Köttfärspaj i långpanna (LCHF)

21 januari, 2014

Ojoj, det var många som skrek efter receptet när jag lade ut bilden på instagram i går! Kul!
Detta var såååå gott och kommer bli en standard här hemma! Förstår inte varför jag inte gjort paj i långpanna förut!? Är ju perfekt till stora familjen eller vid bjudningar, bufféer etc. Man kan ju ha vad man vill som fyllning!
Jag provade en ny krydda från Santa Maria! Umami, umami är ju den femte grundsmaken som ger en fyllig smak och finns naturligt i tex svamp och soja.
Man behöver inte ha kryddan i detta men jag tyckte det blev jättegott!

IMG_6500

1 långpanna (12 portioner)
Pajdeg:

5 dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
80 gram smör (eller kokosfett)
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 ägg
Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer så de blir till mjöl, blanda sedan med resterande ingredienser.
Tryck ut på plåt, detta momentet tar lite tid då degen blir lite kladdig. Men jag mjölar händerna med kokosmjöl och då går det bra!
Nagga botten och ställ in i kylskåp i 30 in-1 timme minst.

Förgrädda sedan skalet i 10 minuter i 175 grader.

IMG_6485

Köttfärsröra:
1 kilo nötfärs
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
800 ml krossade eller passerade tomater

2 msk torkad oregano
2 msk torkad timjan
1 msk kalvfond
2 tsk paprika pulver
(2-3 tsk Umami krydda)
salt, peppar
200 gram fetaost
16 körsbärstomater
20 urkärnade kalamataoliver

Lite färsk basilika till servering
4-5 dl riven mozzarella
Höj temperaturen till 225 grader.
Finhacka lök och vitlök och stek i lite olja/smör. Pudra över paprikapulvret. Lägg ner köttfärsen och stek tills den är genomstekt. Rör ner övriga ingredienser och smaka av. Låt puttra i 10 minuter.
Fyll skalet med köttfärsröran och tryck sedan ner små fetakuber, tomaterna och oliverna och toppa med mozzarella.
Grädda i ca 25 minuter och ,låt svalna en stund innan bitar skärs upp och serveras.
Jag fräste lite mangold i smör och blandade ner avokado. Hade nog varit gott att blanda ner pesto men det hade jag inte hamna 😉
Jag invigde mina nya pannor från Hoffmeiers! Såååå grymma! Jag ÄLSKAR geuina köksprodukter!

IMG_6498

IMG_6496

IMG_6486

IMG_6493

25 kommentarer
0

Du kanske också gillar

25 kommentarer

Camilla 28 januari, 2018 - 20:25

Ser så god ut. Hur många portioner är det på ett ungefär? 🙂

Svara
Åsa 3 juni, 2015 - 15:14

Hej!
Verkar så gott och praktiskt att göra paj i långpanna. Jag har hittat sesammjöl i en butik nu så det är nog lättare att använda än att mixa sesamfrön själv.

Svara
Karolina 31 mars, 2014 - 16:32

Hej! Har testat flera av dina recept och det blir alltid lika gott och uppskattat här hemma! Imorgon ska jag ha mammaträff här hemma och har köpt ingredienser till köttfärspaj i långpanna, men nu inser jag att jag måste ha en matberedare vilket jag inte har, jag har en stavmixer men något säger mig att de inte kommer funka. Har du något tips på hur jag kan göra, använda något annat istället för sesamfrön? Tacksam för svar, och tack för härliga recept!

Svara
Åse 31 mars, 2014 - 16:33

Det fungerar med stavmixer så länge den inte är otroligt slö och kraftlös!

Svara
Agneta 2 mars, 2014 - 13:44

Tack för ett riktigt gott recept. Pajdegen har jag gjort förut men inte i dubbel sats i långpanna.
Fyllningen var också en riktig höjdare som tom gick hem hos 7-8-åringarna!

Svara
Åse 2 mars, 2014 - 13:46

Vad kul att det smakade och gick hem!! 🙂

Svara
Matilda 1 mars, 2014 - 15:53

Tack för pajreceptet! Har du en ugnsform med låg kant till denna eller den höga?

Svara
Åse 2 mars, 2014 - 11:12

Min är mittemellanhög!

Svara
Camilla 30 januari, 2014 - 07:08

Min Sambo är allergisk mot mandel vilket ställer till en del problem när vi ska göra dina recept. Finns det något bra substitut? Tack annars för all inspiration!

Svara
Åse 30 januari, 2014 - 07:15

Tyvärr är mandel en bra nöt att använda i lågkolhydratbak men oftast fungerar hasselnötter lila bra. Är man nötallergiker överhuvudtaget så är denna omvandlingen ganska bra: 1 dl mandelmjöl ersätts av 2 msk kokosnötsmjöl + 0,5 dl pofiber + 1 msk fiberhusk. Jag kan dock inte garantera resultatet.

Svara
Erika 26 januari, 2014 - 19:35

Jag älskar dom här stekpannorna! Har flera stycken hemma och är toknöjd! Det enda som man måste vänja sig vid är att handtagen blir varma, annars helt suveräna! Pajen måste jag testa, såg otroligt god ut!

Svara
Stina 22 januari, 2014 - 00:12

Hej
Vilka fina pannor. Vilka modeller valde du. Samt vilken modell har du på din Nespresso och är du nöjd med den?
Stina

Svara
Åse 22 januari, 2014 - 08:56

Jag har countrypannan på 24 cm och stekpannan på 28 cm!
Nespresson jag har finns inte i sortimentet längre men finns så många andra Nespressos nu som verkar grymma!

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.