Kycklinggyros pizza

10 september, 2018

Det jag älskar med att laga mat och att vara receptkreatör är just det att recept lever. De går att förbättra, förändra beroende på tycke och smak, beroende på årstid, humör och livsmedel.

Jag älskar Fat Head pizzadegen men har velat fortsätta utveckla den något.
Nu tycker jag att jag fått till den helt!

I mitt ursprungsrecept så har jag använt proteinpulver men det finns två nackdelar med det.
1. Dels vill jag helst ha så få ingredienser som möjligt i receptet och det är många som inte har proteinpulver tillgängligt.
2. Det skiljer sig mkt proteinpulver emellan och resultatet kan därför skiljas åt.

Generellt är jag inte så glad för Risentas mandelmjöl då det är väldigt finmalet och kan göra LCHF bak lite torrt men i just den här degen blir den perfekt!

Mozzarellan och färskosten är smält och något avsvalnad och vispas ihop med ägg.

I degen använder jag även oregano och vitlökssalt 8vitlökspulver + salt fungerar så klart också bra!)

När degen är klar låter jag den vila i ca 15-30 minuter i kylskåpet, då blir den lättarbetad!

Perfekt deg!

Jag delar degen i två delar så jag får ut två pizzarundlar. Vill man ha en tjockare botten, dela inte degen.

Strö lite mandelmjöl på bakbordet och även ovanpå degen. Jag plattar först ut den med händerna sedan både kavlar jag och använder händerna.

Några minuter i ugnen senare! Doooooooften! (Ni måste ha vitlök och oregano!)

Elastisk och brödlik! Puuuuuuuurrfect!

Jag köpte färdig kycklinggyros. MEN det går så klart hur bra som helst att använda kycklinglårfilé som man steker upp med gyroskrydda (recept nedan) och som man sedan strimlar fint.

Pizzasås, riven ost, kycklinggyros – in i ugnen tills osten smält!

Isbergssallad, vitlökssås, röd kebabsås, pfefferonis, rödlök – alltså FULLÄNDAT GOTT!

Skriv ut

Kycklinggyros pizza

  • Författare: Åse
  • Portioner: 2

Ingredienser

Pizzadeg:
180 g riven mozzarella (ca 2,25 dl)
28 g färskost (2 msk)
1 ägg
100 g finmalet mandelmjöl
2 krm vitlökssalt
3 tsk torkad oregano

Gyroskrydda:
2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
1-2 msk chilipulver
1 msk malen koriander
1 msk paprikapulver
1 msk torkad persilja
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått med kanel

Röd kebabsås:
2 msk stark Ajvar
2 msk Tomatpuré
1 krm Vitlökssalt
1 tsk torkad persilja
1 tsk chiliflakes
ev. Tabasco
1 dl Vatten

Vitlökssås:
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor
salt, pöeppar

Topping:
Gyroskyckling
isbergssallad
rödlök
tomat
pfefferoni
riven ost


Instruktioner

Blanda ihop ingredienserna till såserna och låt dem stå kallt ett tag.

Sätt ugnen på 220 gr.
Lägg den rivna mozzarellan i en mikrosäker bunke. Klicka ner färskosten.
Smält i mikron i 1,5-2 minuter beroende på mikrougn. Jag kör på 750 w i 2 minuter.
Rör ihop med en gaffel.
Lägg över i matberedare med flatvisp (går att bearbeta för hand också, men då tar det längre tid)
Låt svalna en stund. Vispa ner ägget så det blir en slät smet.
Vispa ner mandelmjöl, vitlökssalt och oregano.  Vispa ihop till en klibbig deg. Låt degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
Lägg lite mandelmjöl på bakbord och kavla ut / platta ut med händer till rundel. Strö lite mandelmjöl över om det behövs. (Max 2 msk under och över)
Nagga med gaffel.
Grädda i 6-8 minuter tills bottnen är gyllenbrun.
Lägg på pizzasås, ost och gyroskryddad kyckling och grädda i nedre delen av ugnen tills osten smält.
Toppa med strimlad isberg, skivad rödlök, tomatskivor, pfefferoni och sås.

13 kommentarer
7

13 kommentarer

Lotta 19 september, 2018 - 16:49

Detta blev supergott! Även mina två tonårssöner gav den godkänt och det är den första LCHF-pizza som fått det 😊 Denna botten kommer jag absolut använda mer!
En fråga med – ugnstemperaturen i dina recept, är det varmluftsugn?

Svara
Åse 19 september, 2018 - 16:50

Vad roligt att höra! 💜 Nej då står det alltid 🙂

Svara
MarianneK 16 september, 2018 - 20:02

Jag har ingen micro, så jag satte min KitchenAid skål i vattenbad. Det gick alldeles utmärkt. Det tog mig jättelänge att hitta organiskt proteinpulver och det kostade skjortan, så fortsätter nog att använda det tills paketet är tomt! Får fråga Google vad annat jag kan använda det till.
Pizzan blev i alla fall busgod och skriver detta medan nummer två ligger i ugnen.
Tack för alla härliga recept Åse xx

Svara
Ulrika 14 september, 2018 - 12:29

Hej!
Om man köper färdig Gyroskyckling struntar man i kryddblandningen då?
MVH Ulrika

Svara
Åse 14 september, 2018 - 12:30

Hej! Yes! =)

Svara
Ulrika 13 september, 2018 - 20:50

Ser ut som en dröm! Den botten ser ju helt otrolig ut!

Svara
Stenhusmonica 11 september, 2018 - 11:18

Ser underbart ut! Ska färskosten med in i micron?

Svara
Åse 11 september, 2018 - 11:46

Yes!

Svara
Stenhusmonica 11 september, 2018 - 12:25

Tack för informationen!

Svara
Popprinsessan 11 september, 2018 - 10:15

Måste bara testa denna pizzan inom kort! Ser fantastiskt gott ut!

Svara
Laila H 10 september, 2018 - 20:41

Men Åse!! Slurp så gott det ser ut!! 😍
Fick hem din nya bok idag – så fin! Nu blir det soffan och en kopp thé med den.
Tack för alla goda recept du delar med sig av. Och annan inspo såklart!
Kram Laila

Svara
Jeanette J 10 september, 2018 - 19:51

Blev pizza ikväll. Absolut bästa LCHF pizzabotten jag smakat. Degen var lätt att hantera. Lyckades dessutom få till lite krispiga kanter. Tack för all tid du lägger ner på att utveckla olika recept.

Svara
Eva Larsson 10 september, 2018 - 18:30

Så gott det ser ut! Den får vi testa!

Svara

Älskar era komentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.