Lågtempererad fläskytterfilé med citronmarinerade rotfrukter och örtsås

2 december, 2017

Skön dagen före första advent! 🌟
Vi har fixat hemma hela dagen. Jisses, man har ju aldrig långtråkigt i alla fall… Haha!
Nu är hemmet adventpyntat, så när som på självaste ADVENTSLJUSSTAKEN! Den kommer nog inte förrän i början av veckan! Längtar!
Är ni klara?


I går gjorde jag något såååå gott!
Alltså jag är ju en husmanskost tjej. Älskar verkligen svensk husmanskost – REDI MAT! (riktig mat på skånska)

Alltså lågtempererad fläskytterfilé – så gott!

Ska vara ärlig och säga att jag varit lite skeptisk till just fläskytterfilé innan men jag inser att det beror på att jag på sommaren ibland köpt färdigmarinerad fläskytterfilé som är full av vatten och då blir den så där svampig.
Nu marinerade jag den själv och långstekte den i ugnen – allltså så himla gott!
Till det serverade jag citronmarinerade rotfrukter. Man kan ta vad man vill, jag tog potatis, palsternacka, rotselleri och morötter,
Vill man ha så lite kolhydrater som möjligt så rekommenderar jag rotselleri, kålrot och morot.
Smörstekta vitlökschampinjoner och en god örtsås till det och kvällen var biff!

Skriv ut

Lågtempererad fläskytterfilé med citronmarinerade rotfrukter och örtsås

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 kg fläskytterfilé

Marinad

  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 msk flytande honung
  • 2 finhackade vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Rotfrukter

  • 1,5 kg rotfrukter
  • 2 dl olivolja
  • 1,5 dl vatten
  • 1 citron
  • 2 msk rosmarin och timjan
  • salt, svartpeppar

Sås

  • 2 st schalottenlök
  • 2 finhackad vitlöksklyftor
  • 2 msk rosmarin och timjan
  • 2 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • salt, svartapeppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125 gr.
  2. Putsa köttet från senor och hinnor. Marinera i kylskåpet några timmar. Bryn filén i smör i het panna, den ska bara få färg.
  3. Förbered rotfrukterna i en skål. Häll över olivolja, vatten och pressad citron.
  4. Krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar och rör runt.
  5. Lägg köttet i en ugnssäker form, lägg rotfrukterna runt om. Stick in en ugnstermometer och ställ in i ugnen. Tillaga köttet till en innertemperatur på 68-70 gr, ca 50-60 min.

Under tiden förbered såsen

  1. Finhacka vitlök och schalottenlök, fräs i smör. Tillsätt övriga ingredienseroch låt allt småputtra i 30 minuter. Späd eventuellt med mer vatten om såsen reduceras till en för tjock sås.
  2. Ta upp köttet och låt vila i bakplåtspapper 10 min. Höj ugnen till 250 gr och låt rotfrukterna få en knaprig yta.
  3. Servera med en god sallad och smörstekta vitlökschampinjoner.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6

Skön kväll på er! Här blir det hemmagjord pizza och ett glas glögg till dessert!
KRAMAR! ❤️

13 kommentarer
0

13 kommentarer

Ida Ahlén 6 januari, 2018 - 15:04

Oj, nu såg jag att du redan skrivit det ovanför receptet! 🙂

Svara
Ida Ahlén 6 januari, 2018 - 14:51

Hej Åse, god fortsättning! 🙂
Jag undrar vilka rotfrukter du använder och vilka du rekommenderar när man vill hålla nere kolhydratintaget? Hälsar Ida

Svara
Åse 6 januari, 2018 - 14:52

Hej! Detsamma! Kålrot, rotselleri och morot är bra kolhydratlåga rotfrukter!

Svara
Malin 10 december, 2017 - 21:34

Fläskytterfilén blev så fantastisk god! Ett kanonrecept, kommer att göra detta fler gånger. Tack 💕

Svara
Åse 11 december, 2017 - 13:42

Åh vad roligt att höra! Kul du gillade! =)

Svara
Anna 4 december, 2017 - 22:29

Låter fantastiskt gott! En praktisk fråga: tärnade eller skivade du rotfrukterna?

Svara
Åse 5 december, 2017 - 08:01

Lite hur som =) Potatis klyftar jag, rotselleri kär jag i skivor sedan i större tärningar etc. Det är inte så viktigt =)

Svara
Eva 3 december, 2017 - 21:38

Ja husmanskost är det allra, allra bästa! Finns inget som slår det. Rejäl mat och sååå gott.
Ja det är verkligen skillnad på kött och kött. Handlar bara på lokala slakteriet med hängmörat minst 2 veckor.
Verkligen tack för inspiration!

Svara
Helena 2 december, 2017 - 19:40

Fläskytterfilé kan verkligen vara flipp eller flopp. Tyckte oftast det senare tills jag upptäckte att det är en kvalitetsfråga, som med det mesta. Köper nu alltid närproducerad av bra kvalitet och det är en vida skillnad jämfört med de billiga, massproducerade som är riktigt torra och trista.

Svara
Åse 2 december, 2017 - 19:50

Ja Gud ja! Alltid värt att köpa naturbetes /lokalt producerat och av bra producenter!

Svara
Camilla 10 barnsmamma vid 33 2 december, 2017 - 18:51

Ååhh så gott det ser ut 😊 😀
https://tiobarnsmamman.se

Svara
ÅsaS 2 december, 2017 - 18:39

Då det inte blev nån taco här igår får det bli det idag.. 😉 Men, jag tror jag även skrapar ihop resterna från igår och kör en repris på ToastSkagen och ”Rumpan”, så även maken kan få smaka på det goda som ungarna lagade.
Adventsstaken du klickat hem har jag också kikat på. Snygg i sin enkelhet. Men just nu väntar jag på min adventsstake – Season, som jag klickade hem under BlackFriday-yran. Hoppas den kommer snart. Vill ju pynta här!
Fläskytterfilé är en smart styckningsdel, då den går att variera i det oändliga. Har helstekt, grillat, gjort spett, grytor mm av den. Så tacksam, då du kan krydda den med nästan vad som helst. En basvara hemma hos oss.
Njut kvällen! Kram ÅsaS

Svara
Lotte 2 december, 2017 - 18:31

Mums va gott!!
Jag satte upp julstjärnor och stakar för 2v sen…. idag satte jag ut de sista ljusslingorna i granris och tog upp ett par tomtar så jag är nöjd 😉 Mysigt med advent men va ääääär snön??? Ha en trevlig kväll
http://lotte4.blogspot.se

Svara

Älskar era komentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.