Ojoj, det var många som skrek efter receptet när jag lade ut bilden på instagram i går! Kul!
Detta var såååå gott och kommer bli en standard här hemma! Förstår inte varför jag inte gjort paj i långpanna förut!? Är ju perfekt till stora familjen eller vid bjudningar, bufféer etc. Man kan ju ha vad man vill som fyllning!
Jag provade en ny krydda från Santa Maria! Umami, umami är ju den femte grundsmaken som ger en fyllig smak och finns naturligt i tex svamp och soja.
Man behöver inte ha kryddan i detta men jag tyckte det blev jättegott!

IMG_6500

1 långpanna (12 portioner)

Pajdeg:
5 dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
80 gram smör (eller kokosfett)
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 ägg

Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer så de blir till mjöl, blanda sedan med resterande ingredienser.
Tryck ut på plåt, detta momentet tar lite tid då degen blir lite kladdig. Men jag mjölar händerna med kokosmjöl och då går det bra!
Nagga botten och ställ in i kylskåp i 30 in-1 timme minst.
Förgrädda sedan skalet i 10 minuter i 175 grader.

IMG_6485

Köttfärsröra:
1 kilo nötfärs
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
800 ml krossade eller passerade tomater
2 msk torkad oregano
2 msk torkad timjan
1 msk kalvfond
2 tsk paprika pulver
(2-3 tsk Umami krydda)
salt, peppar
200 gram fetaost
16 körsbärstomater
20 urkärnade kalamataoliver
Lite färsk basilika till servering
4-5 dl riven mozzarella

Höj temperaturen till 225 grader.
Finhacka lök och vitlök och stek i lite olja/smör. Pudra över paprikapulvret. Lägg ner köttfärsen och stek tills den är genomstekt. Rör ner övriga ingredienser och smaka av. Låt puttra i 10 minuter.
Fyll skalet med köttfärsröran och tryck sedan ner små fetakuber, tomaterna och oliverna och toppa med mozzarella.
Grädda i ca 25 minuter och ,låt svalna en stund innan bitar skärs upp och serveras.
Jag fräste lite mangold i smör och blandade ner avokado. Hade nog varit gott att blanda ner pesto men det hade jag inte hamna 😉

Jag invigde mina nya pannor från Hoffmeiers! Såååå grymma! Jag ÄLSKAR geuina köksprodukter!

IMG_6498

IMG_6496

IMG_6486

IMG_6493

  1. Ser verkligen supergott ut. Håller med dig oxå angående köksverktyg. Har alltid haft lite billigare stekpannor och tyckt ”ja, det är väl bra”. Men kring jul köpte jag en Jamie Oliwer-stekpanna. Det är ju helt otroligt. Går inte ens att jämföra! Jag som inte ens klarat av att steka falukorv är numer en hejjare på att steka grejs! 🙂

  2. Hej Åse!

    Jag måste fråga om handtaget på denna stekpanna blir varmt?
    Jag har titta på dessa innan, men tyvärr köpte jag Jamie Olivers teflonpanna och den har blivit så tråkig i beläggningen så nu funderar jag på en deBuyer panna.

    Tack på förhand

    MVH
    Annette

  3. Ser jättegod ut jag använder mormors jutjärnspannor finns inget bättre. Om degen blir kletig att trycka ut använd olja på händerna går som en dans.

  4. Å det såg gott ut – har du ngn aning om kcal för en portion?

