd som Sverige har men även efter mammas goda rågbröd. Mina bröd blir aldrig så goda som mammas 🙂

Ska testa ditt recept och se hur det blir. Tack!

Svara
Åse 22 april, 2010 - 11:40

Nej det är mkt man gör som aldrig blir lika gott som ”mammas” =))
Min brunsås tex blir aldrig lika god som mammas eller mormors!

Svara
mallan 19 april, 2010 - 11:04

Visst är det lyx med hembakat och hamlagad mat! Bröd köptes alltid när jag var liten, men jag hoppas på att baka mer själv. Tack för receptet! Så snyggt! Har inte haft en tanke på att man ju kan fläta och lägga i formar, har bara flätat & lagt på plåt, detta blir ju mycket bättre 🙂 Mums!

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.