Är det ngt jag är en sucker för så är det husmanskost!
I går kväll blev det köttbullar med kokt potatis, gräddsås och lättsockrade lingon. Potatis är en sådan sak som jag ibland lägger mina kolhydrater på – det är ju så gott!
Köttbullarna gjorde jag dock LCHF vänliga, dvs utan ströbröd och potatismjöl, men använder man Pofiber så blir de ändå saftiga och håller ihop bra!

1 kg blandfärs
2 gula lökar
1 äggula
2 msk pofiber
2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
2 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk salt
2 krm vitpeppar

Låt pofiber svälla med grädde och köttbuljong.
Mixa löken fint, gärna i matberedare med kniv.
Blanda sedan i alla ingredienserna och forma köttbullar!
Jag steker mina i ugnen: Klicka ut en klick smör på en ugnsplåt och när det smält, fyll då plåten med köttbullar och grädda i ugnen på ca 225 g i 30-35 minuter beroende på ugn, storlek på köttbullar m.m. Skaka om plåten då och då.

  1. Vad är pofiber och var köper man det? Har bara gjort köttbullar 2 gånger och de blev ätbara, men inte mer. Vill lära mig göra ”riktiga” köttbullar som både ser ut som och smakar som de ska…
    Kram Åsa

    1. Pofiber är potatisfiber.

      ”Genom en speciell tillverkningsmetod, utan kemiska tillsatser, renas och torkas potatisens fruktkött. Resultatet är en produkt som innehåller 70% kostfiber av vilka två tredjedelar utgörs av pektin och hemicellulosa, resten är cellulosa och lignin. Ungefär en tredjedel av kostfibrerna är vattenlösliga. Pofiber är således en kombination av olösliga tarmfibrer och lösliga ämnesomsättningsfibrer.”

      https://www.semperglutenfritt.se/produkter/pofiber

  2. Ja husmanskost är sååå gott! Kokt potatis äter vi på tok för sällan!! Måste göra det i veckan!!

    KRAM ➡

  3. Köttbullar, kokt potatis och sås är en utav dem godaste maträtterna man kan äta.
    Idag ska jag göra köttfärslimpa för första gången, ska bli spännande att se hur den smakar tycker jag. Det va en maträtt jag inte tyckte om när jag va yngre men eftersom smaken ändras så tänkte jag ge det en chans idag 😀

  4. Meeen vad runda och fina dina köttbullar var!!!
    Jag blir avundsjuk.
    Sist jag lyxade till det och gjorde köttbullar blev dom platta och inget av barnen ville äta dom…succé…not!

  5. Jag gjorde köttbullarna efter ditt recept igår kväll och de blev jättegoda och mycket uppskattade hemma. Toppen med din inspiration och dina recept.

    Hälsningar
    Pernilla

  6. Låter jättegott, måste prova detta! Jag har flera gånger gjort receptet i Anna Halléns husmanskostbok och de är verkligen suveräna. Sedan jag läste den boken följer jag alltid hennes råd när jag steker köttbullar – efter att ha rullat dem lägger jag dem i kokande vatten i en kastrull tills de flyter upp till ytan efter någon minut. Sedan lägger jag ner dem i smör i stekpannan och steker på lagom värme tills de fått fin stekyta. De blir jättesaftiga när man följer Annas tips.

  7. Supergoda köttbullar!! 🙂
    slängde ner lite nymalen kryddpeppar, så blev de julköttbullar. Jättebra recept på saftiga köttbullar som håller ihop.
    Har testat recept på köttbullar med fiberhusk i men fyy va det smakade. (Studsbollar) 😉
    Ser fram emot din bok Åse. Du är verkligen en jätteinspiration, tack!
    Hoppas du får en härlig jul. Själv åker jag ner till dina trakter( nästan) tjörnarp och firar jul med makens familj.
    Stor kram /

  8. BÄSTA köttbulls receptet! Blir så himla goda. Gillar inte alls de man gör med fiberhusk, så detta recept är guld för mig:)).

  9. Bästa köttbullarna!! Så glad jag hittat receptet. Har aldrig misslyckats med dina recept. Tack för att du delar med dig <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..