Krämig mör lövbiffsgryta med senap- och dragon

14 mars, 2017

Gooood morgon!
Först och främst vill jag bara passa på och tacka för alla kommentarer ni ger!
Ni är så många numera som varje dag lämnar efter er några rader och sprider så mycket positiv energi både till mig och andra som läser bloggen, TACK! Det är så mycket roligare numera att skriva här inne! ❤
I söndags förmiddags plockade jag fram lövbiff från frysen och hade ingen aning vad jag skulle göra.
Jag bestämde mig för en gryta så jag skar upp lövbiffen i strimlor och lät den bräsera.
Det här är ett superbra grundrecept för en mör, långkokt lövbiffsgryta!
Genom att låta lövbiffen bräsera så får man en oerhört mör gryta och ingen skosuletorr lövbiff!

Färdigbräserad!
Grytan går sedan att smaksätta på olika sätt.
Vill man inte använda mejeri så kan man bara blanda i lite heta kryddor som tex sriracha, sambal oelek eller varför inte lite kokosmjölk med röd eller grön curry?
Men basen består alltså av en buljongbräserad lövbiff!
Jag valde att smaksätta med creme fraiche och grädde, fast ska erkänna att jag var lite trött på just gräddiga såser så nu får det bli mindre av den varan närmsta tiden!
Senap- och dragon är en smakfavorit så det fick bli det och det blev sååååå gott!

Jag serverade med bönpasta som jag hade färdigkokt i kylskåpet och en god sallad
Skriv ut

Krämig mör lövbiffsgryta med senap- och dragon

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 8

Ingredienser

  • 1,2 kilo lövbiff
  • smör eller kokosolja utan smak att steka i
  • salt, peppar
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlök solo
  • Vatten, 3 msk köttfond (kalv, ox)
  • 0.5 msk soja
  • Sås:
  • 1 dl creme fraiche
  • 3 dl grädde
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 tsk torkad dragon
  • 0,5 msk honung
  • salt och peppar

Instruktioner

  1. Skär lövbiffen i strimlor på tvären.
  2. Stek hastigt i omgångar så den får färg i het panna med kokosolja utan smak eller i smör. Salta och peppra något.
  3. Lägg över i tjockbottnad gryta.
  4. Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i samma panna som lövbiffen stekts i.
  5. Rör ner lökfräset med köttet och häll sedan på vatten så det knappt täcker, rör ner fond och soja och låt puttra under lock i ca 2 timmar.
  6. Vispa ner creme fraiche och grädde och smaksätt med dijonsenap, dragon och honung. Vill ni inte använda honung så går det bra med fibersirap eller sockerfri lingonsylt men lite sötma behövs för att runda av smaken av dijon- och dragon.
  7. Avsluta med att smaka av med ev mer salt och peppar.
  8. Låt småputtra i ca 5 minuter innan servering

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo


 

Print Friendly, PDF & Email

34 kommentarer
0

Du kanske också gillar

34 kommentarer

Sandra 29 januari, 2018 - 20:52

Sååååååå god lövbiffsgryta, den godaste som jag ätit 🙂 Mums, tack :))

Svara
asajon 7 augusti, 2017 - 10:23

Det här receptet provade jag häromdagen. Oj, vad gott det blev, ny favorit! Sen jag hittat din blogg har det blivit många nya favoriträtter. Tack för att du finns 😍

Svara
Åse 8 augusti, 2017 - 09:39

Härligt att höra! Tack för feedback! <3

Svara
Marie Levin 18 april, 2017 - 16:47

Ser jättegott ut som så många andra av dina recept och skulle bli perfekt till helgen att bjuda vår vänner på. 🙂 Jag såg i kommentarerna att detta är en rätt som även skulle bli bra att laga till i crock-pot och jag har precis införskaffat mig en sådan och har inte riktigt lärt mig att beräkna tider osv. Så min fråga är då, (uppskattningsvis) hur lång tid och på hög eller låg ska jag beräkna för denna rätt?

Svara
Åse 19 april, 2017 - 08:41

Hej! Gnereellt så säger man 6-8 timmar på hög eler 3-4 timmar på låg. Lövbiff är ju ett mört kött så jag hade inte kört det för länge utan satsat på lägre delen antingen på låg eller hög.

Svara
Marie 20 april, 2017 - 21:16

Tack – det blir till att testa på lördag. 🙂

Svara
Anita 1 april, 2017 - 14:57

Toppengod, den gör jag fler gånger 🙂

Svara
Malin 20 mars, 2017 - 17:22

Hej!
Ska jag ta mindre vatten om jag gör grytan i Crockpot?

