LC/LCHF/GI Thanksgiving med Hellmans!

7 december, 2012

Thanksgiving infaller den 22 november i USA och företaget Hellmans ville uppmärksamma detta och därför så bjöd de mig och några vänner på en riktigt smarrig Thanksgiving med kalkong och allt! So far so good. Men samma dag som matvarorna levererades till dörren så blev jag liggandes i lunginflammation! Det mesta gick att frysa/förvara i kylskåp så jag flyttade fram middagen i 2 veckor!
Oturen förföljde mig lite för jag missbedömde ugnstiden för kalkonen hihi, så maken fick hasta i väg och köpa två färska kycklingar i stället! haha! Kalkonen fick åka in i kylskåpet igen och i går tillagade jag den och så åt vi kalkonmiddag på kvällen! Jättegod! Jag hade fyllt den med en röra på majonnäs, vitlök och rosmarin. MUMS!!!
Jag valde att göra en lågkolhydratversion av maten så receten är modifierade och anpassade av mig 🙂
 

 

Älskade vänner! Anna, jag, Petra, Samone (sis) och Pia (sis)

Kyllingarna med lingonsåsen över 😉 Har min fina by Malene Birger tröja Twikkie på mig, sååååå mysig!
Till förmingel blev det en drink:
4 cl vodka
4 cl jordgubbspuré
fyll upp med mousserande vin

Sedan hade jag coleslaw:
2 dl majonnäs (gör jag inte själv köper jag alltid faktiskt Hellmans!)
2 msk citronjuice
1 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
1/2 riven vitkål, ca 7-800 dl)
2 dl riven morot
ev 2 tsk honung eller annan sötning.
Blanda alla ingredienser och försvara kallt.
Jag hade en varm lingonsås (tranbär ska det egentligen vara men lingon går lika bra!)
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl rårörda lingon (jag gjorde egen med lingon + stevia/erythritolblandning)
1/2 dl honung
1,5 dl majonnäs
smör
Stek finhackad lök i smöret tills den blivit mjuk (obs ganska låg värme!) ca 5 minuter.
Rör ner vitlöken undr 30 sek.
Rör sedan ner de rårörda lingonen och honungen. Rör ner majonnäsen och blanda ordentligt. Sänk värmen och låt småputtra i 10 minuter.
Söpotatisgratängen var väldigt populär!!! Sötpotatis innehåller mer kolhydrater än potatis men är ändå bättre än potatis. Potatis innehåller socker och stärkele och lektiner (påverkar näringsupptaget) så en potatis ger oss i princip inget nyttigt. Men sötpotatis är full av antioxidanter (betakaroten som omvandlas till A-vitamin), c-vitamin, järn och är alltså supermat. Dessutom är sötpotatisen inte en potatis utan en rotknöl och påverkar blodsockret mindre än potatis. Så väljer jag mina kolhydrater oftast, fast ibland går jag faktiskt bara efter de godaste!
Så sötpotatis kan man festa till det med ibland om man inte triggas av det!
 Sötpotatsgratäng:
5 sötpotatisar
1,5 dl majonnäs
2,25 riven cheddar
1,5 dl mandelmjöl
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och skär i tunna ”pommes frites” stavar.
Blanda majonnäs och sötpotatis.
Blanda ost och mandelmjöl i en påse, böanda sedan ihop allt och lägg i form.
Låt gratineras i ugnen i ca 25 minuter, tills potatisen är mjuk.
Jag hade en röra till som fick många frågor men som är så himla enkel! Nämligen parmesanröra! Passar i princip till allt!
2 dl majonnäs
2 dl riven parmesan
svartpeppar och ev salt. Banda och servera.
Till efterrätt gjorde jag pekannötskaka som också blev poppis! Receptet använder mitt populära brownies recept fast utan bakpulver.
2 dl mandelsmör (Kung Markatta)
2 ägg
1/2 dl kokosfett utan smak
1/ 2 dl ekologisk blomterhonung
1/2 dl fin kakao (jag använder Kung Markatta)
2 tsk ekologisk vaniljpulver
1 krm salt
2 nävar saltade pekannötter.
Sätt ugnen på 180 gr.
Smörj en liten form (min var 14 x 20).
Lägg alla ingredienserna utom pekannötterna i en matberedare med knivar och kör allt till en slät smet. Rör ihop smeten med 2/3 av nötterna.
Häll upp i form och tryck ner resterande nötter, så att de ligger lite på ytan.
Grädda i 30 minuter mitt i ugnen. Severa med vispad grädde som är smaksatt med ekologisk vaniljpulver.

Vi drack ett riktigt gott vin som systembolaget hjälpte mig att välja ut, nämligen Trapiche.


Hörrni, skön fredag på er! Jag ska ta en lunch med en kär vän och sedan blir det fredagsmys för hela slanten!!
Vete katten vad det blir till middag, har ganska mycket sötpotatis kvar så det får kanske bli det till något gott kött.

Print Friendly, PDF & Email

10 kommentarer
0

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Annette 9 december, 2012 - 10:25

Hej! menyn ser underbart god ut:) jag undrar över blomsterhonungen, är den bättre än vanlig honung? var hittar jag den? Tack!

Svara
Åse 9 december, 2012 - 18:06

Ja nektarhonung är bättre, odlad honung innehåller mer socker än nyttigheter :/

Svara
liselott 9 december, 2012 - 08:42

Hej Åse!
Är inne på din fina blogg ibland och har en fråga angående din vackra kristallkrona. Vilket märke är det och kommer du möjligen ihåg storleken på den? Ska också fixa lite i vardagsrummet och en sådan lampa står högt upp på önskelistan. Fortsätt gärna att lägga ut bilder på ditt vackra hem, det är så inspirerande:))

Svara
Åse 9 december, 2012 - 18:08

Hej! Det är en Lisbeth Dahl krona och den är 50 X 50 =) Roligt att du gillar heminredningsbilderna!

Svara
Caroline 8 december, 2012 - 20:10

Underbar blogg och älskar alla dina tips om lchf och inredning! Måste fråga var er kristallkrona kommer från?

Svara
Åse 9 december, 2012 - 18:09

Hej! Det är en Lisbeth Dahl krona och köpt på lilla bohaget här i HBG =)

Svara
anna 7 december, 2012 - 12:51

Såg underbart gott ut. Hur kryddade du kycklingen? Och hällde du på lingonsåsen innan eller efter ugnen?

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 7 december, 2012 - 10:51

Vilka härliga drink”glas” 🙂 Vart har du fått tag i etiketten? Eller såldes burkarna med den etiketten?

Svara
Åse 10 december, 2012 - 09:17

ja det var rekvisitan som Hellmans skickade mig =)

Svara
Lisbet 7 december, 2012 - 10:26

Har läst din blogg och tycker den är bra. Du har glimten i ögat och solsken i blick. Underbart. Vill du få en gratis måbra app? Så titta på denna länk.
Ta vara på dig.

Svara

Lämna en kommentar