LCHF Lussekatter

18 november, 2013

I dag provade jag att göra lussekatter utan mjöl, använde mitt kanelbullerecept som grund och ändrade bara lite i mjölsammansättningen.
Jag tyckte de blev goda!
Vetedeg blir ju mycket smidigare, det går inte att komma ifrån.
8-10 stycken
4 ekologiska ägg
Sötning med sötma motsvarande 5 msk socker
100 gram rumstempererat smör
1 dl grädde eller mjölk
1 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
3/4 dl kokosmjöl (aman prana)
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg saffranet i lite mörk rom eller i 1 msk vatten under 20-30 minuter innan för fin färg på brödet.
Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna
Vispa ner smöret, grädden och saffranet och till slut de torra ingredienserna. Låt svälla i ca 10 minuter innan du formar lussekatter. Om degen är för lös blanda ner lite mer kokosmjöl!
Pensla med äggvita och tryck eventuellt ner russin i katterna. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
IMG_4553
IMG_4554
IMG_4556
IMG_4561
IMG_4565
IMG_4571

77 kommentarer
0

Du kanske också gillar

77 kommentarer

Anette 10 december, 2017 - 12:27

Tack för alla trevliga recept. Nu skall jag testa detta 🙂
Är temperaturen avsedd för varmlufts eller vanlig ugn?

Svara
Åse 10 december, 2017 - 14:04

Alltid vanlig ugn om det inte står annat =) Lycka till!

Svara
Anette 10 december, 2017 - 11:08

Tack för alla trevliga och goda recept. Nu skall jag testa detta 🙂
Temperaturen på ungen är det för varmluft eller vanlig? Har en vanlig ugn.

Svara
Sanna 1 december, 2017 - 15:39

Dom ser torra ut förlåt. Är dom torra och smakar fullkorn? Eller?
Undrar också om konsistensen blir som muffins? Eller som riktiga lussekatter?
Vart kan man köpa det kokosnötmjölet ifrån som du nämnde? Maxi? Eller vart
Funkar det lika bra med kokosnöt mjöl från andra märken? Svara ärligt är du snäll.
Tacksam för snabbt svar.

Svara
Åse 1 december, 2017 - 15:49

Vetemjölslussekatter smakar på sitt sätt och lågkolhydratversionen på sitt sätt. Om man förväntar sig att de ska smaka exakt som lussekatter blir msn besviken.
De är inte torra.
Jag använder enbart Aman Prana så kan bara rekommendera det. Mkt möjligt att det fungerar med annat men jag kan inte garantera. Life butiker har ibland Aman Prana.

Svara
Bibbi 29 november, 2017 - 12:25

Ännu en advent med dessa underbara lussekatter. Vet inte i hur många år jag bakat dom. De blir alltid goda och saftiga. 😊
Bästa receptet nånsin på saffransbullar. Tack för det. ☺️

Svara
Åse 29 november, 2017 - 16:42

Åh vad roligt att höra! =))

Svara
Cecilia 24 november, 2017 - 21:07

Åse, jag ör helt nybörjare med allt detta Lchf, har dock tappat 2 kg på en vecka så något rätt gör jag och bättre mår jag! Men jag ska baka dina lussekatter och undrar vad du menar med: ”Sötning med sötma motsvarande 5 msk socker”
Vad ska jag använda och hur mycket?!
Så tacksam för svar. Ska baka på måndag!
Tack för din sida och fanstastiska vägledning och varistion!

Svara
Åse 25 november, 2017 - 07:18

Hej Cecilia! Grattis till ett bättre mående!
Du kan tex använda Ica sötströ som har samma sötma som vanligt socker, det är det jag menar med sötning med sötma motsvarande 5 msk socker att 5 msk är referensen. Vissa sötningsmedel är tex 60% sött som socker, då måste man ha mer sötning än 5 msk 🙂

Svara
Nicolina 13 december, 2016 - 16:46

Supergoda lussebullar! Första gången jag kan fika med gott samvete. Ska bli spännande att se hur mitt blodsocker påverkas 🙂 //typ 1 diabetiker

Svara
Sandra 26 november, 2016 - 21:02

Ska smöret vara smällt i dessa lussekatter? Tyckte det blev klumpigt, stod endast rumstempererat…
Vanligtvis brukar smöret vara smällt när man bakar. Tacksam för svar!

Svara
Elisabeth 3 december, 2016 - 18:32

Jag körde med mjukt rumstempererad smör och det funkade bra. Gott recept!
Jag gör bollar av degen och lägger dom i smord muffins plåt. Sen trycker jag ned en ”klutt” med finriven mandelmassa blandat med lite smör i mitten. Sen trycker jag ned några russin också. Och när jag penslat dom med ägg strör jag på lite flagad mandel på toppen.
Ser riktigt lyxiga ut då.
Lycka till!

