Kycklinggyros pizza

10 september, 2018

Det jag älskar med att laga mat och att vara receptkreatör är just det att recept lever. De går att förbättra, förändra beroende på tycke och smak, beroende på årstid, humör och livsmedel.

Jag älskar Fat Head pizzadegen men har velat fortsätta utveckla den något.
Nu tycker jag att jag fått till den helt!

I mitt ursprungsrecept så har jag använt proteinpulver men det finns två nackdelar med det.
1. Dels vill jag helst ha så få ingredienser som möjligt i receptet och det är många som inte har proteinpulver tillgängligt.
2. Det skiljer sig mkt proteinpulver emellan och resultatet kan därför skiljas åt.

Generellt är jag inte så glad för Risentas mandelmjöl då det är väldigt finmalet och kan göra LCHF bak lite torrt men i just den här degen blir den perfekt!

Mozzarellan och färskosten är smält och något avsvalnad och vispas ihop med ägg.

I degen använder jag även oregano och vitlökssalt 8vitlökspulver + salt fungerar så klart också bra!)

När degen är klar låter jag den vila i ca 15-30 minuter i kylskåpet, då blir den lättarbetad!

Perfekt deg!

Jag delar degen i två delar så jag får ut två pizzarundlar. Vill man ha en tjockare botten, dela inte degen.

Strö lite mandelmjöl på bakbordet och även ovanpå degen. Jag plattar först ut den med händerna sedan både kavlar jag och använder händerna.

Några minuter i ugnen senare! Doooooooften! (Ni måste ha vitlök och oregano!)

Elastisk och brödlik! Puuuuuuuurrfect!

Jag köpte färdig kycklinggyros. MEN det går så klart hur bra som helst att använda kycklinglårfilé som man steker upp med gyroskrydda (recept nedan) och som man sedan strimlar fint.

Pizzasås, riven ost, kycklinggyros – in i ugnen tills osten smält!

Isbergssallad, vitlökssås, röd kebabsås, pfefferonis, rödlök – alltså FULLÄNDAT GOTT!

Skriv ut

Kycklinggyros pizza

  • Författare: Åse
  • Portioner: 2

Ingredienser

Pizzadeg:
180 g riven mozzarella (ca 2,25 dl)
28 g färskost (2 msk)
1 ägg
100 g finmalet mandelmjöl
2 krm vitlökssalt
3 tsk torkad oregano

Gyroskrydda:
2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
1-2 msk chilipulver
1 msk malen koriander
1 msk paprikapulver
1 msk torkad persilja
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått med kanel

Röd kebabsås:
2 msk stark Ajvar
2 msk Tomatpuré
1 krm Vitlökssalt
1 tsk torkad persilja
1 tsk chiliflakes
ev. Tabasco
1 dl Vatten

Vitlökssås:
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor
salt, pöeppar

Topping:
Gyroskyckling
isbergssallad
rödlök
tomat
pfefferoni
riven ost


Instruktioner

Blanda ihop ingredienserna till såserna och låt dem stå kallt ett tag.

Sätt ugnen på 220 gr.
Lägg den rivna mozzarellan i en mikrosäker bunke. Klicka ner färskosten.
Smält i mikron i 1,5-2 minuter beroende på mikrougn. Jag kör på 750 w i 2 minuter.
Rör ihop med en gaffel.
Lägg över i matberedare med flatvisp (går att bearbeta för hand också, men då tar det längre tid)
Låt svalna en stund. Vispa ner ägget så det blir en slät smet.
Vispa ner mandelmjöl, vitlökssalt och oregano.  Vispa ihop till en klibbig deg. Låt degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
Lägg lite mandelmjöl på bakbord och kavla ut / platta ut med händer till rundel. Strö lite mandelmjöl över om det behövs. (Max 2 msk under och över)
Nagga med gaffel.
Grädda i 6-8 minuter tills bottnen är gyllenbrun.
Lägg på pizzasås, ost och gyroskryddad kyckling och grädda i nedre delen av ugnen tills osten smält.
Toppa med strimlad isberg, skivad rödlök, tomatskivor, pfefferoni och sås.

15 kommentarer
8

Du kanske också gillar

15 kommentarer

Boksignering och godaste Pizzan - 56kilo.se - Inspiration, Livsstil & LCHF Recept 14 november, 2018 - 23:02

[…] söndags gjorde jag min favoritpizza, Kycklinggyrospizza! Recept HÄR Jag har ofta en Fathead deg i kylskåpet, så är det bara att snabbt få till en pizza när man […]

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.