Svara
Åse 21 mars, 2017 - 09:42

Du kan ta lite mindre vatten ja om det är i Crockpot!

Svara
Maria 20 mars, 2017 - 14:32

Helt underbar god gryta och så enkelt, sköter sig själv på spisen! Tack för goda recept <3

Svara
Åse 21 mars, 2017 - 09:43

Härligt att höra! <3

Svara
Elinor 15 mars, 2017 - 15:46

👍Både ser och låter gott- ska prova det ikväll.
Tack för en mycket inspirerande blogg som ger tips på både smarriga recept, mode och inredning. 😊

Svara
Marica 15 mars, 2017 - 08:04

Tack för ett kanonrecept, kommer jag göra många gånger…åt med wokad broccoli till, mmmmm

Svara
Ida 14 mars, 2017 - 21:47

Hej! Det ser så himla gott ut så detta får det bli i morgon! Jag undrar dock om det spelar någon roll vilken fibersirap jag använder, clear eller gold?
Älskar dina recept! 🙂

Svara
Åse 15 mars, 2017 - 07:16

Ska inte spela någon roll 🙂

Svara
Marie Konnberg 14 mars, 2017 - 21:14

Hej, det verkar vara en god gryta som jag kommer att prova att göra. Blir något osäker på vad som är
1 vitlök solo? Är det en enstaka klyfta eller en hel vitlök?
Tack för alla recept och tips som du delar med dig av!
Hälsningar Marie

Svara
Åse 16 mars, 2017 - 16:57

vitlök solo är en speciell vitlök som består av en hel klyfta liksom 🙂

Svara
Tove Zilliacus 14 mars, 2017 - 16:18

Förlåt om det är dum fråga, men mellan steg 4 o 5 borde det stå att man häller den frästa löken över köttet i grytan?
Tack för alla fina recept!

Svara
Åse 14 mars, 2017 - 16:20

Sant! Jag skriver in, tack!

Svara
Berit S. 14 mars, 2017 - 13:52

Oj blev nästan chockad när jag läste ett köttet skall puttra i TVÅ timmar … dessa tunna strimlade bitar … men jag skall göra som du säger. Skall bli spännande …

Svara
Eva 14 mars, 2017 - 12:38

Åh ser gott ut! Tycker inte heller om gräddiga såser och ingen annan här hemma heller utan gillar mer tunna såser med mer sky och buljong så gärna mer recept med tunna såser:-))) kram

Svara
Susanne 14 mars, 2017 - 11:36

Tror du att det fungerar i Crock-pot?

Svara
Åse 14 mars, 2017 - 11:37

Absolut.

Svara
Maid in the kitchen 14 mars, 2017 - 10:54

Alltså senap!! Gör ju vilken gryta som helst otroligt mustig, utan att ge någon direkt senapssmak.
Jag känner mig också hyfsat trött på gräddiga såser för tillfället… En pastafavorit är att bara hoppa gräddsåsen och istället steka tillbehören i mer fett (och toppa med någon god ost). Tycker smakerna kommer fram bättre då!

Svara
Maria 14 mars, 2017 - 10:27

Hej
Ser jättegott ut!
En liten fråga, jag tycker det är en djungeln med alla sötningsmedel! Försöker att inte använda socker men ibland så behövs det och jag har tänkte att köpa hem något men vet inte vad.
Har du något tips?
Tack på förhand Maria

Svara
Åse 14 mars, 2017 - 10:33

Jag använder mest Icas sötströ! Den doseras som socker.

Svara
Jennie 14 mars, 2017 - 10:17

Hej Åse!
Vilken bönpasta rekommenderar du? Vilken tycker du personligen är godast liksom? 🙂

Svara
Åse 14 mars, 2017 - 10:28

Risentas gul bönpasta 🙂

Svara
Therése 14 mars, 2017 - 10:03

Gott! Ska jag göra i helgen tror jag. I nån het variant 🙂

Svara
Ewa 14 mars, 2017 - 09:35

Hej Åse
Det ser gott ut men då jag ska undvika grädde CF,så skulle jag uppskatta flera recept utan.
Ha en bra dag
Kram Ewa

Svara
Vicky 14 mars, 2017 - 08:53

Kul att du ger till om mejerifritt oxå. 😃

Svara
Vicky 14 mars, 2017 - 17:13

ger tips….skulle det stå.

Svara
Anna 14 mars, 2017 - 08:48

Oj, det där såg riktigt smaskigt ut! Tack för receptet, ska jag laga!😍 Kram Anna

Svara
Annika 14 mars, 2017 - 08:36

Ser så gott ut 🙂

Svara

Lämna en kommentar