Livet ska vara gott

13 januari, 2014

Jag anser mig ha bloggvärldens trevligaste läsare. Jag är otroligt stolt över det.
Det är mitt bränsle och genom det orkar jag skriva här dag ut och dag in och jag vet att ni är många som är glada för det.
Med tanke på bloggens storlek (med just nu ca 13.000 unika läsare varje dag) där jag dessutom rör ett ganska känsligt ämne: Mat, kost, beteende och hälsa och ändå så är procenten trista kommentarer nästan noll! Är inte det fantastiskt!?
Jag får så många fina kommentarer och mail och ibland hade jag önskat att jag kunde dela dem alla, för om de ger mig bränsle så kan de ger er bränsle! Glädje och positiv energi smittar så mycket mer än man tror!
Jag känner oftast att målet med bloggen når fram, att jag vill öppna ögon men även ta bort mycket av hetsen, fanatismen och tävlingen kring vem som lever bäst och mest hälsosamt.
Jag tycker tyvärr att det är mycket av den saken. Det ska tränas hårt, det ska ätas perfekt, det ska fastas hårdare, det ska strypas kolhydrater till noll (fast man inte behöver det! Fast man kanske t.o.m skulle må bättre och komma längre genom att lägga till och inte ta bort)
Jag vill både ha kakan och äta den. Jag vill må bra men samtidigt njuta och leva varje dag till fullo.
I söndags morse så hade jag fått ett mail som jag tyckte så mycket om och jag fick publicera så här kommer det!

Hej Åse
Har förstått att Ipad +skriva är inte på nåt sätt min melodi.
Så jag ber tusen gånger om ursäkt om du spamats av mail som är en halvmening långa.
Det är inte min avsikt men får se mig besegrad..(eller får jag träna på det fjuttiga och krångliga tangentbordet.
Min stora dator vill inte ta din blogg så jag måste lösa det innan jag går i viken*ler*
Har egentligen inget viktigt att skriva men fingrarna kliar efter det hjärnan reflekterar över i din blog.
Hm..kanske vågar mig på tangentbordet en stund nu…det har tagit en evighet med dessa bokstäver…;)
Har läst otaliga bloggar, som handlar om allt mellan himmel och jord. Läsning är livskvalitet för mig. Vetgirig, nyfiken och intresserad av det allra mesta.
Frågor och reflektioner kommer som ett brev på posten.
Hittade din blogg av en slump och  då jag sökte på lchf.
Först läste jag bara dina recept. Och blev för första gången lättad i hjärtat..(förklarar sen)
Sen tittade jag på dina bilder. Och blev glad (kommer sen också…)
Det som slår mig är att det verkar inte finnas så stort utrymme för livskvalitet hos många som anser sig gå på ’diet’. Man höjer mer än gärna ett pekfinger för att tala om att man inte följer dieten.
Men…tänker då såna som jag, som förmodligen tillhör gruppen misslyckade…*ler* att när man pratar om att lägga om sin diet, att göra det för livet och allt det där..då blir jag både deprimerad och spjärnar emot med både  händer och fötter.
Vet de inte hur lång livet är? Det är ju liksom skitlångt…och ska jag följa deras diet, ja då går jag i viken.
Och så ramlar jag över din blogg. Och känner…jepp här har jag ju en som fattat liksom..
ja att livet är långt och ska man leva med mat och hälsa gäller det väl att hitta en väg som både är hälsosam och som dessutom nåt man ser fram emot.
Jag ser din blogg som befriande, i första hand.
Jag blir lätt om hjärtat för det är mat jag vill äta utan krusiduller.
Och så blir jag glad av dina bilder. Allt som är vackert och och rätt upp och ner gör mig glad.
Och jag lär mig. Läser och lär. Trots att jag ätit lchfbaserad kost i flera år så lär jag mig och för det niger jag och tackar.
Jag började med kosten främst för att jag har inflammation i kroppen som minskar avsevärt när plockat bort infammatoriska livsmedel så mycket jag tycker jag står ut med. Dessutom försvann migränen som följd.
Och jag tänker som du. Vad är jag beredd att betala? Är jag det? Ja då är det bara att njuta och och sen betala priset*ler*
Nåt jag för länge sen lovade mig var att aldrig ha dåligt samvete över nåt jag äter. Fattas bara att  man ska skaffa sig ångest när man äter nåt man egentligen ska njuta av.
Niger än en gång för en befriande blogg där jag kan tassa in och göra precis som jag vill oavsett om jag vill se på vackra bilder eller justera i nåt recept för att anpassa precis efter det jag behöver äta till middag. Må gottgott/ Cecil Jagenheim

