Långlagade kotletter i sambalsås

30 januari, 2012

Massa gnäll här nu men jag blir tokig att jag inte mår bättre!! Huvudet och bihålorna värker, jag har säkert 3 liter vätska i kroppen pga viruset och näsa och bihålor är fyllda av skit :/ Ringde min läkare i dag och han sade att jag skulle dricka varmt, gärna med citron i, prova nässpray med kortison i och ta panodil för huvudvärken. Är det inte bättre om 2-3 dagar så ska jag dit och få peniccilin. Ta det lugnt och ingen träning :/ Säg det till en fembarnsmamma med eget företag.
Om 1 vecka ska jag hålla föreläsnng i Oslo – kul och må så här då, och SE UT så här! (svullen och sliten)

Hur som haver, i går gjorde vi middagen vi skulle haft i lördags. Enkelt och gott!! Lite för starkt för de minsta men vi andra älskade det. Jag brukar göra denna rätten med kyckling i stället men det blev jättegott med kotletter!

4-6 personer

8 kotletter (blir inte mycket kött på kotletter efter att benet försvunnit)
4 dl creme fraiche
4 dl vispgrädde (blir sås över men det är för att det ska täcka kotletterna, såsen kan man spara sedan!)
2 tsk sambal oelek
0,5 dl Renee Voltaire tamari soja
1 msk kalvfond
lite salt och peppar
1 blomkålshuvud
2 dl riven parmesan
50 gram smör
0,5 dl vispgrädde

Lägg kotletterna i en ugnsform. Koka upp grädde, creme fraiche, soja, fond, sambal oelek, smaka av med salt och peppar. Häll över kotletterna och in i ugn, 175 grader i ca 90 minuter.
När det är 20 minuter kvar på köttet så koka upp blomkålshuvudet, delat i buketter med 1 buljongtärning.
Koka 20 minuter, häll av vattnet och ställ tillbaka på plattan (avstängd), låt ånga av en stund och tillsätt sedan ost, smör och grädde, ev salt och vitpeppar. Mixa slät med stavmixer.

Print Friendly, PDF & Email

51 kommentarer
0

Du kanske också gillar

51 kommentarer

Johanna 18 mars, 2014 - 10:21

Hej! Låter jätte gott 🙂 tänkte testa idag, men ha inen parmesan ost hemma, kan man byta ut de eller hoppa över?

Svara
Åse 18 mars, 2014 - 15:47

Du kan hoppa över, du kan bara mosa blomkålen om du vill.

Svara
Helena 19 december, 2013 - 21:28

Hej och Tack för bra och inspirerande recept. Vill berätta att min familjs favoritrecept just nu är ”Kotletter i sambalsås” från din första bok. Vi har bytt ut kotletterna mot kycklingfiléer och tar kycklingfond stället för kalvfond. Så gott att hela bekantskapskretsen har blivit bjudna på rätten och alla är lika förtjusta. Tipsat om din sida till många av mina vänner som håller med mig. Kanon!
Idag fick jag din nya bok och ser nu framemot att börja laga av dina recept.
God Jul & Gott Nytt År önskar Helena

Svara
Åse 19 december, 2013 - 22:42

Åh tack vad roligt att höra!!! Jag brukar också göra med kyckling! =)) MUMS!! Go Jul!!

Svara
Moniqe 30 september, 2012 - 16:55

Okej, hade för mig nämligen att fläskkött lätt kan bli torrt, men litar på dig tillfullo! Vad tror du om skivor av fläskfilé, gissar du samma tid eller kan det vara idé att dra av lite tid eftersom det inte är ben på? Tack för receptet! Såsen är nu avsmakad och är fantastisk god så jag kan bara tänka mig så god den bli då den är färdig ihop med fläskfilén!

Svara
Åse 30 september, 2012 - 17:03

Härligt! Nej du kan dra av tiden! Kör den i 60 min i 175 g, du kan köra den i 30 också på 225 men det blir ju bättre när den får gå längre.

Svara
Moniqe 30 september, 2012 - 16:03

Hej Åse!
Låter återigen som en god och lättgjord rätt! Jag funderar bara på tiden i ugnen som jag tycker verkar lång, behövs det verkligen 90 min? Jag funderar på att ta fläskfilé istället,kanske det tar kortare tid också eller vad tror du?

Svara
Åse 30 september, 2012 - 16:41

Hej! Du MÅSTE inte ha dem så länge utan de blir bara mörare då 🙂

Svara
Camilla 1 februari, 2012 - 14:43

Jo det måste jag ju fråga oxå 🙂 Vad är det för soja du använder? Jag hittade inte den i min matbutik 🙁 så jag tog vanlig kinesisk soja,antar att det inte blir det samma eller? Var köpte du din?