Svara
Daniela 16 december, 2015 - 21:36

Testade det här receptet idag och dom blev supergoda!! Jag råkade ha i dubbla mängden grädde i smeten (halverade allt men glömde med grädden :P) så dom blev lite kladdigare än vad dom förmodligen skulle varit, men fortfarande så otroligt bra! Äntligen ett recept utan vanligt mjöl som går hem hos alla 😀
Har testat flera utav dina recept senaste dagarna och är väldigt tacksam för att jag trillade in på din sida, Tack och fortsätt inspirera!
/Daniela

Svara
Camilla 24 december, 2014 - 12:49

Riktigt bra recept Åse, tack så mycket! Jag provade att göra en variation för de som inte tåler mandel. Istället för mandelmjöl ersätte jag med samma mängd kokosmjöl. Som sötning använde jag honung. Sedan använde jag polenta istället för pofiber, samma mängd som receptet. Jag lade dessutom till 1, 5 dl grekisk yoghurt (laktosfri) och 1 dl kokosmjöl och en matsked ekologiskt vaniljpulver ( OBS, inte vaniljsocker). Degen blev väldigt smidig och lätt att forma, lussekatterna blev riktigt saftiga och goda. Dessa uppskattades mycket av släkten. Tack Åse, nu kan vi som inte vill ha gluten njuta av goda lussekatter

Svara
Åse 25 december, 2014 - 10:17

Vad kul att höra! Tack för att du delar med dig!

Svara
Annia 7 december, 2014 - 19:50

För den som tvekar: testa! Jag var superskeptisk när jag bakade ut dessa (smöret hade inte riktigt fördelat sig i degen så den låg i små klumpar). Det var liiite knivigt att baka ut dem, men jag ville inte tillsätta allt för mycket kokosmjöl utan tog mig maket att baka ut dem trots lite kladdig deg. Ett tips är att fukta händerna lätt med kallt vatten och rulla degen mellan händerna. Lägg sedan ner dem i form som lussekatt. När jag och min man tog första tuggan i dem så blev vi helt lyriska! Helt fantastiska Åse! De här kommer vi baka året runt med olika kryddning. Tack!

Svara
Heidi 13 november, 2014 - 09:21

Finns förra årets recept kvar någon stans? Jag älskade de receptet på lussebullar!

Svara
Åse 13 november, 2014 - 10:20

Hej! Detta är förra årets! Jag uppdaterade det senast den 22/11 förra året. Har inte gjort några förändringar sedan dess.

Svara
Heidi 13 november, 2014 - 10:54

Hur var receptet innan uppdateringen 22/11 ?

Svara
Åse 13 november, 2014 - 10:55

Det var lite mer pofiber som gjorde dem torra. Inlägget gjordes fem dagar tidigare den 18:e så misstänker att du inte ens hann laga det under de fem dagarna?

Svara
Åse 13 november, 2014 - 11:02

Kollade nu och du har lagt en kommentar den 25/11 att du lagat bullarna så du har tillagat det efter det receptet som finns nu som uppdaterade den 22/11.

Svara
Heidi 13 november, 2014 - 11:05

Tack snälla för din tid! <3

Jessica 2 november, 2014 - 22:52

Jag undrar också om det går bra att dubbla receptet?

Svara
Jessica 2 november, 2014 - 22:44

Går det bra att frysa lussekatterna??
Sugen på att baka redan nu, men känns lättare att motivera om man frysa in de flesta i väntan på december;)

Svara
Åse 3 november, 2014 - 08:14

Ja de går att frysa och dubbla receptet.

Svara
ingrid 27 oktober, 2014 - 10:29

ser fram emot julbak å letar ivrigt bland dina recept …bakar inte så ofta …har du testat att vispa uppgrädden å röra ner den i smeten ….tänkte att de kanske blir fluffigare liksom …du har kanske testat å de blev en miss eller hitt ???
bakade helg frallorna …gott gott ..men min hjärna är nog allt lite fundersam varför den inte fick en sockerkick ha ha
mvh Ingrid

Svara
Linda 11 december, 2013 - 23:01

Nu har jag bakat dessa. Tack för receptet, äntligen ett LCHF recept som funkar :)) blev riktigt goda. Använde lite rårörsocker.

Svara
Sandra 8 december, 2013 - 23:31

Hej!
Tack för ett superrecept!
Jag undrar om du tror att mejeriprodukterna kan bytas ut mot vegetariska alternativ? Ska baka åt två som inte tål vare sig gluten eller mjölkprotein, så svar tas tacksamt emot 🙂

Svara
Åse 9 december, 2013 - 13:16

Hej, jag har ingen erfarenhet av att använda mjölkproteinfria substitut så jag vågar tyvärr inte råda i detta.

