Light/Fettsnålt

11 januari, 2009

Var det någon som tittade på TV4 för en stund sedan? Där de jämförde viktminskningsmetoder som LCHF, GI, Tallriksmodellen och fettsnål kost (typ VV)
Jag tycker att de summerade mina tankar jättebra!!
Mitt nyårslöfte var/är nämligen att använda mina points lite annorlunda än jag gjort innan och det innebär att jag inte längre jagar pointssnåla livsmedel dvs light/lättprodukter. Jag använder fet ost, matlagningsgrädde 15% istället för 4% milda mat extra, 15% lätt fraiche istället för VV fraiche etc (vispgrädde/hel fet fraiche använder jag fortf inte till vardags) och under dessa två veckor nu som vi ätit så så har jag inte blivit mindre mätt (snarare tvärtom) och viktminskningen går i samma takt som innan och maten blir godare 😉
Den som fick mig på andra tankar var faktiskt Vickan, denna smala söta sak som gör så mkt god mat på normalfeta livsmedel. Som hon skrev i en MSN konversation ”Mer fett, men jag äter inte så mkt, fyller hellre upp med mkt kött/fisk/kyckling och sallad och tar GOD sås/gratäng osv..Jag blir mkt mer nöjd av lite men GOD/FET mat än MKT lättmat” och det känner jag att det är också en kosthållning som jag vill ha.
Jag älskar pointssystemet men det är ett krux och det är att många viktväktare blir så fetträdda och jagar points så till den del att de inte riktigt inser att fett är en smakbärare och att man behöver fett för att gå ner i vikt. Det finns ju Viktväktare som i princip inte äter något fett alls!
Jag har ju sedan flera år tillbaka inte räknat matfett som jag använder i maten, tex på potatis i ugn, på smörgåsen etc för jag vet att om jag skulle räkna det så skulle jag dra ner på det och jag vet ju hur viktigt fettet är och som ni vet har jag ju alltid en väldigt bra viktminskning ändå.
Jag räknar hellre en halv points mer på ett fetare livsmedel som smakar mer, håller mig mättare längre och inte innehåller lika mkt dolt socker som lättprodukterna gör.
Jämför tex vissa lättprodukter med vanliga produkter så ska ni se att det är mer kolhydrater i dem, dvs när de tar bort fettet från ett livsmedel så tillsätter de mer socker då smaken ju måste komma någonstans ifrån! Som sagt fett är en smakbärare!


Så mitt nyårslöfte var: Mer fett i maten, mindre snabba kolhydrater och mindre dolt socker.
För även om man får mer på tallriken när man använder lättpreparat så blir man ju inte mer mätt, jo tillfälligt kanske eftersom det är ”bukafylla” som vi säger i Skaaaauuune 🙂
De enda lightprodukterna jag känner att jag fortfarande ”stöder” är de där sockret är minimerat annars så kommer jag hellre köpa en standardprodukt än de med mindre fett i.
Så jag kommer räkna mina points som vanligt och äta allsidigt av protein, nyttigt fett och bra kolhydrater och emellanåt lite onyttigt också, för det är ju så livet är!
Men detta är min högst personliga åsikt och det som jag känner fungerar för mig, vi är ju alla olika.

63 kommentarer
0

Du kanske också gillar

63 kommentarer

Erica 20 januari, 2009 - 09:11

Hej!
Först vill jag säga att du är min idol! Du är så fantastiskt duktig!!
Du ger inspiration till tusen!!

Jag vv o kan inget annat tänk, så nu undrar jag hur ni menar med att öka på fettet? Alltså kör ni med den vanliga filmjlken i stället för lättfil, o standardmjölk i stället för lättmjölk o den feta kokosmjölken i stället för light kokosmjölken, för att ta några exempel??
Tror också att det ger bättre resultat att ändra tänket lite, men jag tycker pointsen inte räcker till så mycket! Kör man fetare produkter så går pointsen som smör i solsken för min del iaf!
Hjälp mig!! Hur ska jag tänka??

Och till sist… TACK ÅSE FÖR EN UNDERBAR HEMSIDA O TREVLIGT FORUM!! VET INTE HUR JAG KLARADE MIG INNAN JAG HITTADE 56KILO.SE 😉 KRAM!!

Svara
Åse 20 januari, 2009 - 10:55

Hej Erica!

Tja, ett mellanting kör jag ofta på! Typ mellanmjölk, mellanfil etc.
Nu äter jag mkt mindre kolhydrater än innan så då sparar jag points och kan lägga dem på lite fetare produkter.
Dvs på kvällen äter jag oftast grönsaker istället för pasta/ris/potatis.

KRAM och tack för dina rara ord!!