//Camilla

Svara
Åse 1 februari, 2012 - 16:36

Jodå det blir nog ganska likt i smaken! Jag gillar Tamari för det är en äkta japansk soyasås som är gjord enligt gammal japansk tradition. Jag hittar min på Ica Maxi!

Svara
Camilla 1 februari, 2012 - 14:30

I ugnen skulle det ju stå,så klart 😉

Svara
Camilla 1 februari, 2012 - 14:28

Har gjort denna rätt idag och Gud så gott det var! Och smidigt! Var ju bara att ställa in allt obygden så skötte det sig själv ju 🙂 Sånt gillar vi 😉 Så tack igen för bra recept.

//Camilla

Svara
Mycket god lunch « Jakten på kilona,diabetes och vardagliga ting 1 februari, 2012 - 14:14

[…] Har ätit en riktigt god lunch idag Kotletter i sambalsås det är en LCHF rätt och det skulle igentligen vara blomkålsmos till detta,men jag tog bara broccoli. De andra får potatismos till detta i kväll. Receptet kommer från 56kilo och här kommer länken till receptet. http://56kilo.se/kotletter-i-sambalsas […]

Svara
Marlene 31 januari, 2012 - 16:39

Jag kan rekommendera Sinova som finns att köpa receptfritt på apoteket + nässköljen som du redan provat. Jag äter Rinexin som oxå är slemhinneavsvällande men receptbelagt efter många vändor med bihåleinflam. Krya på dig!

Svara
Cecilia 30 januari, 2012 - 20:24

Hej Åse!
Håller med övriga om nässköljning. När jag känner av bihåletandvärk så sköljer jag näsan med kolloidalt silver. Det är bla bakteriedödande. Sedan tar jag ibuprofen eller vad det heter. Jag har för mig att det både är smärtstillande och inflammationsdämpande. En grogg kanske hjälper???

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 20:39

Hej! Sköljde näsan i eftermiddags och wow, det gjorde stor skillnad!! Det och nässprayen med kortison. Vi får hålla tummarna att det är på rätt väg. Tack för omtanke!

Svara
Lise-Lott 30 januari, 2012 - 18:10

Kry på dig….
Ja, det här lät väldigt gott! Det ska verkligen provas…
Nu har jag också stått still, ett par veckor. Du skrev här till någon att
dra ner på mejerifettet. Dum fråga kanske, men ska man undvika ostar helt också då?
Äter i och för sig inte så mycket ost. Men har lite i maten, gör just nu mozzarella biffar.
Det blir ju inte jätte mycket ost /biff.
Kram Lise-Lott

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 20:42

Hej! Tack! Ost är oftast inte problemet utan yoghurt och för mycket grädde och creme fraiche. Vi har en förmåga att överäta just grädde och creme fraiche och det kan påverka vårt blodsocker negativt. Så fortsätt du att äta av ost och även grädde/cf men du kan dra ner på det kanske?

Svara
Lise-Lott 31 januari, 2012 - 07:09

Tack!
Det var lite så jag hade tänkt, att det kan vara. Så jag ska prova och dra ner på det,
och se vad som händer.
Kram Lise-Lott

Svara
ÅsaS 30 januari, 2012 - 17:30

Det är din blogg och du får gnälla hur mycket du vill!! 😉 Men visst är det sk*t att vara så genomförkyld och dessutom så länge! Passa på att försöka vila så mycket som möjligt och tryck i dig c-vitaminer och acetylsalisylsyra-preparaten så ska du se att du snart är på bättringsvägen – eller om det blir starkare doningar hos dr.
I vart fall så inspirerar du oss med dina smarriga recept.

Kram och krya på dig!
ÅsaS

Svara
Christine 30 januari, 2012 - 16:46

Mmmm! Får torka dregel från tangentbordet nu 🙂 Det där ska garanterat göras! Krya på dig, bihåleinflammation är inget roligt alls-hade det en gång, men då tillsammans med dubbelsidig öroninflammation OCH halsfluss. Då var jag nära att kapa huvudet kan jag lova!

Måste passa på att fråga om du provat att göra ”chips” på rättika? Tänkte försöka, har aldrig gjort. Men det ska ju fungera med rättika i janssons frestelse och så, så jag tänkte att det borde funka.

Svara
sara 30 januari, 2012 - 16:45

Lider med dig och förstår hur du känner, jag har varit jättedålig innan jul, gick på antibiotika p ga mycket hosta ( mykoplasma )detta hjälpte men jag gick i 6 dagar med hög feber över 39 grader innan jag gick till fabror dr, jag hade en mastig tenta i anatomi och fysiologi som jag pluggat på i 3 månader, självklart sista veckan åker jag på denna skiten och kan inte plugga 🙁 jag grät mig till sömns för jag var helt slut i kroppen och var så ledsen över att jag inte skulle fixa tentan. Envis som jag är åkte jag till Kristianstad och skrev tentan och jag klarade den!!!