I nästa mail skriver Cecil: ”livet ska vara gott för både kropp, hjärna och själ. För livet ska ju som sagt hålla på rätt länge.”
Och det är väl sant! Vi vill alla hitta den där balansen, det som är bäst för just oss! Livet ska vara gott och vi ska hitta en fungerande livsstil!
Är det något som jag tjatat om genom åren så har det varit ”Vi är alla olika”. Det finns bevis för att viss mat är sämre eller bättre men sedan är det mycket däremellan som är anpassningsbart.
Att dra ner på socker (även det gömda), byta ut vetemjöl och dra ner på annan mjölbaserad mat mot mer grönsaker och lite nötter (om man tål), att äta mer nyttiga fetter och variera dem (smör, olivolja, kokosfett, avokado, nötter, oliver, fet fisk) och äta mycket mindre processat, tillsatsfulla livsmedel det är egentligen det som ALLA skulle må bäst av. Sedan finns det dem som redan är sjuka, som måste dra bort ännu mer, som inte kan njuta av rotfrukter, eller en god skiva surdeg för att de är sockerberoende, diabetiker eller har andra svårigheter.
Men många av oss, så kan det faktiskt räcka med att bara minska ner på skräpet och lägga till mer bra saker. Sen kan man kalla det LCHF, Paleo, GI, Lågkolhydratkost, MAT – jag vad som 🙂
Då och då kommer det kommentarer när jag skriver om något livsmedel ”Men den innehåller ju XXX och vet du inte att det inte är bra!?” Jo, det vet jag 🙂 Ibland gör jag mindre bra val för att jag anser att jag ger min kropp 90% bra mat och då fixar min kropp 10%. DET är livskvalitet för mig.
Må gott kära läsare, ta små steg och fokusera inte bara på att ta bort – utan glöm inte att lägga till! Lägg till saker som du mår bra av, vad det nu än är.

IMG_6235

Julen har flyttat ut och rosa har flyttat in ♥
IMG_6240

Krispigt, fräscht och jag njuter.
Dagens fastebryt! Kesoplättar med vanilj, hallon/blåbär, lite kokosflingor, lite hasselnötter och en klick mandelsmör.
IMG_6248

24 kommentarer
0

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Cilla 21 januari, 2014 - 21:49

Hej,
En fråga kring recepten – har du gjort några kaloriberäkningar på dem? Lite nyfiken då LCHF-mat verkar kunna bli ”kalorität” t ex med mandelmjöl i pajdeg, etc. Eller tänker man att det balanseras upp av minskat kolhydratintag? (Jag äter inte enligt LCHF och kan nog inte så mkt om det heller, därav min undran! 🙂 )

Svara
Åse 21 januari, 2014 - 22:09

Hej!
Om man har bra balans i sina mättnads och hungershormoner så blir man mätt på mindre mängd mat när man äter mindre stärkelse och bra fetter = energiunderskott = viktminskning. Detta är grundprincipen i lchf. Men är man överviktig så är det antagligen så att man inte har bra balans och då fungerar lchf handmodellen ytterst bra (står om den i mina böcker och i inläggen i kategorin ”värt att läsa”.
Kalorier är ett dåligt sätt att mäta energi men man måste ha ett energiunderskott för att förlora fettvikt men det är andra saker än kalorier som avgör det 🙂 Kalorier från stärkelse och kalorier från fett/protein behandlas olika av kroppen. Hoppas du fått lite svar på din fråga.