Svara
Jessica 17 januari, 2009 - 14:02

Ja då har jag vaknat ur min semester och sjuk dvala 😉
Nä det såg inte jag. men jag kör inte light,
Äter allt men inte alltid.(läs vill och tror)
Det enda ”light” jag använder är cola light och Milda mat i bland.
Annars kör jag med vanligt. Jag resonera som så
att förr fanns knappt ingen övervikt och då heller inga lightprodukter. Dessutom var det mer eftermiddagsfika med bullar o kakor och saft.Men inte syntes det då?
Thats it. I alla fall för mej där jag växte upp.
inte som idag när man (vi) äter på tok för mycket snabbmat i veckorna mellan träningarna och sen all läsk(liht, men ändå cola och jag har en tendens att alltid handla hem ”bra ha” godis eller handla för mycket godis till helgen som sen gör att man ändå äter veckan efter eftersom så mycket blev över.Till det allt annat jag handlar för handlandet skulle och som sen finns där både för (korkade jag o resten av familjen) och sen är det regelbundna a och o. I alla fall när man ska gå ner.Så för mej handlar det om att äta mindre och skippa godiset 7 dagar i veckan. Men det är svårt att lära en gammal hund att sitta!
Nu ska jag se vad du haft för dig medans jah varit på semester och varit sjuk!! kRAM

Svara
Chrissan 15 januari, 2009 - 08:54

Har också viktväktat i omgångar, men aldrig lyckats gå ner.
Nu vet jag varför. Nu kör jag GI och jag känner att jag verkligen har hittat hem!
Mår jättebra av att dra ner på kolhydrater som den sockermissbrukare jag är…

Tack för ett klokt inlägg och GRATTIS till din fina viktnedgång!

Svara
Louice 14 januari, 2009 - 13:56

Som vanligt, klok som en bok! 🙂 Låter sunt o bra. Låter lite åt ”isodiet-hållet” som jag tycker verkar vettig o eg handlar mkt om sunt förnuft.
Jag tror oxå på att anv de mera naturliga produkterna men man behöver ju inte överdriva fettmängden för det. Lite så kan jag känna då det gäller LCHF att det ska överdrivas så innibomben…VRÄK på med fett! Och så gör ju inte du.

Känns som du har hittat en hållbar livsstil. Eftersom jag/vi försöker tänka tallriksmodellen så blir det ju oxå automatiskt mindre kolhydrater o till vissa mål har jag valt skippa dem helt o istället äta en god sallad el ungsrostade grönsaker.
Sen länge har vi slutat med lättmargariner o anv bregott mellan, steker i smör o/el rapsolja.
Köper inte de magraste mejeriprodukterna utan mellanmjölk, lätt creme fr. som är 13-15 %, likaså m grädden.
Maten smakar ju så mkt mer o man behöver ju inte ta så mkt för att tillfredställa smaklökarna fast tyvärr så har jag nog en tendens göra det om något är gott så jag borde laga äcklig mat…*asg*

Jag kan dock inte tänka mej helt utesluta bröd el potatis ur min kost men pasta o ris har jag eg inte nått större behov av att äta.
Men det gör kanske inte ni heller. Får jag säkert svar på om jag kollar cheklistan..hihi

Men det är ju det här vi ska lära oss, äta lite av mkt o inte mkt av lite, då blir det balans…tror jag iaf… 🙂

Tack än en gång kloka Åse!

Svara
Åse 14 januari, 2009 - 14:39

Du är också klok Louice!

Nej vi utesluter ingenting, inget är förbjudet! Men det känns som ett väldigt bra sätt för oss att äta detta, vi minimerar snabba kolhydrater, pasta och ris – dvs sådant som är lätt att överäta!
Bröd äter jag alltid till frukost och ibland till lunch, vitt bröd har jag till mina grillade mackor.
På kvällen känns det jättebra att inte äta kolhydrater till middagen – vi överäter inte (läs: min man) och jag har ”råd” till fetare såser etc. Så jag känner att jag hellre kostar på mig mellanfeta produkter men minskar kolhydarterna, dvs inga uteslutningar 🙂
Haha ja du får laga äcklig mat 😉

KRAM på dig fining!

Svara
Carola 14 januari, 2009 - 08:58

Mycket bra inlägg!!
Nu ska jag dra igång igen, har haft ”semester” från vågen i 1 hel månad nu, ska till VV imorn.
Ska nu läsa ikapp mig här inne.
Kram kram

Svara
Åse 14 januari, 2009 - 14:40

Vad spännande, lycka till!!

Svara
Läste ett tänkvärt inlägg hos 56 kilo « Speedgirlgirl’s Blog 12 januari, 2009 - 21:39

[…] Läste ett tänkvärt inlägg hos 56 kilo Läste ett tänkvärt inlägg hos 56 kilo. […]

Svara
MariaD 12 januari, 2009 - 11:29

Vilken otur att jag missade programet! Låter som om det är något som skulle passa mig, lite fetare mat ;)) Gillar absolut inte maken av tex Milda mini mat. Är också övertygad om att tex sockret är värre. Man måste bara lära sig vart man ska spara in pointsen. Att spara in dom på att ersätta potatis/pasta/ris med tex rostade rotfrukter osv är ju en bra idé! Åt ju så då jag åt enligt GI, så att jag inte tänkt på det tidigare ;)) Gruvar mig för att sluta o amma, HUUR ska mina points räcka då…………….

Svara
Aika 12 januari, 2009 - 09:46

Mycket sunda tankar! Kram kram

Svara
1 2 3 4

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.