LCHF som definition.

5 oktober, 2011

I förra inlägget diskuterades det bland kommentarsfältet vad LCHF egentligen är? Ja vad är LCHF? Finns det definition av LCHF? Ja det finns faktiskt det. Det är inte fritt fram att tolka som man vill.
Sten Sture Skaldeman är den som plöjt vägarna för kosten i Sverige och även han som står bakom begreppet LCHF.
LCHF är: Kött, fisk, ägg, grönsaker, feta mejeriprodukter, smör, lite nötter, bär och någon enstaka frukt ibland. LCHF är artegen mat, fast vår anpassning till mejeriprodukter är bristfällig. Rotfrukter och frukt läggs till efter vår genetiska känslighet, sjukdomar och träningsvana.
Definitionen är: LCHF, Low Carb High Fat, står för kosthållning där vi strävar efter att minimera intaget av kolhydrater och ersätta kolhydratbortfallet med fett. Fettet ska företrädesvis komma från animaliska källor och gärna vara mättat. Kolhydraterna ska främst komma från grönsaker som växer ovan jord. Maten ska vara producerad på ett naturligt sätt och innehålla så lite tillsatser som möjligt.

I en naturlig, artegen kost så innefattas inte gluten eller spannmål tex, och inte socker.

I LCHF definitionen finns även:
Strikt LCHF: Max 10 g kolhydrater per dag.
Normal LCHF: Max 25 g kolhydrater per dag


Övre gräns för LCHF (liberal lchf): Max 50 gram kolhydrater per dag
För ett kolhydratintag på >30 E% föreslås benämningen kolhydratreducerad kost

Vad är fördelarna/nackdelarna med en definition? Som det står i vår kursbok: Optimal Hälsa med LCHF & Träning: ”Det finns fördelar med en definition av vad LCHF är. När kommersiella intressen skapas kring LCHF som begrepp uppstår behovet av definition för att inte vilseleda konsumenterna. Med etiketten LCHF tillsammans med en definition i ord och bild tydliggörs budskapet även mot industrin, politiker och andra instanser. För de som vill räkna gram kolhydrater är en definition också ett tyddliggörande. Men det finns också nackdelar. En gräns måste dras någonstans vilket gör att små skillnader i två olika kostupplägg medför att den ena inkluderas medan den andra exkluderas. Naturen har inte skarpa gränser för människors tolerans för olika energiämnen. Det blir dessutom ett fokus på antal gram kolhydrater, en kolhydratjakt, som kan vara relevant för några, men absolut inte för alla. Andra aspekter av hälsosam mat kan komma i skymundan.”

Vad tycker jag? Åse Falkman Fredrikson?
Jag personligen vill inte bli styrd av en definition, ett begrepp. Jag äter Lågkolhydratkost med naturliga fetter. Så rent och naturligt som möjligt. Jag gillar inte gluten. Socker är en tickande bomb, jag vill inte äta processat med massa E-ämnen och Omega 6 dominans. Jag vill ha kvalitet och betalar gärna för det. Jag håller med LCHF definitionen, för den är ett mycket bra hälsoval men ibland är inte allt så enkelt.

There you have it! =)

33 kommentarer
0

Du kanske också gillar

33 kommentarer

Lotta 16 januari, 2015 - 16:29

Tack för svaret! 🙂
Ooops! Blev ett litet missförstånd där. Mitt fel. Jag har kraftig övervikt, kanske runt 30 kg, och försliten höft, trokanterit i höfterna, så jag måste gå ner vare sig jag vill eller inte.
Att jag sedan inte vill bli så smal för att jag diggar min kropp är en annan femma…

Finns det inga exempelmenyer för hela dagar som du känner till?

Svara
Lotta 16 januari, 2015 - 13:29

Jag har försökt följa lchf ett par veckor, men det är jättesvårt och det står olika saker överallt. Man ska äta bär, inte äta bär, ska äta nötter, undvika nötter, obegränsat med feta mjölkprodukter (så länge man äter mer fett än proteiner och kolhydrater tillsammans), begränsa mjölkprodukter, man ska äta turkisk yoghurt, undvika yoghurt, mycket ägg eller ingen äggvita… Man blir förvirrad för mindre. Och när man inte äter kött är det ännu krångligare. Jag kan inte äta lax varje dag och sill är en fälla, makrill inte gott att äta ofta… Ägg blir man snabbt trött på. Älskar linser, men det ska man undvika…

Jag har troligen ätit för mycket mjölkprodukter och för lite grönsaker och proteiner. Trodde turkisk yoghurt var en bra lunch, men för att bli mätt blir det ganska mycket. Jag ville pröva lchf för att jag har övervikt och inflammationer. Jag vill inte bli smalare, för jag älskar min kropp, bara friskare.