Det kan kännas helt hopplöst nu men du kommer fixa detta kanonbra!!!

Som du skriver så är det inte det lättaste med barn att ta det lugnt, fast jag hade över 39 grader i temp så kunde jag stå upp och ta hand om våra 3 barn när min man inte var hemma.

Gå till dr om 2-3 dagar om du inte blir bättre.

Varm krya-på-dig kram

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 23:12

Nä men din stackare!! Men vilken kämpe som tog tjuren vid hornen och åkte ändå!! GRATTIS!!!

Stor kram!!!

Svara
AnnHelene 30 januari, 2012 - 16:20

Hello!
Väldigt bra blogg. Älskar den :). Har en fråga om rättikagratängen. Jag har gjort den flera gånger och undrar vad jag gör för fel. Rättikan mjuknar inte utan är ganska hård trots att jag följt receptet slaviskt. Eller den kanske inte ska mjukna?
Mvh AnnHelene

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 16:28

Hej! Det låter märkligt! Rättikagratänge ska bli ganska lik potatisgratäng i konsistensen. Prova att ha den inne längre!

Svara
AnnHelene 30 januari, 2012 - 16:39

Ok ska testa en sista gång.

Svara
maja 30 januari, 2012 - 16:07

INte kul med onda bihålor, men jag tror som de andra att nässkölj faktiskt lindrar. testa och krya på dig! Den där rätten har jag också lagat fast fläskfile (typ samma ju=) Men kyckling har jag inte provat den med så tack för tips!

Svara
Sara 30 januari, 2012 - 13:53

Hej Ase, jobbigt. Jag har haft problem med bihalor hela mitt liv och min lakare vill operera mig for att ”vidga” gangarna….brrrr. Jag har tackar Nej. Men…jag fick varldens basta julklapp av min bror namligen en ”nosebuddy” som man anvander for att skolja nasan med. Det ar bara saltvatten man skoljer med och man kan anvanda den flera ganer om dagen. Det funkar otroligt bra for mig i alla fall och nasan och bihalorna blir som nya. Om du googlar nosebuddy sa kommer du till sidan. En Svensk sida tror jag 🙂

Sara

Svara
Susanne, Umeå 30 januari, 2012 - 13:20

Hej Åse!
Lite fler tips från en sjuksköterska: drick inte bara varmt utan relativt mycket vätska – jämt fördelat över vaken tid. Du ska inte ligga ner och vila utan hålla dig upprätt som möjligt och lite lätt i rörelse för att minska slemhinnesvullnaden och smärtan. Om inte Panodil/Alvedon hjälper tycker jag du ska prova Ipren eller någon av dess kusiner om du tål det, ta inte smärtstillande vid behov utan ta max dygnsdos jämt utspritt på dygnet.

Tack för en väldigt trevlig och inspirerande blogg, så häftigt att se dina bilder, du är oerhört snygg! Jag har följt dig nästan varje dag ett par månader och har din sida soms startsida på datorn och lånar ofta recept. Jag mår toppen på LCHF men går inte ner i vikt så nu ska jag prova lite striktare, dra ner på portioner, mejerivaror, nötter och mörk choklad. Om du hade funnits i Umeå hade jag hakat på en kurs!

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 14:04

Tack snälla! Ja jag dricker mycket vatten och mycket te! Blir många spring till toaletten 😉
Jag sover med huvudet högt och det hjälper mycket! Sitter upp i soffan och tar långa promenader (annars blir man ju knäpp)

Vad kul!! Tack rara, glad jag blir!
Ja ät riktig mat, dvs försök håll dig till tre portioner med protein och fettkälla + grönsaker (lunch, middag) ersätt gärna mejerifettet med andra fettkällor (feta livsmedel, kokosfett, olivolja, avokado, smör)
Nötter och choklad kan du äta vid ett tillfälle 1 gång i veckan. Lycka till!

Svara
Sara & Busungarna 30 januari, 2012 - 13:06

Äsch, en vecka är lång tid! Innan det är dags för din föreläsning så kommer du vara en precis lika skön böna som vanligt 😉

Om du inte provat att spola/skölja rent bihålorna redan så är det verkligen ett hett tips! Äckligt, men galet bra! Det finns ju sådana nässköljare man kan köpa, men jag har bara kokat ihop lite saltlösning, låtit ett svalna och sedan kört med en sån där grej som man egentligen sköljer öronen med. Som ser ut som en hård lite ballong typ, om du fattar? haha. Mina bihålor höll fullkomligt på att sprängas innan men efter att jag sköljt några gånger så blev det enormt mycket bättre!

Kram å krya på!

