Plankstek och snabb Bearnaise!

26 juli, 2011

I går åt vi planka, vi hade ryggbiff i frysen och parma som behövde ätas upp så det blev plankstek! Hur gott som helst och ersätter man potatismoset med blomkålsmos så blir det en perfekt LCHF rätt!

Blomkålsduchesse:
1 blomkålshuvud
2 msk philadelphiaost
1 dl riven parmesanost
salt och vitpeppar efter smak.

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten, ca 13 minuter. Häll av vattnet och lägg tillbaka blomkålen i kastrullen och ånga av ordentligt några minuter på svag värme. Lägg sedan blomkålen och övriga ingredienser i en matberedare med kniv och kör det slätt.
Sleva upp i spritser.

Receptet på en suuuupergod bearnaise kommer här! Receptet är från Per Morberg. Den går dessutom hur snabbt som helst att göra om man använder en stavmixer!

4 portioner

250 g smör
3 äggulor
4 vitpepparkorn
2 schalottenlökar
Färsk dragon, färsk persilja
salt, peppar
1/2 dl vatten
1/4 dl rödvinsvinäger

Skira (smält) smöret på svag värme i en kastrull.
Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt. Finhacka 2 schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 liten kvist dragon, vitpepparkorn, rödvinsvinäger och vatten. Låt reducera till hälften (koka ihop). Sila ner lökskyn i en ny kastrull.
Lägg tre äggulor i en hög bringare, häll ner lökskyn. Sätt stavmixern i botten och sätt igång medan du i en fin stråle häller ner smöret, kör stavmixern upp och ner under tiden. Lägg i lite klippt persilja, dragon och salta och peppra. Klart!

Print Friendly, PDF & Email

24 kommentarer
1

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Dennis 9 september, 2016 - 19:06

Jag är kanske lite sent ute. Men det här receptet är min absoluta favorit all time. Hemslagen bea är exklusivt. Att göra den på 10 min är sjukt! Alltid uppskattat! Och ingen kramp i armen! Cheers!

Svara
Åse 10 september, 2016 - 10:38

Kul att höra Dennis!!

Svara
Blomkål-tillbehör Lchf | BloggBritta 9 mars, 2016 - 09:51

[…] 56kilo.se […]

Svara
Sandra 27 januari, 2014 - 11:53

Älskar din blogg!!
Men jag gjorde moset efter receptet och det blev rinnande? Har du någon aning om varför? 🙂

Svara
Åse 27 januari, 2014 - 11:54

Hej! Ja antagligen så ångades inte blomkålen ordentligt!? Jag låter min blomkål ånga av rejält så den är nästan tömd på vätska.

Svara
Carina Lundström 14 maj, 2013 - 17:50

Supergott! Helt underbart att få unna sig en planka som inte är så stabbig,
vi älskade blomkålsmoset. Jag bytte ut köttet mot quarnfile`

/ Hälsningar Carina

Svara
Jessica 5 april, 2013 - 18:42

Nyfrälst på LCHF och har hittat din sida och bok! Testade hemma-bean för första gången och den var ju fantastisk! Enkel och väldigt god 🙂

Tack för inspiration och tips!

Svara
ÅsaS 31 december, 2011 - 16:05

Denna plankstek blir det för mig här ikväll. Övriga familjen äter den traditionella – med potatisduchess istället! Efterrätten blir kokospannacotta, med passionsfrukt på toppen. Förrätten hoppar vi nog över – lär bli mätta så det räcker ändå! 😉
Kram och Gott Nytt År!
ÅsaS

Svara
Farsdag : D A G A R N A . N U 13 november, 2011 - 20:58

[…] här hemma i dag. Dottern ville ha kött till middag. Blev oxfilé, grönsaker i ugn och hemgjord bearnaise och ett glas rött vin till oss […]

Svara
Ann-Sofie 14 augusti, 2011 - 13:51

Världens godaste sås! Dessutom sååå enkel att tillaga!

Svara
LCHF planka : D A G A R N A . N U 12 augusti, 2011 - 20:44

[…] sugen på planka till middag. Gjorde Åses LCHF planka, med blomkålsduchesse & egen bearnaise. Så […]

Svara
Månbrink Kacklar.nu 27 juli, 2011 - 14:52

en sallad ist för potatis va?

Svara
Åse 28 juli, 2011 - 13:02

Nej det är blomkålsduchesse i stället för potatis 😉

Svara
Idag ska jag testa något nytt « Fröken Frodig – under uppbyggnad 27 juli, 2011 - 09:05

[…] Så idag ska jag laga från Åse´s 56kilo.se,  […]

Svara
Hälsopappan 27 juli, 2011 - 04:36

Ser fruktansvärt gott ut, blir nog till att åka och handla idag!

Svara
Åse 27 juli, 2011 - 10:13

Smaklig spis! =)

Svara
T79 26 juli, 2011 - 23:59

Åh vad det såg gott ut!! Men är det 250 lr 500g smör? Jag följer recept slaviskt för att lyckas i köket 😉

Svara
ÅsaS 26 juli, 2011 - 20:14

Såg ju riktigt smarrigt ut! Ä det säkert också! 😉

Fick förresten ”Laga Lätt” med posten idag, och där var det en ”duell” mellan LCHF och Livsmedelsverkets tallriksmodell. Väl värt att läsa. Fast kanske inte – båda ”kastar s**t” på varann…

Kram ÅsaS

Svara
Pernilla G 26 juli, 2011 - 14:54

Vi åt också planka igår! Efter ditt recept, med blomkålsmos. Sååå supergott. Måste även prova göra beasåsen själv nästa gång.

Svara
joly 26 juli, 2011 - 13:41

Jag brukar göra min på samma sätt, fast i matberedaren. Har inte misslyckats en enda gång, till skillnad från dom gånger man testat att göra den på det gamla vispa-tills-armen-trillar-av-sättet… Men stavmixer låter ju ännu mer behändigt (mindre disk 😉 ).

Svara
Åse 26 juli, 2011 - 13:59

Ja men visst är det så!! Häller man i smöret för fort ”på gamla hederliga sättet” så tjocknar inte såsen, eller så koagulerar äggulorna för att det är för varmt 😉 Finns många sätt att misslyckas 😉 Men med stavmixer (o matberedare) blir det alltid rätt! För att inte tala om att det blir mindre disk och går betydligt snabbare! =)

Svara
Ann-Sofie 26 juli, 2011 - 13:12

Åhhh, ser ju helt underbart gott ut! Kanske ska våga mig på att göra egen beasås…?
Det ska jag nog satsa på till fredagsmyset:) Kram

Svara
Dagarna 26 juli, 2011 - 12:16

Så gott! Måste nog göra planka till helgen.

Svara
Jill 26 juli, 2011 - 12:05

Det där såg verkligen supermumsigt ut!!! Blev huuungrig nu 🙂

Svara

Lämna en kommentar