LCHF Moussaka

31 maj, 2011

Som ni nog förstår är jag fortfarande helt inne på medelhavsmat 😉 Jag verkligen äääälskar det och jag kan varmt rekommendera er boken ”LCHF för tjejer” som har uuuunderbara medelhavsrecpt!!
Bjuder här på en kolhydratsnål Moussaka! Den var så god!! Ni måste prova!!

6-8 portioner

3 st stora aubergine (2 kg)
olivolja till stekning
800 g nötfärs
2 st gula lökar
1 vitlök solo


1 msk oxfond
lite kinesisk soja
200 g tomatpuré
salt
nymalen svartpeppar
3 dl riven parmesan
3 dl grädde
1 st ägg

Värm ugnen till 175 grader. Skölj och ansa auberginerna. Skär av ändarna och skiva dem på längden i skivor som är en knapp centimeter tjocka. Stek skivorna gyllenbruna i en stekpanna med olivolja.


Skala och hacka lök och vitlök fint. Stek löken mjuk och gyllengul i olivolja. Lägg över löken i en gryta. Bryn köttfärsen i omgångar och lägg över i grytan tillsammans med löken. Tillsätt tomatpurén och krydda med soja, oxfond, salt och nymalen svartpeppar. Koka upp och rör om ordentligt.
Smörj en ugnsfast form. Varva aubergineskivor, parmesan och köttfärs i formen.Vispa upp ägget, blanda det med grädden och slå blandningen över moussakan.
Grädda moussakan i ugnen i cirka 45 minuter-1 timme, beroende på hur hög och vid formen är. Eventuellt kan du täcka med aluminiumfolie på slutet för att moussakan inte ska få för mycket färg.

Källa: GI Viktkoll, modifierat av mig


Mumma! Här med en mozzarllasallad


Cellar 62, cypriotiskt vin

SparaSpara

SparaSpara

31 kommentarer
0

Du kanske också gillar

31 kommentarer

Nicklas 2 september, 2015 - 18:18

Hej!
Testade detta idag! Kanongott!
Dock får jag inte ihop tomatpuré med lchf. Vilket märke brukar du använda!
Jag valde krossade tomater i stället så det blev lite vattnigt men helt ok!

Svara
Åse 2 september, 2015 - 18:24

Kul det smakade! Varför skulle inte tomatpuré vara LCHF? Jag använder Felix som innehåller puré av tomater och salt men helst Kung Markattas ekologiska som enbart innehåller tomater.

Svara
Maria 18 maj, 2015 - 11:33

Står och steker lök till den här. När har man i vitlök, fond och soya?

Svara
Åse 18 maj, 2015 - 15:55

I köttfärsröran 😉

Svara
Maria 19 maj, 2015 - 10:47

Tack. Men inte sa det det förut? Jag läste och läste. ? Fast jag gjorde så och den blev jättegod.

Svara
Åse 19 maj, 2015 - 10:59

Nej jag lade till efter du rapporterade =) Så ingen annan undrar! =)

Svara
Catarina 21 maj, 2014 - 19:57

Tänkte göra denna till helgen till min moussaka-tokiga familj! Jag är säker på att den är lika toppengod som alla andra rätter i dina recept, Åse!

Jag har en praktisk fråga: för många år sedan läste jag att man bör lägga auberginskivor i ett durkslag, hälla över salt och låta stå i 15-20 min och sedan skölja och torka dem innan man använder dem i matlagningen? Förklaringen var att detta drar bitterämnen ur auberginen…jag undrar om någon prövat detta och kan jämföra smaken mellan ”avgiftade” och ”icke-avgiftade” auberginer?

Svara
Catherine 17 maj, 2014 - 12:52

Det här är den absoluta godaste moussaka jag någonsin ätit, och då har jag ändå prövat massor av recept och smakat ännu fler…jag anser att detta recept är oslagbart och har allt!!! Tack Åse för att du delar med dig!

Svara
Veckomeny v. 9 – LCHF | 24 februari, 2014 - 13:12

[…] 9: Måndag: Kycklingcurrygratäng Tisdag: Blomkålslåda med knaprig bacon Onsdag: Moussaka – LCHF Torsdag: Panerad fisk med remouladsås  Fredag: Köttfärsfylld paprika med tacokrydda Lördag: […]

Svara
Susanna 20 september, 2013 - 09:37

Åh, spännande! Idag ska jag inhandla ingredienser till denna moussaka! Tack för att du delar med dig! ♡

Svara
Åse 20 september, 2013 - 11:13

Hoppas det smakar! =)

Svara
Åsa 20 maj, 2013 - 00:34

Tack för detta supergoda recept. Jag tog lite mozarellost mellan några lager också.

Svara
Åse 20 maj, 2013 - 07:16

Mmmm smarrigt!!

Svara
Adventsfint! 24 november, 2011 - 18:25

[…] hem på söndag På söndag ska jag bara njuta av min stora, goa familj! Nu har jag smarrig moussaka i ugnen och det blir en tidig kväll med lite bra litteratur innan sängen! KRAM på er härliga […]

Svara
Janna 23 juni, 2011 - 14:08

Jag har redan kommenterat denna rätt under en annan rubrik här i bloggen, men nu när jag hittat receptet skriver jag den här också: det här var den godaste moussaka jag någonsin ätit, och då har jag ändå ätit min beskärda del av denna fantastiska medelhavsrätt genom åren…gud, så gott det var, jag rekommenderar alla att prova! Stort tack till Åse för receptet!

Svara
Åse 23 juni, 2011 - 23:40

Åh vad roligt att höra!! TACK för att du delar med dig!! Kram!!

Svara
Anna 20 juni, 2011 - 09:43

Förlåt en dum fråga, men vad är ”vitlök solo”?

Svara
Åse 20 juni, 2011 - 12:11

Det är en speciell vitlökssort som kommit mycket på sistone, det är en hel vitlök, dvs utan klyftor. Finns i alla matvaruhus.

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.