Men hur ska jag veta hur mycket fett, proteiner och kolhydrater jag ska äta varje dag? Hur ska jag räkna? Det känns jättekrångligt.

Det bästa skulle vara om det fanns exempelmenyer för hela dagar för olika nivåer också för oss som inte äter kött och för vegetarianer. Finns det någon som har gjort det? Har svårt att hitta det.

Tack för en bra blogg!!

Svara
Åse 16 januari, 2015 - 13:37

Alla dessa råd kommer ofta från människor som kämpar med vikten och jag håller med, det är på tok för mycket do’s and don’ts! Det är därför jag bl.a skrev min nya bok Ät & Njut.
Du har inga viktproblem så ät vad du vill och hur mycket du vill från de LCHF livsmedelskällorna som finns! Kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, grönsaker, nötter, bär, smör, kokosfett, mejeri.
Om du inte är överviktig så har du ju fungerande mättnadssignaler och du kommer bli mätt när du äter! Att välja ekologiskt är bra.

Svara
SB 10 augusti, 2013 - 14:11

Hej!.
Du skriver: ”För ett kolhydratintag på >30 E% föreslås benämningen kolhydratreducerad kost”.
Jag tror ”mer än”-tecknet i meningen borde bytas mot ett ”mindre än”-tecken, för annars tycker jag inte det blir logiskt. Hittade f ö nedanstående definition på en annan site (kostdoktorn.se) och antar att ni båda utgått från samma källa.

Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = strikt LCHF
Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns för LCHF
100 gram kolhydrater om dagen (ca 20 E%) = Kolhydratreducerad kost
30 E% kolhydrater om dagen, och däröver = Kolhydratbaserad kost

Om man nu vill peta med siffror 😉

Själv kollar jag ibland mitt intag med appen Shape Up och ser att jag brukar ligga runt 75 g kolhydrater om dan (ca 15 E%). ”Kolhydratreducerad kost” alltså. Men jag brukar ändå säga att jag äter ”LCHF-inspirerat, men inte så strikt” om jag vill förklara för nån, det känns enklare att säga än ”kolhydratreducerat”. Mår finfint och älskar maten!

Svara
Åse 10 augusti, 2013 - 14:20

Tack! Har smugit sig in ett felvänt tecken =)) Jag ändrar!
Jag man själv är sitt eget facit! Jag äter ibland strikt LCHf, ibland liberal LCHF och ibland äter jag utanför kosten, är ju knappast så att jag den dagen måste titulera mig som ”icke-lchf:are” 😉
Därför säger jag generellt att jag äter lågkolhydratkost kort och gott.

Svara
LCHF…?! | Härliga Var Dag 15 oktober, 2011 - 21:35

[…] följt Åses blogg 56kilo ett tag nu och börjar alltmer luta åt att äta LCHF – enligt den definitionen som hon ger! Alltså jag vill äta oprocessad mat, utan en massa E-nummer och annat skit i, mat med […]

Svara
Frida 9 oktober, 2011 - 15:51

Hej och tack för en bra blogg!
Jag har nog missuppfattat det hela lite. Jag trodde det var ok att äta vad man vill så länge det är mindre än 5 kolhydrater/100g ?(Att man då inte behövde räkna )Ska man räkna allt? Isf kommer man upp i 20 väldigt snabbt? Till frukost äter jag gärna en bit ost och kesella med hallon, till lunch fet sås med kanske kött eller fisk… Hur ska jag då räkna? Jag är väldigt ny i det här=)

/Mvh Frida

Svara
Åse 9 oktober, 2011 - 15:54

Man lägger sig på den kolhydratnivå som man mår bra av men för att bli kallad för LCHF kost så finns definitionen 50 g per dag.
Jag tror inte du kommer upp i mer än 20-25 med lite kesella och bär och sedan fet sås med grönsaker/protein. Alla går dock inte ner i vikt med bär etc i denna kosten, men går du ner i vikt som du ska så kör du på! =)

Svara
Lalisen 6 oktober, 2011 - 22:43

Myyycket bra formulerat från din sida tycker jag. Jag gillar att du ser det stora hälsotänket 🙂

Svara
Malin Henrixon 6 oktober, 2011 - 13:38

Bra inlägg som sammanfattar det hela mycket bra!
Blev intresserad av boken du nämnde – såg att man kan beställa den hos MF-gruppen för 570kr – ska nog göra det.
Har varken råd eller tid att gå utbildningen till kostrådgivare men det vore mycket intressant – det får bli självstudier!
Tack för en inspirerande blogg!

Svara
Åse 6 oktober, 2011 - 14:03

Den är jättebra! Även om man inte får allt som vi lärt oss muntligen genom fölreläsningar så är det mkt bra info i den boken!

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.