Kycklinggratäng med tomat, basilika och dijon

av Åse

Hej mina vänner!
Tack för många härliga kommentarer på sistone! Blir sprillans glad att ni inspireras här! KRAM på er!
I går blev det en gammal favorit med lite anpassning. Så himla gott!
Bra bjudmat och bra mat till många!
Jag brukar dela kycklingfiléerna på längden, enklare när man gör gratäng och godare tycker jag.


Kycklingen steker jag först i smör, i het panna.
Salta och pepprar och lägger sedan över i ugnsform.


Jag hade även lite färsk mozzarella på, men det var onödigt kände jag.
Stekt vitkål och grönkål till var så gott!
Grönsaker ska vara så näringstäta som möjligt. Synd om man fastnar i salladsträsket eller tomat & gurka när man byter ut kolhydrater, vi behöver mineraler och vitaminer från grönsaker så det är en bra investering att äta allsidigt när det kommer till grönsaker för att må vårt bästa.


Fääääärdigt!
(Jag gör ju alltid dubbelt recept till min familj, dvs för 8 pers)

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kycklinggratäng med tomat, basilika och dijon


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 stora kycklingfiléer
2 dl grädde
2 dl Creme Fraiche
2 dl riven parmesan
3 msk naturell färskost
3 msk dijonsenap
1 dl skivade svarta oliver
50 g strimlade soltorkade tomater (jag köper torkade)
2 vitlöksklyftor
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad oregano
smör att steka i
1 kruka basilika


Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Putsa och dela kycklingfiléerna på längden. Stek i smör i het panna, bara tills kycklingen fått fin färg. Lägg över i ugnsform.
  • Vispa ihop grädde, crème fraiche, riven parmesan, färskost, dijonsenap, pressad vitlök, skivade oliver och strimlade soltorkade tomater. Smaka av med salt och peppar.
  • Grovhacka basilikan och lägg över kycklingen, häll såsen över. Krydda med lite oregano
  • Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.

Kram på er!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

22 kommentarer

Inga Eriksson 25 augusti, 2020 - 18:06

Jättegod! Gjorde den på rest från kylen, men kryddning blev uppskattad. Kommer att göra den igen!

Svara
LJUVLIG lördagskväll - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 16 augusti, 2020 - 13:45

[…] gjorde min goda kycklinggratäng med tomat, basilika- och dijon HÄR […]

Svara
Charlotta 25 juli, 2020 - 21:44

Smaskig bjudmat, alla gäster gillade det!

Svara
Linda 28 april, 2019 - 12:57

Mycket gott, kommer garanterat att lagas igen! Precis ett sånt här recept jag var ut efter! Det enda jag ändrade på var att jag minskade dijonsenapen.

Svara
Åse 28 april, 2019 - 12:57

Kul att det smakade! 🍀

Svara
Tine 17 september, 2018 - 17:48

Hej Åsa,
Vi skall ha fest i helgen och tänkte göra denna rätt.
Låtar fräscht, gillar ingredienserna.
Kyckling innerfile tycker du det funkar eller bäst
med kycklingfilé? Om du har sallad, vad har du?
Inte gurka tomat för min del.
Stort tacksam för svar.

Mvh Tine

Svara
Åse 18 september, 2018 - 06:44

Vilken kyckling du använder är en smaksak, jag använder själv aldrig kycklinginnerfiléer här hemma.

Gör jag sallad innehåller den allt möjligt av det jag har hemma. Spenat, bladsallad, rå skivad broccoli, tomat, gurka, fetaost, olivolja, balsamvinäger och kryddor.
Ugnsstekta grönsaker som zucchini, rödlök, paprika är också gott.

Svara
Gun Ramirez 11 maj, 2018 - 13:22

Jag gjorde denna supergoda gratäng i går kväll men jag är lite nyfiken på hur många kalorier en portion innehåller? Kör 16:8 fasta varje dag, mina måltider är Lchf men försöker hålla ner kaloriintaget. Tack för många goda och enkla recept.

Svara
Anna Johnsson 12 november, 2017 - 20:41

Halloj!
Hur gjorde du med kålen? Jag får nämligen inte till det tycker jag…
/Anna

Svara
Britta 7 november, 2017 - 13:58

Gjorde denna rätt för någon vecka sedan och den blev så himla god!!! Kommer lätt bli flera gånger. Tredubblade receptet och gjorde en del drös med matlådor att ha på lut. Tack för ännu ett kanonrecept!!

Svara
Carina 14 oktober, 2017 - 10:57

Det här lagade jag i går, det var verkligen gott och något jag kommer att laga igen!

Svara
Susanne 10 oktober, 2017 - 20:19

Tack snälla du för alla tips och inspiration. Du är ett ljus i höstmörkret 🙂 Jag blir helt fascinerad av din energi och din kunskap om mat. Hoppas att det smittar! Läser alla dina inlägg och ska börja testa dina recept. Dagens middagstips låter fantastiskt gott! Stor kram

Svara
Jenjo 10 oktober, 2017 - 19:37

Gratänger är det bästa. Enkelt och blir alltid så gott. Ja, alltid och alltid vete tusan, men oftast. 😉
Grönsaker tycker jag är det största problemet. Just nu är jag inne i en svacka. Äter alltid mycket grönsaker men ständigt detta ”sallad, gurka, tomat och paprika”. Insåg när jag häromdagen slängde i sockerärtor i salladen och bara av det lilla upptäckte att det var såååå gott med något nytt, att jag nog måste vidga mina vyer lite mer.
Så tack för alla de tipsen. 😀

Svara
Jennie-Ann Marie 10 oktober, 2017 - 18:04

Himmel vad gott det låter, det vattnas i munnen 👍 Detta blir det imorgon till middsg❤

Svara
Monika 10 oktober, 2017 - 17:23

Hej, är en ny följare och du har så otroligt fina recept här. Inspirerande och hjälper mig otroligt i min vardag! 😃

Svara
Åse 10 oktober, 2017 - 17:53

Tack vad roligt att höra, välkommen hit! =)

Svara
Josie 10 oktober, 2017 - 14:56

Gött, det får det blir till middag ikväll. 🙂

Svara
madde 10 oktober, 2017 - 14:02

Sitter o planerar maten för denna veckan. Kikade in här på sidan o vad fann jag?
Jo, ett nytt kycklingrecept, vilket måste testas.
Tack Åse, för att du delar med dig av alla goda recept.

Svara
Anna 10 oktober, 2017 - 13:25

Åh det ser supersmarrigt ut!
Måste testas.
Idag ska jag prova att baka dina falska surdegsfrallor 🙂
Ha en härlig tisdag!
/Anna

Svara
Åse 10 oktober, 2017 - 13:45

Hoppas du gillar!! =)

Svara
Anna 11 oktober, 2017 - 08:37

Gjorde både kycklinggratängen och bakade igår. Fantastiskt gott!
Tack för inspiration och nya smakupplevelser 🙂

Svara
Åse 11 oktober, 2017 - 08:39

Härligt Anna, tack för feedback!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.