Lax i gorgonzolasås med pasta

26 januari, 2012

Åh, detta kan ha varit det godaste jag ätit på braaaaaaa länge! Är det någonting jag älskar så är det ädelost OCH lax. Mumsfilibaba!
Hade både lax och gorgonzola i kylskåpet så det var bara till att hitta på något roligt!

Först ut är ju pastan!

4 ägg
1,25 dl (125 g) färskost som philadelphiaost
1/2 dl fiberhusk

Sätt ugnen på 150 grader, vispa äggen poröst, tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut till papperskanterna. Låt papprena vara kvar under gräddningen. Kan med fördel läggas över på två plåtar så blir degen ännu tunnare!


Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna och ta sedan bort översta pappret och skär sedan tunna strimlor av degen! Jag använde pizzaskärare!

Sedan laxen

500 g laxfilé
1 gul lök
2 dl crème fraiche
150 g gorgonzolaost
3 nävar fryst bladspenat
En skvätt grädde
1/2 dl torrt vitt vin


salt, grovmald svartpeppar
1 dl valnötter
smör

Skala och finhacka löken. Fräs löken i rikligt med smör, lägg ner spenaten och låt koka in lite. Rör ner crème fraichen. Lägg ner gorgonzola i bitar och tillsätt vinet. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Blanda försiktigt ner laxen skurna i mindre bitar och låt puttra ca 5 min under lock. Under tiden rosta valnötterna i lite smör i stekpanna.
Lägg upp tagliatellen i djupa tallrikar och fördela gorgonzolalaxen ovanpå, toppa med valnötter!

22 kommentarer
0

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Kokos- Chiapudding med kardemumma - 56kilo - LCHF Recept, inspiration, och matglädje! 18 december, 2014 - 12:37

[…] lax på en bädd med spenat och ädelostsås En variant på denna med med mindre mejeri och utan […]

Svara
Lax med spenat och ädelost | Träna med LCHF 11 maj, 2012 - 18:33

[…] blivit så eftersom det var det jag hade hemma första gången men det är verkligen jättegott! Här hittar ni Åses recept och här nedan ser ni hur det brukar se ut, äter med lite sallad till […]

Svara
Cecilia Wihlbeck 12 april, 2012 - 20:45

Jag har nu gjort LCHF-pastan två gånger. Första gången gjorde jag precis som receptet. Nu andra gången gjorde jag lite annorlunda. Först och främst använde jag Icas creem cheese vitlök och örter. Dessutom vispade jag ihop ingredienser och hällde upp på bakplåtspapper direkt och då fick det ligga där och svälla en stund. Enklare än att kavla ut. Smaken med vitlök och örter= SUPERGOTT. Helt säkert att det funkar som pastaersättning.

Svara
Viveka 13 februari, 2012 - 18:17

Jätte fin blogg, fina bilder, goda recept och allt känns så positivt och enkelt, mycket fin inspiration, tack-:!)))))

Svara
Kristina 10 februari, 2012 - 22:29

Precis njutit av denna rätt så här på fredags kvällen. Fantastiskt gott! Härlig bjudrätt. Ni som inte provat ännu har en underbar upplevelse kvar i livet!! Skall definitivt avnjutas fler gånger.

Svara
Åse 11 februari, 2012 - 08:42

Härligt!! :))

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.