    Själv tänkte jag köra färs och kål idag – garanterat lågkcal då det är min 2-dag idag (5:2)

  5. Åhh den där pajen såg ju supergod ut!! Jag köpte precis igår en rejäl gjutjärnspanna som jag invigt idag med en god köttgryta! Rejäla pannor/grytor är bra att ha i köket! =)

  6. Hej,
    Vi har stora stekpanneproblem hemma så det här tipset är ju toppen! Vår nya stekpanna (tefal, Jamie Oliver) som jag köpte i höstas har blivit helt rund i botten. Om det är för att vi använt för varmt – blir lätt att man drar på värmen för att hetta upp i början när man har induktion tycker jag – eller om det är för att det är superkass kvalité vet jag inte. Vilka av dessa har du? De såg jättefina ut och var inte jättedyra heller, framförallt inte om de håller mer än några månader…

    Vi har även en sån där med vit beläggning. Märklig sak. Visserligen slinker ägg runt i den när man steker dem, men bacon blir konstigt och det blir generellt sätt konstig yta på allt. Inte så nöjd med den heller.
    Så det behövs nytt!

  7. Hej
    Synd att jag inte hann med och tävla om byxorna. De är verkligen toksnygga.
    Jag har läst en del om rivstarterna 1 och 2 och det jag funderar på är om man (du) känner att du är i Ketos?
    Vad kännetecknar att man är i ketos?

  8. Håller med om att det är viktigt med riktiga redskap! Vi köpte OBH Nordicas keramiska stekpanna, och den fastnar banne mig INGET i! Nästan så den är svår att använda för allt glider bara runt =) Köpte också en ugnsform i samma material. Dyra, men värda vartenda öre!
    Jag vill ge ett tips angående att ”smeta ut” pajdegen. Ta en bit gladpack, och lägg på degen, och tryck ut med hjälp av den. Går som en dans =) Din pajdeg är bara bäst! Gör den alltid, till alla!

  9. Vilken tajming, ska göra paj för 12 personer på fredag (tjejmiddag). Har hittat en laxpaj du lagt ut för länge sedan med varmrökt lax och spenat.
    Har köpt natural umami jag med, synd bara att den innehåller vetemjöl.

    1. Mmmmm lax!!
      Nä inte vetemjöl utan vete 😉 Mao innehåller den gluten och för den känslige eller allergiske så är det ju inte bra.

  10. Hej
    Vilka fina pannor. Vilka modeller valde du. Samt vilken modell har du på din Nespresso och är du nöjd med den?
    Stina

    1. Jag har countrypannan på 24 cm och stekpannan på 28 cm!
      Nespresson jag har finns inte i sortimentet längre men finns så många andra Nespressos nu som verkar grymma!

  11. Jag älskar dom här stekpannorna! Har flera stycken hemma och är toknöjd! Det enda som man måste vänja sig vid är att handtagen blir varma, annars helt suveräna! Pajen måste jag testa, såg otroligt god ut!

  12. Min Sambo är allergisk mot mandel vilket ställer till en del problem när vi ska göra dina recept. Finns det något bra substitut? Tack annars för all inspiration!

    1. Tyvärr är mandel en bra nöt att använda i lågkolhydratbak men oftast fungerar hasselnötter lila bra. Är man nötallergiker överhuvudtaget så är denna omvandlingen ganska bra: 1 dl mandelmjöl ersätts av 2 msk kokosnötsmjöl + 0,5 dl pofiber + 1 msk fiberhusk. Jag kan dock inte garantera resultatet.

  13. Tack för ett riktigt gott recept. Pajdegen har jag gjort förut men inte i dubbel sats i långpanna.
    Fyllningen var också en riktig höjdare som tom gick hem hos 7-8-åringarna!

  14. Hej! Har testat flera av dina recept och det blir alltid lika gott och uppskattat här hemma! Imorgon ska jag ha mammaträff här hemma och har köpt ingredienser till köttfärspaj i långpanna, men nu inser jag att jag måste ha en matberedare vilket jag inte har, jag har en stavmixer men något säger mig att de inte kommer funka. Har du något tips på hur jag kan göra, använda något annat istället för sesamfrön? Tacksam för svar, och tack för härliga recept!

  15. Hej!

    Verkar så gott och praktiskt att göra paj i långpanna. Jag har hittat sesammjöl i en butik nu så det är nog lättare att använda än att mixa sesamfrön själv.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..