Plankstek och snabb Bearnaise!

26 juli, 2011

I går åt vi planka, vi hade ryggbiff i frysen och parma som behövde ätas upp så det blev plankstek! Hur gott som helst och ersätter man potatismoset med blomkålsmos så blir det en perfekt LCHF rätt!

Blomkålsduchesse:
1 blomkålshuvud
2 msk philadelphiaost
1 dl riven parmesanost
salt och vitpeppar efter smak.

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten, ca 13 minuter. Häll av vattnet och lägg tillbaka blomkålen i kastrullen och ånga av ordentligt några minuter på svag värme. Lägg sedan blomkålen och övriga ingredienser i en matberedare med kniv och kör det slätt.
Sleva upp i spritser.

Receptet på en suuuupergod bearnaise kommer här! Receptet är från Per Morberg. Den går dessutom hur snabbt som helst att göra om man använder en stavmixer!

4 portioner

250 g smör
3 äggulor
4 vitpepparkorn
2 schalottenlökar
Färsk dragon, färsk persilja
salt, peppar
1/2 dl vatten


1/4 dl rödvinsvinäger

Skira (smält) smöret på svag värme i en kastrull.
Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt. Finhacka 2 schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 liten kvist dragon, vitpepparkorn, rödvinsvinäger och vatten. Låt reducera till hälften (koka ihop). Sila ner lökskyn i en ny kastrull.
Lägg tre äggulor i en hög bringare, häll ner lökskyn. Sätt stavmixern i botten och sätt igång medan du i en fin stråle häller ner smöret, kör stavmixern upp och ner under tiden. Lägg i lite klippt persilja, dragon och salta och peppra. Klart!

24 kommentarer
1

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Dennis 9 september, 2016 - 19:06

Jag är kanske lite sent ute. Men det här receptet är min absoluta favorit all time. Hemslagen bea är exklusivt. Att göra den på 10 min är sjukt! Alltid uppskattat! Och ingen kramp i armen! Cheers!

Svara
Åse 10 september, 2016 - 10:38

Kul att höra Dennis!!

Svara
Blomkål-tillbehör Lchf | BloggBritta 9 mars, 2016 - 09:51

[…] 56kilo.se […]

Svara
Sandra 27 januari, 2014 - 11:53

Älskar din blogg!!
Men jag gjorde moset efter receptet och det blev rinnande? Har du någon aning om varför? 🙂

Svara
Åse 27 januari, 2014 - 11:54

Hej! Ja antagligen så ångades inte blomkålen ordentligt!? Jag låter min blomkål ånga av rejält så den är nästan tömd på vätska.

Svara
Carina Lundström 14 maj, 2013 - 17:50

Supergott! Helt underbart att få unna sig en planka som inte är så stabbig,
vi älskade blomkålsmoset. Jag bytte ut köttet mot quarnfile`

/ Hälsningar Carina

Svara
Jessica 5 april, 2013 - 18:42

Nyfrälst på LCHF och har hittat din sida och bok! Testade hemma-bean för första gången och den var ju fantastisk! Enkel och väldigt god 🙂

Tack för inspiration och tips!

Svara
ÅsaS 31 december, 2011 - 16:05

Denna plankstek blir det för mig här ikväll. Övriga familjen äter den traditionella – med potatisduchess istället! Efterrätten blir kokospannacotta, med passionsfrukt på toppen. Förrätten hoppar vi nog över – lär bli mätta så det räcker ändå! 😉
Kram och Gott Nytt År!
ÅsaS

Svara
Farsdag : D A G A R N A . N U 13 november, 2011 - 20:58

[…] här hemma i dag. Dottern ville ha kött till middag. Blev oxfilé, grönsaker i ugn och hemgjord bearnaise och ett glas rött vin till oss […]

Svara
Ann-Sofie 14 augusti, 2011 - 13:51

Världens godaste sås! Dessutom sååå enkel att tillaga!

Svara
LCHF planka : D A G A R N A . N U 12 augusti, 2011 - 20:44

[…] sugen på planka till middag. Gjorde Åses LCHF planka, med blomkålsduchesse & egen bearnaise. Så […]

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.