Low carb tankar

10 juli, 2009

När jag körde low carb första gången, dvs 2005 så fanns det inte LCHF och det var heller inte speciellt vanligt med LCHF kost, GI Viktkoll med Ola Lauritzon hade precis startat upp.
Då hängde jag en del på http://www.markazits.com. Sedan dess har jag glömt bort hennes sajt.
Hittade den igen för ett tag sedan när jag letade efter en funktion att hålla koll på kolhydrater (se länken till vänster)
Nu hittade jag denna texten och jisses vad jag tycker samma!!!
Jag tycker att hon har hittat en bra jämvikt!

Anledningen till att jag sällan använder ordet LCHF när jag omtalar min ”diet” utan istället säger att jag äter low carb (eller LCHF) är för att jag kan tycka att många LCHF:are blir så otroligt fettfixerade OCH kolhydratfixerade.. Många öser smör i kaffe och allt annat de kommer åt, de drar ner kolhydraterna till nära noll, är tom rädda att äta för mycket ovanjordgrönsaker etc. Det är inte så jag äter eller vill leva efter.
Nu säger jag inte att alla gör så men läser man mycket på LCHF forum så ser man dessa tendenser. Framför allt så tycker jag att om man ska räkna varenda lilla kolhydrat, då är man inte mindre fixerad än de som räknar kalorier eller points och är rädd för att överstiga sin energi/pointsmängd.
Personligen strävar jag efter ett naturligare och mer avslappnat sätt till mat.


Då blev jag så glad när jag läste ovan text, för hennes tankar är i varje ord, samma tankar som jag har.

Personligen tycker jag att jag äter ”normalt”, jag häller inte fett över allt, utan jag tycker att jag äter som många andra, enda skillnaden mot de som inte äter lågkolhydratkost är att jag ersätter ris, pasta, potatis mot grönsaker och bröd mot turkisk yoghurt/kesella. Jag tar inte smalmejeri utan helfet och tar istället lite mindre. Proteindelen är lika mycket som en kolhydratätare. Jag tycker att det är ett mycket enkelt sätt att äta på och ett enkelt sätt att minska i vikt och hålla vikten på.

För de som vill äta lite mer kolhydrater än typiskt LCHF så brukar jag ge samma råd som henne, att koncentrera sig på att äta fullkornsprodukter på morgonen endast, till övriga måltider – uteslut kolhydraterna. Genom att äta så så kan man fortsätta att äta fullfet mejeri etc, vem vill gå tillbaka till lightmejeri och utspädd mejeri? (lättfraiche etc)
Det är själv så jag snart kommer börja göra. Då kommer jag återinföra brödet till frukost i form av mitt filmjölksbröd, med vissa modifikationer (ersätta sirapen mot osockrad lingonsylt tex).
Vill jag äta lite godis etc på lördagen så kommer jag göra det, så vill jag kunna göra. Äta lite godis en dag i veckan gör ingen tjock! Men då ska man ha en regel som är etsad och det är att det handlar om EN dag, inte två, tre, fyra etc.
Vill man inte äta godis etc, så ska man ju inte göra det – men för mig är det livskvalitet.

44 kommentarer
0

Du kanske också gillar

44 kommentarer

Louice 11 juli, 2009 - 14:32

Trots att jag inte är så ”lagd åt det hållet”, dvs LC-hållet så känns det gött läsa det du skrivit. Nästan så att en tant som jag, ”tant tvärsöver”, skulle kunna ta till mej din livsstil fast med lite egna modifieringar… 😉
Roligt att det finns ett antal LC-människor som har en balanserad o sund syn på det hela. Jo, jag hittat några fler faktiskt…:) Fanatism är aldrig bra, vare sej vi pratar VV, LC el nått annat.

Hur som…Lycka till med din livsstil! Jag fortsätter dock äta min potatis men skippar miniminilätt-varianterna av grädde o sånt…fast milda mat 4 % följer med hem ibland…hihi!
Kram!

Svara
Linda 11 juli, 2009 - 10:21

hej Åse!
Jag tycker att du har en kanonbra blogg!!
Som jag kan lära mig mkt utav då jag håller på med GI.
Jag ser på ätandet som du, jag unnar mig ibland, för att dagen efter gå tillbaka till vanligt igen.
Jag vill kunna unna mig, usch vilket tristy liv annars!

Dina vaniljbullar bakade jag igår, de blev väldigt uppskattade, smaklade nästan som toscabullar:P jo jag smakade en.:)

Hoppas du fortsätter blogga även efter målvikt för du har såå mkt bra information & jag gillar ditt sätt att skriva på.

Kram

Svara
Åse 11 juli, 2009 - 10:31

Hej Linda! Tack!

Ja jisses, man måste kunna ha en balanserad syn på detta med mat. Sen vad som är balanserat är ju lite upp till var och en, vissa tåler ju inte socker och det kan få förödande konsekvenser men för majoriteten så klarar man av att ”unna” sig lite då och då 🙂
Jag kommer fortsätta blogga, promise! 🙂

Svara
Annica 11 juli, 2009 - 09:26

Mycket klokt inlägg!