Svara
Linda 8 december, 2013 - 11:40

Jag som inte är vad vid att baka med LCHF. Vad gör profiber? Provade att baka lussebullar igår(dock inte detta recept) och dom blev alldeles för torra 🙁

Svara
Emmelie 4 december, 2013 - 14:28

Går det bra att baka utan pofiber??

Svara
Åse 4 december, 2013 - 14:46

Ja det går bra fast jag tycker man får bättre konsistens med pofiber.

Svara
Malin 2 december, 2013 - 12:20

Tack för receptet! Testade dessa igår och tyckte de var så himla goda. Jag tycker faktiskt de är bättre än vanliga lussebullar, mycket saftigare och bättre konsistens. Tycker överlag att LCHF-bak är godare och att allt vanligt nu förtiden är torrt och smaklöst. Kanske är en vanesak men hursomhelst är jag supernöjd! TACK Åse, glutenmagen mår betydligt bättre tack vare dig.

Svara
Åse 2 december, 2013 - 12:28

Vad kul att höra!! =)

Svara
Linda 1 december, 2013 - 23:25

Aha ok tack 🙂 ungefär hur mycket råsocker tog du? Tack för snabbt svar.

Svara
Åse 2 december, 2013 - 07:26

Samma mängdsom socker som står i receptet 🙂

Svara
Bibbi 1 december, 2013 - 21:05

Vilka goda lussebullar. Mina blev luftiga och fina. Mycket bättre än med bara kokosmjöl. Och eftersom det var så kul att baka, så blev det även dina pepparkaksmuffins och citronmuffins. Och jag säger bara. Julen är räddad!!! =O)) Sååå smaskiga.
Tack för bra recept

Svara
Linda 30 november, 2013 - 12:01

Hej. Jag vill inte heller använda sötningsmedel. Har du bakat dessa med honung? Hur mycket använde du då? Vispar du den med äggen då? Tack på förhand 🙂

Svara
Åse 30 november, 2013 - 12:51

Honung är lite sötare än socker. Jag använde råsocker i detta receptet.

Svara
Malin T 30 november, 2013 - 11:30

Följde detta recept men formade bullar och la i form och toppade med mandelspån. Visade sig bli lyckat eftersom konsistensen när de var klara blev mer som muffins än bullar. Supergoda iaf 🙂

Svara
Annica 29 november, 2013 - 07:41

För du skrev att du kör med Aman Prana. På den förpackningen står det kokosmjöl & inte kokosnötsmjöl…. Undrar då det är nytt för mig & vill ju att lussekattrena ska bli goda 😉

Svara
Åse 29 november, 2013 - 08:24

Jo läs på baksidan i texten så refererar de sitt mjöl som kokosnötmjöl 😉
kokosmjöl och kokosnötmjöl är samma sak men jag skriver numera konsekvent kokosnötmjöl eftersom Aman Prana själva använder det.
Hoppas lussisarna blev goda! =)

Svara
Annica 29 november, 2013 - 07:39

Är kokosnötsmjöl samma som kokosmjöl? (Alltså inte koksflingor )

Svara
Heidi Karlsson 25 november, 2013 - 11:28

Mina kommentarer syns inte 🙁

Svara
Heidi Karlsson 25 november, 2013 - 11:27

🙂

Svara
Heidi 25 november, 2013 - 11:25

Hittar inget kokosNÖTmjöl där jag bor! Går det lika bra med kokosmjöl från risenta?

Svara
Åse 25 november, 2013 - 11:27

Jag rekommenderar enbart Aman Prana kokosnötmjöl som är fibrer och är lågt i kolhydrater + inte ger så mkt kokossmak.

Svara
Heidi Karlsson 25 november, 2013 - 11:40

Tack 🙂 då köper jag det till nästa gång!

Svara
maria 25 november, 2013 - 06:45

Tror du det fungerar att byta ut kokosnötmjölet med mandelmjöl? Och då samma mängd? Har aldrig bakat med det förut.
Tack:-)

Svara
Åse 25 november, 2013 - 08:14

Hej, kokosnötmjöl binder bättre men du kan prova att ta bort och ersätt så mkt mandelmjöl tills degen blir hanterlig.

Svara
Linda 22 november, 2013 - 19:25

Hej Åse! Måste prova detta! Vill bara tipsa om att jag har gjort dina brownies med glasyr på och sedan toppat med lite salta jordnötter! Så himmelskt gott!!! Tack för en bra o inspirerande blogg!

Svara
Jonna 22 november, 2013 - 23:36

Går det bra att använda kokosmjöl istället för kokosnötmjöl? 🙂

Svara
Åse 23 november, 2013 - 08:27

Hur menar du med kokosmjöl? Malda kokosflingor??

Svara
Heidi Karlsson 25 november, 2013 - 12:33

Det blev jättegott med kokosmjöl! Julen har allt även detta år, tack vare dessa! <3 TACK Åse för suveränt recept!

