Magnus Carlssons trerättersmeny

8 november, 2014

I går var Magnus Carlsson gäst i Gokväll och han hade fått ett menytips från mig, hade inte väntat mig att han skulle nämna mig – men
 [quicktime]http://56kilo.se/Diverse/magnusmeny.mp4[/quicktime]
Och här har ni menyn! Jag lovar, det är supegott! Håll till godo!
 
Förrätt: Mousserande sparrissoppa
4 större portioner (6 förrätter)
500 g grön sparris
1 gul lök
3 dl sparrisspad
1 kycklingbuljongtärning
3 dl grädde
Ev lite salt och vitpeppar
1 dl mousserande vin
Skölj sparrisen och skär bort den nedre grövre delen. Skär sparrisen i centimeterstora bitar.
Spara några toppar till serveringen.
Koka i lättsaltat vatten (cirka 4 deciliter vatten) i 2–3 minuter. Häll av vattnet men spara 3 deciliter sparrisspad.
Fräs finhackad lök i lite smör eller kokosfett utan smak och rör ner sparrisen. Häll på sparrisspad, buljongtärning och grädde.
Låt allt sjuda i cirka 10 minuter under lock. Ta bort från plattan och mixa slät.
Häll i det mousserande vinet strax innan servering.
Servera med  sparristopparna. Det är även gott med lite knaperstekt smulad bacon på.
 
Huvudrätt: Halstrad hälleflundra med champagnesås och limemarinerade räkor 
4 portioner
700 gram hälleflundra
salt, vitpeppar
Salta och peppra fisken och lägg i smord form, pensla med smält smör.
Låt gå i låg ugnstemperatur ca 150 grader till en innertemperatur på 50 grader.
Palsternackspuré
4 palsternackor (ca 600 gram)
100 gram smör
1 dl grädde
salt, peppar
Skala och koka palsternackan ca 15 minuter.
Mixa med stavmixer tillsammans med smör och grädde, smaka av med salt och peppar
Champagnesås
1 st schalottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vin, vitt
4 dl fiskbuljong
3 dl vispgrädde
1 tsk citronsaft, färskpressad
1 dl champagne eller mousserande vitt vin
Salt
Vitpeppar
Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt koka i cirka 10 minuter. Red eventuellt såsen med valfri redning (Jag använder Redix från Lchfbutiken.se) Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm tills den ska serveras, vispa då resten av grädden och vänd ner den i såsen och rör i champagne.
Limemarinerade räkor
2 dl handskalade räkor
3 tsk olivolja
1/2 tsk saft från färsk lime
1/2 tsk hackad dill
1/2 tsk gräslök
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Vänd ihop och låt marineras i kylskåp någon timme.
Lägg upp allt på tallrik och garnera med sparris, citronskiva och dill
Dessert: Vit chokladmousse med marinerade hjortron 
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 st ägg
1 dl kesella
Marinerade hjortron
4 dl hjortron
3 msk Ica sötströ (eller valfri sötning)
1 dl vin Nederburg (serveras även till desserten)
Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kesella och sist grädden. Häll upp moussen i portionsformar. Sätt in i kylen i ca 1 tim så de stelnar. Servera med de marinerade hjortronen.
Untitled
 

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Mia 11 november, 2014 - 12:47

Wow, vilken meny, helt klart något för Nyårsafton! 🙂

Svara
Linda 10 november, 2014 - 13:22

Låter supergott!!
Haha jag lider också av 70-talets ”stekt torsk”-ångest, men har lärt mig uppskatta fisk i vuxen ålder 🙂

Svara
Lena Chin Gustafsson 9 november, 2014 - 07:04

Oj så gott! Måste jag prova!

Svara
LindaD 8 november, 2014 - 19:59

Härlig nyårsmeny! 🙂

Svara
Ulrica 8 november, 2014 - 16:39

MUMS, den menyn lär ju testas 🙂
KRAM

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.