Svara
Lily 14 januari, 2014 - 09:43

Det där var precis vad jag behövde läsa just precis nu! Började med lchf i april 2013, vikten gick neråt sakta, sakta och jag fick verkligen ha tålamod. Mådde bättre i kroppen än jag gjort senaste 20 åren så jag beslöt mig att faktiskt vara nöjd med att bli av med IBS och migrän och låta vikten vara ifred. I augusti rasade min värld ihop när min dotter började årskurs sex och totalkraschar mentalt och var en hårsmån från att bli en hemmasittare (då hon har tre npf-diagnoser så är skolan ingen lätt vardag för henne som för det flesta andra barn). Det ena ledde till det andra och jag föll tillbaka i sockerdrakens famn med buller och bång och har slagits med den under hela hösten. Har ätit alldeles för mycket ”skit” och således gått upp nästan allt jag gick ner. Men jag tänkte ”nytt år, nya tag”, nu jäklar ska det kämpas!
Men det är ju det, jag VILL ju inte _kämpa_. Jag vill ju må BRA, inifrån och ut. Jag vill inte känna mig berövad av livets goda. Min tanke från början var att jag numer skulle äta fakir-lchf, bara kryddsmör och protein, för att nu jäklars ska jag bli snygg och fit till sommarn. Inga mejerier alls skulle jag ”få” äta/dricka, eller kolhydrater, inte ens grönsaker ovan jord. Nu när jag kunnat backa ett steg efter att jag läst detta inlägg så inser jag ju att det inte är realistiskt att leva så. Det är ju som att straffa mig själv dagligen att inte ”få” dricka kaffe för jag kan inte dricka det utan laktosfri mjölk. Det är som bäddat med misslyckande med sjukt ätbeteende som följd. Som du skriver så ska jag iaf fortsätta undvika sockret, men jag ska ta tillbaka min älskade vitkål,broccoli, spenat och andra grönsaker som jag vet att jag tål att äta utan att triggas igång.
Så tack, både till dig Åse och Cecil för kloka ord, jag är otroligt tacksam att ni kloka människor finns och delar med er!! Nu är jag på rätt bana mentalt igen. Ha det gott =)

Svara
Åse 14 januari, 2014 - 12:26

Men du, så GLAD jag blir!! Små steg! Njut och unna dig god mat som du mår bra av. Det går oftast inte snabbare för att man hetsar och lägger in alla växlar men man kan optimera resultat ändå genom att välja bort vissa saker och lägga till annat 🙂 må gott och hoppas lilltjejan mår bättre. Stor kram!

Svara
Cecil 14 januari, 2014 - 09:24

God morgon
Jag har alltid levt efter måttot att det inte spelar någon roll hur lösningen ser ut så länge den fungerar.

Svara
Tinna 13 januari, 2014 - 22:13

Du har de läsare och får den feedbacken du förtjänar! Avslappnad och utan pekpinnar och ALLTID en så trevlig ton full av respekt. Kram och tack för en makalöst bra blogg! Älskar också dina böcker!

Svara
Åse 15 januari, 2014 - 11:34

Tack snälla!!! Kram!

Svara
Malin 13 januari, 2014 - 20:57

fick inte med allt på slutet, blev så ivrig. Som gravid lever jag enormt strikt nu, inga blodsockervärden över 8, allt ska tas ned. Och den kampen, nu gör jag ju det för någon mer än mig själv, men det är ett heltidsjobb och ärligt så avskyr jag varje dag, varje natt jag ska ställa klockan och ta nattvärde kl 03. Det är det som krävs för ett perfekt blodsocker och min livslust skulle försvinna på stört om livet skulle hamna om dessa värden. Precis som med ett viktproblem gissar jag, det ska finnas utrymme för liv.

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.