Laxgratäng med krämig kräftsås

22 december, 2015

I går hade vi både sonens flickvän och dotterns kompis här så vi blev lite fler kring matbordet än vanligt och då är det ju alltid enkelt med något som sköter sig själv i ugnen. Denna rätten är sååååååå god men tar knappt någon tid att göra!
Det kan vara min absoluta favorit när det kommer till fisk!
Grunden är den sagolika kräftsoppan som jag har här.
Och så serverade jag min goda rotfruktsgratäng till!
Det är mjukosten i rätten som gör smak och konsistens men om man nu av någon orsak inte vill ha mjukost i så kan man öka mängden grädde och creme fraiche och antagligen även mängden buljong/fond och kanske röra ner lite riven ost, gärna parmesan i såsen.

012A9039

012A9041

012A9045

Slabbig tallrik, sorry! Hade nog lite bråttom Hehe 😉
Skriv ut

Laxgratäng med krämig kräftsås

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 6 portionsbitar laxfilé
  • 2 stora morötter
  • 1 liten gul lök
  • 400 g Kavli kräftost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk skaldjursfond alt 1 fiskbuljongtärningar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk kräftstjärtar i lake ca 170 g
  • ev. pyttelite redningsmix
  • 1 knippe hackad dill
  • salt, peppar, cayennepeppar
  • smör att steka i

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Lägg laxfiléerna i en ugnsform och salta och peppra.
  3. Riv morötterna och finhacka löken.
  4. Fräs morötterna och löken i lite smör.
  5. Rör ner grädde, creme fraichen och mjukosten. Rör sedan ner fond/buljong, vitt vin, tomatpuré och grovhackade kräftstjärtar. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar, det ska vara lite sting i den!
  6. Häll över laxen och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Servera gärna med rotfruktsgratäng och en god sallad!
  8. Jag toppade även med lite skalade räkor!

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6

10 kommentarer
0

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Ann-Mari 6 januari, 2016 - 07:48

Gjorde Laxgratängen igår! Det var underbart gott men det blev så otroligt mycke till fyra laxbitar!

Svara
Åse 6 januari, 2016 - 12:26

Du har helt rätt, jag hade ju 6 bitar lax! Förstår inte varför jag skrivit 4! Ändrar på studs!

Svara
jenny 23 december, 2015 - 07:17

Tack för tipset, lät ju helgott : ) ska ha middag för gäster efter jul, jag tror det får bli denna… Passar bra efter all julmat ; ) God jul

Svara
Bo-Anders 22 december, 2015 - 21:02

Hejsan.
Jag tycker att det är lite diffust med fyra filéer. Ungefär hur många gram fisk tror du att det är?

Svara
Åse 22 december, 2015 - 21:03

Laxfiléer brukar ligga på 125-150 gram styck ungefär,

Svara
Anette 22 december, 2015 - 19:12

Mums vad gott!! Det ska jag testa! Tack för välbehövlig inspo och God Jul Åse!

Svara
Mimmi 22 december, 2015 - 18:02

Det ser otroligt gott ut, måste testas! Är det nåt som kan passa nyårs-menyn kanske? Tack Åse för all inspiration du sprider och god jul!!

Svara
Carina Andersson 22 december, 2015 - 16:15

Oj, så gott det låter. Det ska jag göra vid tillfälle. Undrar om du vet hur många kolhydrater en portion av rotfruktsgratängen ger? Vi tycker mycket om rotfrukter och äter det gärna vintertid.

Svara
Åse 22 december, 2015 - 16:17

Nej dessvärre men du kan ju lägga in i tex kostbevakningen.se 🙂

Svara
Carina 23 december, 2015 - 09:21

Tack för ditt svar. Hittade en kolhydrattabell och fann att nästan alla rotfrukter i gratängen ligger under 10% kolhydrater per 100 gram. Rotselleri något högre 10,2%. Jordärtskockor hittade jag inget på.
God jul och tack för din fina blogg!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.