Långkokta kotletter i tomatsås

11 mars, 2014

Ja vid detta laget har ni nog förstått att jag hittat en ny kärlek i köket, min Crock Pot!
I går gjorde jag långkokta kotletter som stod på i 7 timmar! Och ändå var de inte sönderkokat utan bara sååååååå möra! Nu har jag beställt en ny potta för den jag har är egentligen bara för 4 personer och det har varit lite för lite mat för oss i familjen (som ni ser nedan, fick steka upp lite kyckling också) så nu kommer jag har två pottor som tillsammans kan föda 10 per, det ni!
Men åter igen, detta receptet kräver ingen potta jag har gjort detta förut på spisen (låt koka i ca 3-4 timmar)

IMG_8046

Lite rotfrukter och lök är gott att koka med, ger god smak till såväl sås som kött!
IMG_8048

Kryddade med Herbarias ekologiska kryddor, också en ny kärlek i köket! Men vilken grillkrydda som helst fungerar.
IMG_8050

Jag är ytterst partisk sedan min matresa ner till Lesvos med Fontana (2012). Använder bara deras olivoljor, feta och oliver numera.
(Tumnaglana fungerar inte, klicka på första bildlänken i inläggen så kan ni sedan surfa bland bilderna med hjälp av er framåtknapp på tangentbordet)

IMG_8051

Så där! Klockan är 11 och dags att sätta på Crock Poten. 
IMG_8056-Redigera

Äääääääääntlign ett dukat bord medan det är ljust ute! Nu blir dagarna bara ljusare och ljusare! ♥
IMG_8059

Köttet i princip trillar i sär. Omnomnom!
IMG_8068

Äntligen mat! Ugnsrostade rotfrukter smakade gott till och en sallad med Lesvos feta!

Skriv ut

Långkokta kotletter i tomatsås

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Förberedelsetid: 10
  • Tillagningstid: 180
  • Totaltid: 190

Ingredienser

  • 6 kotletter eller karrékotletter
  • salt, peppar, grillkrydda
  • 5 dl vatten
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 ekologisk köttbuljongtärning
  • 1 stor morot
  • 1 stor palsternacka
  • 3-4 schalottenlökar

Sås

  • 4 dl vätska från grytan
  • 1 dl creme fraiche + 2 msk grädde alternativt kokosmjölk
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 tsk mango chutney
  • salt, peppar + eventuellt tamarisoja

Instruktioner

  1. Bryn köttet i panna med smör. Krydda med valfri krydda + salt och peppar.
  2. Lägg över i Crock-Pot eller i tjockbottnad gryta.
  3. Skala rotfrukterna och löken, skär i mindre bitar och lägg ovanpå köttet.
  4. Häll på vatten, buljong, tomatpuré och balsamvinäger.
  5. Låt puttra på spisen i 3-4 timmar alternativt på ”low” i Crock-pot i 6-7 timmar.
  6. När köttet är mört och tiden gått, häll över 4 dl från såsen och låt koka upp. Rör ner resterande ingredienser och låt allt puttra ihop i ca 5 minuter. Red eventuellt med valfri redning så som redig eller lite färskost.
  7. Servera med valfritt tillbehör.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6

22 kommentarer
1

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Långlagade kotletter med gräddsås - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 23 mars, 2018 - 15:47

[…] Kotletter med tomatsås […]

Ted 2 maj, 2016 - 14:44

Har nyligen köpt en Crockpot till min mamma i födelsedags present, och funderar på att låna den för att bjuda på middag imorgon. Är sugen på att testa det här receptet, men undrar om det skulle gå att köra det snabbare om jag kör den på ”high” eller om det skulle förstöra något då? Har ingen erfarenhet med ”Slowcookers” men har för mig att jag läst nånstans att det skulle funka så? Nån som har erfarenhet och kan bekräfta?
Anledningen för varför jag vill snabba på receptet lite är för att jag kan inte börja med maten hos mina föräldrar förrens runt klockan 15 och tror att det skulle bli en för sen middag om det skulle ta 7 timmar för det att bli klart.

Åse 2 maj, 2016 - 14:47

Ja det kan du göra, 2-3 timmar på high borde bli bra!

Ted 2 maj, 2016 - 16:33

Tack så mycket för det snabba svaret.. Ska testa det här imorgon och börja med förberedelser medans pappa drar iväg mamma så att hon inte får veta nått.. Kommer bli spännande att laga min första rätt i en Crockpot och om det blir bra så kanske jag investerar i en mindre för mig själv 🙂

Åse 2 maj, 2016 - 16:41

Lycka till! Hoppad et blir bra! Du får återkomma och berätta hur resultatet blev =)

Ted 3 maj, 2016 - 18:41

Precis kommit hem från en underbar middag hos mamma och pappa, då vi testa detta recept som sagt.. Med lite en mindre ändring. Kunde inte låta bli att ha i lite rödvin då det fanns en skvätt hemma. Vi körde den på ”high” i 2 timmar och 30 minuter och köttet vart underbart. Vart mer vätska kvar än vad som skulle vara till såsen, men det hällde vi åt sidan för att frysa ner för framtida behov, d.v.s. buljong eller sås/gryt bas. Tack för ett bra recept för en första gångs användare av en Crock-Pot 🙂

1 2

Kommentarer är stängda