Och tack för påminnelsen av markasitz sida. Hittade sidan för något år sen, men då var jag vääääldigt långt ifrån det tankesättet angående kosten som jag har idag. Tyckte redan då att det var en intressant sida men var inte beredd att vara utan pasta, potatis, bröd, o.s.v. Idag tar man till sig sidan på ett helt annat vis.

Kram

Svara
Åse 11 juli, 2009 - 09:38

Så sant så, och du Annica! Jag måste tacka för tipset om Lidls korvar! Köpte både grillkorvarna, chorizon och peperonikorvarna – sååååååååååå goda och så högt köttinnehåll!!

TACK!

Svara
Annica 11 juli, 2009 - 09:46

Så kul att jag kan ge dig något tips ibland, har ju fått så ooootroligt många tips av dig 🙂

Och förresten, ha en riktigt supertrevlig kväll!!! 😀

Svara
Åse 11 juli, 2009 - 09:57

Tack!!! Det kommer nog bilder senare, ska nämligen ha på mig mina måååååååååååålviktsbyxor!! weeeeeeeeeeeee 🙂

Svara
Aika 10 juli, 2009 - 23:16

Min underbara kloka kusin! Jag är så otroligt stolt över dej!

Svara
Åse 11 juli, 2009 - 09:24

<3 <3 <3 <3 <3

Svara
Gabriella 10 juli, 2009 - 22:57

Håller så mycket med i detta resonemang. Tycker verkligen att låg kolhydrat kost för mig är guda sänt mår så otroligt bra, går ner i vikt, och känner ändå inte att jag direkt missunnar mig själv något. Och har också lite svårt att trycka i mig fett enbart ”för att” utan jag som du äter viss del fett, i form av sås eller dressing, för att bli mätt men att äta kokosfett med sked är inte min grej.

Trevlig helg!

Svara
Åse 11 juli, 2009 - 09:26

Nej inte min grej heller som du förstått 😉 Säger inte att det är fel för dem som det fungerar för men jag vill känna att jag äter på ett sätt som är lätt att modifiera. Dvs idag ska jag ju ut och komme rinta en del kolhydrater så idag kommer jag dra ner på fettet, till frukost blir det 1% kesella med nötmusli och bär istället för den sedvanliga 10% och det blir lite lättare lunch, jag vill ha en bra matstomme så att säga som jag kan använda och modifiera beroende på situation.

Svara
Smulan 10 juli, 2009 - 20:25

Du skriver ” är rädda för för mycket överjordsgrönsaker etc” – men jag förstår att du menade underjordsgrönsaker….? Överjordsgrönsaker är enbart av godo.

För övrigt håller jag ned dig till fullo.
Hälsningar Smulan

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 21:05

Nej jag menade ovan jord. Under jord är det ingen LCHF:are som befattar sig med 😉
Men även ovan jord grönsaker begränsas kraftigt av många LCHF:are och tom utesluts för att komma så nära nollgränsen som möjligt.

Svara
Pernilla 10 juli, 2009 - 19:41

Du är verkligen klok. Du sammanfattar det så otroligt bra. Fortsätt att hålla oss uppdaterade med recept och dina goda tankar. Stämmer bra på mig själv ang du när man inte kollisar längre och verkligen öser med fett och annat för att kompensera kolhydraterna.

Svara
Marie 10 juli, 2009 - 17:48

Ett bra inlägg med en sund inställning och jag skriver gärna under på den, för jag gör på samma sätt som dig och mår kanon!!! 😀

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 21:16

et blir jag glad av att höra!! KRAM på dig!!

Svara
Dessi 10 juli, 2009 - 15:57

Bra inlägg från både dig och henne! 🙂 Jag hade inte ens börjat med LCHF då hon skrev det inlägget, men tre månader senare var jag igång 🙂

Svara
Indira 10 juli, 2009 - 15:22

Hej Åse, Hoppas ni har bättre väder hos er än uppe hos oss i Uppsala. Här regnar det och regnar, tar aldrig slut känns det som. Men perfekt väder för att sitta här och läsa. Blir så otroligt inspererad av att läsa här. Känns så rätt det du skriver. Enkelt och självklart. Nu menar jag en enkelmetod där man slipper räkna och krångla till livet, självklart vet jag att det inte är lätt att gå ner i vikt. Håller på och laddar i startgroparna för att börja med min viktminskning och jag tror att det här är rätt sätt att äta för mig också. Grattis till din viktminskning, du är verkligen jätteduktig och ser jättefräsch ut. Så skönt det måste kännas att må så bra som du verkar göra. Har själv varit överviktig och provat det mesta under flera år men känner mig nu motiverad att ta tag i detta en gång för alla. Ha en trevlig helg….

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 21:17

Tack Indira!! All lycka till önsjkar jag dig, hoppas det kommer fungerar jättebra för dig! =))
Ha en skön helg du också

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.