LCHF som livsstil

24 april, 2012

I dag tänkte jag prata lite om LCHF som livsstil. Jag får ofta frågan ”Kan man äta detta på LCHF?” ”Men är inte det för mycket kolhydrater i?” och jag ska börja med att säga att jag förstår frågeställningen. Jag har levt med LCHF i över 3 år och jag kan min kropp, min hjärna och jag kan LCHF, många har LCHF som ny livsstil och vill inte göra fel.
När jag gick över till lågkolhydratkost räknade jag varenda kolhydrat!! Men jag insåg till slut att det bara begränsade mig, livet ska inte vara ett värde. Points, kalorier, kolhydrater.. Bättre att veta vad som är bra mat och sedan att veta vad som är mindre bra mat. Och sedan att lyssna på sin kropp, hur påverkas jag?

I dag har jag ett sunt förhållningssätt till mat, för mig innebär det att jag inte ser svart eller vitt på maten. Ingenting är förbjudet, lite socker i bland dödar mig inte. En skiva bröd i bland dödar mig inte och maten är min vän numera, något jag njuter av och jag gör dagligen medvetna val!
Det är viktigt att tänka på som LCHF ätande läsare, att jag har LCHF som livsstil, inte som viktminskningskost numera.
I dag kan jag äta ”utanför kosten” men behöver inte köra ”all in” bara för det, jag har tidigare haft en tendens att antingen äta 100% bra eller 100% dåligt.
Exempelvis menyn i lördags, det som jag annars inte äter är brödet till soppan, dessertvinet och vit chokladmousse men maten var annars bra LCHF mat. Hade detta varit förr så hade jag velat ”passa på” och då hade det nog gärna varit potatis, pasta och mer därtill.
I Örebro tog jag en två kulors glass i rån av bara farten men åt bara kulorna och skippade rånet, ja ni förstår tänket.
Att äta så bra man bara kan, ren mat, bra råvaror, enligt sitt behov och enligt vad ens kropp klarar av – det är så vi alla bör eftersträva att äta.


För mig så innebär det att jag allt som oftast äter en ganska strikt LCHF, för det mesta så kommer kolhydraterna bara från grönsaker, mejeri och lite nötter och bär. Men vill jag äta en chokladpralin i bland så gör jag det, vill jag ta en breezer eller en god öl i bland så gör jag det. Med LCHF som grund så aptitreglerar jag mycket lättare, speciellt i kombination med periodisk fasta.
Jag är mycket medveten om att alla kan inte äta som jag, alla kan inte äta ”lite” av socker och stärkelse för att det får dem att äta mycket
LCHF kan anpassas för allas behov, det är inte statiskt och på bara ett sätt. Det är en fantastisk kunskap och grund för att äta och leva! BRA mat helt enkelt!

28 kommentarer
0

Du kanske också gillar

28 kommentarer

Jeanette 24 april, 2012 - 12:45

Hej Åse!

Ramla in här av en slump när jag googla runt på LCHF. Har precis börjat äta LCHF och det egentligen pga att min naprapat rekomenderade mig att prova för att se om min kroniska smärta efter en trafikolycka skulle bli bättre. Sen att man går ner några kilon gör ju inget. Haha, har ju gått upp några kilon på dom här fyra åren då man inte kan träna som tidigare.

Har bara hållt på i en vecka men känner verkligen att detta är sååå bra. Ville bara tacka dig för din fina blogg och alla dina tips för en rookie som mig :). Kommer följa din blogg slaviskt och satt hela dagen igår och lusläste. Du är en sån inspiration och alla dina fina bilder på både dig själv, ditt hem och mat gör att man blir glad. TACK!!!

Svara
Åse 24 april, 2012 - 12:56

Stort lycka till!! Och vad kul att du gillar bloggen!! =) Kram på dig!

Svara
Margareta Ruda 24 april, 2012 - 11:41

Håller med övriga; mycket bra inlägg!
Lchf är ju mycket en livsstil. Sen gäller det ju att förstå att om man lägger om till denna kost för att till att börja med gå ner i vikt så behöver man hålla lite koll på kaloriintaget. Tänka sig för när det gäller bär och grädde, nötter osv. Men som sagt sen är det ju så mycket annat också, ett sätt att må bra helt enkelt….(så mycket jag skulle vilja förmedla men lite svårt att uttrycka mig) Har själv inte varit förkyld en enda gång sedan jag la om kost för snart ett år sedan. Mina artrostummar är snällare och min tidigare envisa hälsporre har läkt!! Listan kan göras ännu längre med alla vinster jag gjort 🙂
Tack Åse för en mycket bra och inspirerande blogg!!

Svara
Åse 24 april, 2012 - 11:49

Härligt!! Håller helt med dig, lchf kräver (speciellt för kvinnor!!) lite tweaks och kan ta ett tag innan det fungerar men det går och hälsovinsterna är ju så stora!!