Svara
Annika 22 november, 2013 - 16:49

Ska bakas med barnen imorgon 🙂 Är det samma mängd honung som socker? Tänkte konsistensen är ju annorlunda. .

Svara
Åse 22 november, 2013 - 17:30

Honung är sötare än socker så det behövs mindre mängd. Jag hade nog provat med 3-4 msk.

Svara
Maria 19 november, 2013 - 21:49

Mmmmm…! Jättegoda! Men degen blev lite blöt, så de var svåra att forma. Blev runda bullar istället för figurer. Men vad spelar det för roll? Nu kan jag äntligen äta lussebullar igen, som jag älskar. Var rädd att bli besviken, men icke! 😀

Svara
Åse 19 november, 2013 - 21:51

Härligt!! Prova att addera lite mer kokosnötmjöl och ev lite fiberhusk nästa gång, det verkar variera kraftigt beroende på hur stora äggen är!

Svara
Maria Malm 19 november, 2013 - 19:50

Älskade din saffranskaka med färskost i som du gjorde förra året!

Svara
Helena 18 november, 2013 - 20:35

Tacka vet jag lussekatter med vetemjöl och allt annat som tillhör… men dina är nog också goda.

Svara
Åse 18 november, 2013 - 20:36

Håller med! Men för de gluteinintoleranta eller för de som inte vill äta vetemjöl av olika anledningar (som undertecknad) så kan det vara trevligt med ett substitut 🙂

Svara
Camilla 18 november, 2013 - 18:58

Kul att du körde eftersom jag mailade förra veckan o frogade dig om recept. Hittade ett från Marianne med så det blir båda eftersom dottern älskar att baka. Tack

Svara
Åse 18 november, 2013 - 18:59

Du får tacka min sjuka son som krävde att jag skulle baka lussekatter till honom idag 😉

Svara
Anna i Skåne 18 november, 2013 - 18:38

Fick din äppelkaka hos min syster i helgen. Good!
Tänker baka den med pepparkakskryddor till advent. Tack för bra recept!

Svara
Viktoria 18 november, 2013 - 17:38

Med sötning kan man använda agave eller behöver det vara stevia ? 🙂 ser mumsiga ut!

Svara
Åse 18 november, 2013 - 17:59

Du använder den sötning som du känner dig bekväm med att använda, jag personligen använder inte sötningsmedel längre men alla gör de val de tycker är bäst.

Svara
Anneli 18 november, 2013 - 17:18

Hej,
Vad använder du för sötning? Har precis kommit igång med LCHF och det känns som en djungel när man googlar runt, man blir så osäker vad man ska köpa….
Tack!

Svara
Åse 18 november, 2013 - 18:01

Hej, jag använder honung för jag använder inte sötningsmedel längre. Jag äter hellre naturligt sött ibland än konstgjort.
Men om jag ska rekommendera ngt sötningsmedel så är det Lchfbutikens Strösötrix

Svara
Ti 18 november, 2013 - 17:14

Tack för alla recept du lägger upp. Dessa ser lite torra ut (förlåt), typ som skorpor eller ganska porösa som scones. Är de det?

Svara
Åse 18 november, 2013 - 17:17

Haha nä inget av det 🙂 men som jag skrev vetebrödsdeg går inte att göra utan vetemjöl det blir alltid porösare. Med kokosnötmjöl enbart kan man komma nära men då blir de snustorra.

Svara
Catarina 18 november, 2013 - 16:37

Åhhh vad gott det såg ut!! Måste prova.

Svara
Åsa 18 november, 2013 - 16:32

Tack Åse för ännu ett spännande recept! Har avstått många många fikatillfällen senaste halvåret…men älskar saffran så dessa måste jag bara testa att baka! ❤️❤️❤️
Använt många recept ur din bok och app! Tack för så mycket inspiration!
Ps när kommer planerna för era resor (din o Anna H) vara klara? Så nyfiken.. Ds

Svara
Åse 18 november, 2013 - 17:17

Kul du gillar!
Vi håller på för fulla muggar! Det kommer nog snart!

Svara
Erikas LCHF till vardag och fest 18 november, 2013 - 16:17

Vilka fina! Har också funderat på om jag skulle försöka mig på lussekatter men i år blev det saffransbullar istället (i form). Saffran är ju så gott tycker jag och det känns väldigt juligt i smaken. 🙂
Ha en toppendag!

Svara
Carina Sjögren 18 november, 2013 - 15:44

Hej!
Hur mycket grädde ska det vara i? Ser jättegoda ut!

Svara
Åse 18 november, 2013 - 15:54

dl! Uppdaterat receptet, hade visst glömt det =))

Svara
Ammie 18 november, 2013 - 15:25

Va fina! Måste provas (och ätas) 😉

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.