Krämig, sagolik kräftsoppa

14 maj, 2010

Denna kräftsoppan har jag skrivit om tidigare och jag vet att många av er provat den för den är väldigt populär och man hittar den verkligen överallt på nätet.
Har ni inte provat den och tycker om/tåler skaldjur så måste ni! Alla mina gäster tar alltid om minst 1 gång när jag serverar den som förrätt 😉
Den fanns med i en dagstidning för några år sedan, kvinnan bakom receptet var en gammal kokerska och hon brukade laga denna i ”ett soppkök för pensionärer” som träffades varje torsdag. Lite historia bakom den goooooda kräftsoppan som är så enkel så enkel men så god så god!
Jag har den ofta som förrätt, med påtagligt mkt cayennepeppar i men många ggr som huvudmål, som ikväll med hemmabakad rustik vitlöksbaguette!

4 portioner (6 om det är förrätt)

400 g Kavli kräftost
2 dl creme fraiche
1 burk kräftstjärtar


2 stora morötter
Redning: 100 g naturell färskost
3 msk skaldjursfond alt 2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
1 knippe dill

Grovriv morötterna och låt dem fräsa i smör och mjöl i stor kastrull.
Späd med vatten, fond/buljong och cayennepeppar efter smak (det ska vara lite sting i den!) och låt koka upp en stund på medelvärme.
Lägg sedan i mjukost och fraiche och låt småputtra ännu en stund, här brukar jag köra med stavmixern i soppan för jag vill ha den relativt slät.
Stäng av plattan och lägg i hackad dill och grovhackade kräftstjärtar. Servera som den är eller med en bit baguette!

IMG_7947

Grova baguetter
4 st

25 g jäst
6 dl ljummet vatten
3 msk honung eller sirap
2 tsk salt
1 dl vetekli


1 dl grahamsmjöl
2,5 dl  fiberhavregryn
ca 12-13 dl vetemjöl

Rör ut jästen med vattnet och salt, häll i honungen/sirapen och rör om.
Blanda ner övriga ingredienser och tillsätt mjöl tills degen känns smidig. Låt jäsa i drygt 1 timme under bakduk.
Häll över degen på ordentligt mjölat bakbord, men knåda inte! Dela den i fyra delar och dra ut till avlånga baguetter. Lägg på oljad plåt. Grädda 10 min i 250 grader, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 min.

 

IMG_7945

38 kommentarer
0

Du kanske också gillar

38 kommentarer

2 goda sopprecept: Maletköttsoppa & kräftsoppa (och tips på hur du får soppan mera mättande) 8 mars, 2018 - 11:40

[…] på kräftsoppan hittade jag här. Ett recept du måste […]

Svara
Marie Lundqvist 31 december, 2016 - 12:31

Sagolik soppa som får agera både vardagsrätt och nyårsförrätt.
Idag blir den som sagt förrätt. Tack för du delar med dig av olika recept.
Ha en fin nyårsafton 2016

Svara
Åse 31 december, 2016 - 14:08

Gott slut Marie! Håller med, soppan är underbar! =)

Svara
Bästa skaldjurssoppan  | 10 januari, 2016 - 15:47

[…] kräftostsoppa med surdegsbröd och lite extra mys med ett glas vitt vin till. Här kommer Receptet detta från en av mina favoritbloggar […]

Svara
1 2 3 4

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.