Svara
Anita 30 januari, 2012 - 13:03

Krya på dig! Tråkigt att det sitter i så länge. Mina jobbarkompisar omkring mig, har haft förkylningar. Men jag peppar, peppar ….. har klarat mig. 🙂

Svara
Marianne 30 januari, 2012 - 12:46

Då jag är förskyld brukar jag pressa både citron/apeslin/grape som jag sedan häller kokande vatten över och dricker så varmt som möjligt. Gott, nyttigt med en massa c-vitaminer och så värmen på det. Vet inte om det fungerar men du har i alla fall fått i dig regäla doser med vitaminer.

Svara
Cassandra 30 januari, 2012 - 12:30

ser gott ut, ska provas!

Svara
Lucypath.com 30 januari, 2012 - 12:09

Åh vad jag blev hungrig nu!

Svara
Ninni 30 januari, 2012 - 11:52

Ser gott ut!! Krya på dig! Och stå på dig för läkaren, tyvärr måste man det ganska ofta tycker jag.

Svara
Jennys Matblogg 30 januari, 2012 - 11:26

Hoppas du krya på dig!! Inget roligt att vara sjuk.

Middagen ser jättegod ut, sparar receptet. 🙂

/ Jenny

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 12:48

Tack Jenny!! Ja spara på, det är jättegott!

Svara
Tina 30 januari, 2012 - 10:57

Jag hade länge problem med bihåleinflammation som inte ville släppa. Fick då utskrivet Rinomar (avsvällande tablett) och Nasonex (nässpray). Detta gjorde att svullnaden la sig och ”skiten” till slut kom ut. *urk* Kontakta läkare så kan du säkert få samma sak utskrivet. Se till så att du får Rinomar så att de inte ger dig Rinexin istället för det har inte samma verkan. Lycka till!

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 11:14

Tack för tips!

Svara
Camilla 30 januari, 2012 - 10:33

Tack för snabbt svar 🙂

Svara
Camilla 30 januari, 2012 - 10:13

Det här ser ju riktigt gott ut 🙂 Måste jag testa. En fråga bara hur länge ska det vara inne om man använder kyckling?

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 10:31

Du kan ha den inne lika länge!

Svara
Karolin 30 januari, 2012 - 10:03

Hejsan!!
Tråkigt att du mår dåligt… är själv megaförkyld… dock inte så täppt utan mer fritt fall för min del… Håller med föregående att Sinova är toppen mot bihåleproblem… Tackar för all inspiration och fina recept… Är själv lite av banan just nu med min kost men hoppas snart kunna ta tag i det igen… för jag vet ju hur gott det gör…
Krya på dig!!
Kram Karolin

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 10:31

Du kommer igen! Pepp pepp!!
Tyvärr hjälper inte sinova :/

Svara
carina nyman 30 januari, 2012 - 10:02

Usch det är jobbigt med bihålorna jag brukar koka vatten och ånga mej över en kastrull. det kan lindra lite ibland. Så roligt och läsa din blogg är så imponerad av din resa du gjort. Bra jobbat. En kaffepress är jättebra att använda till te.

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 10:32

Tack för tipset!! Ska prova!!
Roligt att du gillar bloggen! 🙂

Svara
Pia 30 januari, 2012 - 09:59

Finns bara en mirakelmedicin när det är bihålorna som spökar:
Sinova…finns receptfritt på Apotek och hälsokost..
Prova det och du blir frisk på ett kick!!!
Lycka till…

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 10:28

Tyvärr, har ätit det i några dagar nu utan lindring ://

Svara
Nadja 30 januari, 2012 - 09:59

Gnäll på du Åse! Jag har gjort detsamma i en vecka 🙁 Så trist med sjukor. Nu börjar iaf jag se ljuset och känna mig piggare men träningen får vänta några dagar till.
Är här inne OFTA och plockar av dina recept – kommenterar dock sällan (tur är nog det annars skulle kommentarsfältet vara fullt av bara mina) Vill återigen tacka för en jättebra inspirationsblogg och många goda recept. Lasagnen blev hela familjens favorit förra veckan 🙂 En liten fråga till dig bara; Min man är nöt, mandelallergiker. Många av recepten på kakor etc är med mandelmjöl/kokosmjöl. har du något förslag på vad jag skulle kunna prova och byta ut det med för att ändå få hyfsat ”nyttiga” bakverk?
Ha det gott!

Svara
Åse 30 januari, 2012 - 10:34

Hej! Vad trist att du också är dålig men skönt det är på bättringsvägen!!
Du får gärna spamma kommentarsfältet! ;))

Tyvärr är ju mandel och nötter bra att baka med men kokosnötsmjöl tåler han väl? Och jag har många frörecept. Kram!

Svara

Lämna en kommentar