Svara
Anna 24 april, 2012 - 11:27

Du har helt rätt och jag instämmer till 110%! Just det svart-vita-resonemanget var vad som fick mig att avskriva LCHF efter att ha läst Litsfeldts och Skaldemans böcker. Där anges exakta gränser och nästan alla kolhydrater är dåliga och ska bort. Sedan ska man hälla smör och grädde över allt man äter. Nej, det är inte min melodi! Då passar den humana LCHF-kosten mig mycket bättre – den som du, Anna H, Cathrine Schück och Klara Desser står för, för att nu bara nämna några av mina förebilder.

Svara
Anna Truelsen 24 april, 2012 - 11:04

Hej!
Det du skriver känns verkligen snunt.
Så tänker jag käka sedan, när jag gått ner i vikt..Man vill ju liksom gå ner i vikt först
. Och LCHF har gjort det möjligt, utan att svälta sig till viktnedgång!

Ha det så gott/Anna

Svara
Anna Truelsen 24 april, 2012 - 11:04

ooups, nu hamnade bokstäverna fel.

Menar att det du skriver verkligen känns sunt!!

Sorry!!

Svara
Åsa 24 april, 2012 - 09:53

Jag tänker precis som du. Jag har nu nått min målvikt och håller på att lära mig hur min kropp fungerar och reagerar för att jag ska hålla mig till målvikten. Jag får dock inte panik längre om jag skulle gå upp två kilo under en resa för jag vet att det är ett undantagsfall och att jag kommer att gå ner tämligen snabbt igen när jag återgår till min normala LCHF-kost. En kost som jag för övrigt längtar till efter bara en dag med ökat kolhydratintag då jag mår så bra av den. Och precis som du så känner jag inte längre att jag måste äta allt som bjuds de gånger jag har planerat att äta mer kolhydrater än normalt utan väljer godbitarna. När jag höll på med dieter tyckte jag synd om mig själv när jag inte kunde äta allt som alla andra åt, nu bryr jag mig faktiskt inte. För mig är det ett stort steg.

Svara
Maria 24 april, 2012 - 08:48

Bra inlägg .. Jag lever likadant och väljer mina tillfällen för att äta mer kolhydrater.
Var på resa för några veckor sen och ibland är det inte helt lätt att då äta ren LCHF men gick ganska bra ändå.
Tar igen det lite nu med PF och det har funkat toppen!

Det är ju en livsstil och inte alls svårt & krångligt!

=)

Svara
Pamsan 24 april, 2012 - 08:47

Bra inlägg! 🙂 Jag har ätit LCHF i snart ett år och det är underbart. Tyvärr så läser jag hos vissa bloggar om LCHF att man inte kan göra avstamp osv och då får jag dåligt samvete så fort jag tar en mörk chokladbit eller använder chilisås i maten. Nä, det dåliga samvetet ska jag sluta med. Kroppen mår ju bra och det är den jag ska lyssna på. Har inte druckit öl sedan i somras och jag ska minsann ta mig en öl så fort grillsäsongen är här. 🙂

Svara
Åse 24 april, 2012 - 09:40

Din kropp är det som talar om ifall du äter bra! Så lyssna på den! Bry dig inte om vad man ”ska” och inte ”ska”. Det finns inte ett facit för alla!

Svara
Lina 24 april, 2012 - 08:28

Vad bra skrivet. Jag försöker oxå tänka så efter drygt ett år med LCHF.

Svara
Monika 24 april, 2012 - 08:19

Precis! Så bra, precis som jag tänker.
Har kört PF ett tag nu, och det är grymt bra! I början blev jag hungrigare på em, men nu är det tvärtom. Dessutom hjälper den till att få mig att förstå ”riktig” hunger och skilja på den och sug. För en sak vet jag: man kan överäta på lchf oxå. Iaf jag. Nu har jag lärt mig att jag inte dör av lite kurr i magen. OCH att det avtar efter en tid.

Svara
Marika 24 april, 2012 - 08:10

Mycket bra skrivet. Precis så som jag tänker nu när jag snart nått mitt mål.
Jag har dock som du skriver räknat KH under viktminskningen mest för att ha koll på vad jag äter och lära mig vad som är bra och vad man ska vara försiktig med (t.ex mejerier). Men det är nog olika från person till person hur man vill lägga upp viktminskningen.
Måste även säga att Periodisk Fasta är verkligen toppen. Funkar super för mig. Tack för tipset! Aldrig hungrig. Fast de var jag inte innan heller.

Tack för en bra blogg

Svara
Åse 24 april, 2012 - 08:46

Tror absolut att det kan vara bra att ha koll i början! Så lär man sig, men sedan gör man nog gott i att släppa kontrollen. Härligt att du mår bra!!

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.