Kostslutsatser

29 mars, 2010

Jag är som ett hav.

När jag har en period med mycket kolhydrater (snabba) och socker så är jag som ett stort stormande hav som ryter. Jag har jättesvårt att ta mig ur mitt missbruk, vaknar varenda morgon med bra vanor men när klockan blir 16 så börjar det sakta men säkert blåsa upp till storm och så slutar kvällen med att jag ätit en massa skräp.

När jag äter en vanlig kalorirestriktiv diet (viktklubb, VV) där det mesta är tillåtet så fungerar det bra för det mesta. Dock blir mitt hav ofta oroligt och det blir ganska lätt rejäla vågor och emellanåt blåser det upp till storm med arga vågor som bryts mot stranden.

När jag drar ner (i princip utesluter dem) på kolhydraterna så är mitt hav i princip spegelblankt. Havet böjlar lite mjukt emellanåt och solen speglar sig vackert i ytan och det är en sådan där vacker sommardag man tittar tillbaka på när det är kallt och trist.

Jag måste alltid försöka hitta den där balansen där jag oftast äter så som jag mår bäst av att äta men ändå klarar av avstegen så att jag snabbt kan gå tillbaka till mat jag mår bra av att äta.

Jag kan mkt väl räkna points och hålla ner på kolhydraterna men jag är lite trött på att räkna  och därför så har jag valt att just nu när jag tar mina sista kilon kombinera cambridge med lågkolhydratkost och det går verkligen toppenbra. Jag försakar på så sätt inget (jo kolhydraterna) men håller nere på energin, drar fördelarna av att befinna mig i ketos och kan äta god mat när jag vill det.

När jag är klar, vet faktiskt fortfarande inte vid vilken vikt jag anser mig vara klar men jag gissar på om 5 kg så är mitt mål att äta GI och LCHF fokuserat men vid helg och tillfällen utanför vardagen äta det jag vill ha.
Men jag är övertygad om att nyckeln för mig handlar om att hålla kolhydraterna nere till största del och större delen av tiden. Jag slipper räkna och måtta för suget och mättnaden/hungern styr mitt intag betydligt bättre än när jag har en jämn tillförsel av kolhydrater.
Som jag skrev för några inlägg sedan så ser jag ju klart hur jag lade på mig några kilon i höst/vinter när jag gick över från min lågkolhydratkost till en mer ”tillåten” kost.

Det var lite funderingar från mig! =)

45 kommentarer
0

Du kanske också gillar

45 kommentarer

jempa 6 april, 2010 - 10:05

Hej! Hoppas du haft en bra påsk! Det har jag, men en massa gott har slunkit ner, lite för mycket kanske. Känner sååå igen mig på det du skriver! Vill hitta ett balanserat sätt att hitta rätt i matdjungeln! 🙂 Nu ska jag strama åt tyglarna lite, åker till egypten på tisdag med mor min, ska bli såå skönt! Å bikinin ska på så nu kör vi! 🙂 Ha det så bra!! Kramar

Svara
Ann-Sofie 3 april, 2010 - 21:51

Jag känner så väl igen dig i beskrivningen …. Det är svårt att ta sig upp! Fy nu har jag under påsken tillåtit mig att hamna i baljan igen … Känns inte alls bra, men likväl blir det turer i påskägget varje kväll … Fr o m i morgon blir det annorlunda… jajamensan.
Lycka till med ditt, du vet att du kan, du måste bara bestämma dig först, på riktigt:)

Svara
Kickan 1 april, 2010 - 23:41

Ack vad jag känner igen mig när jag läser detta inlägg ! Exakt så är det för mig med , men som en annan dåre så återfaller jag gång på gång på mitt sockerberoeende.
När ska jag lyckas kan jag undra ?
Ha det gott och tevlig påsk !

Svara
Pernilla A 1 april, 2010 - 16:40

Vi har nog alla våra fällor att falla i. Och de lättaste av dem alla är just kolhydrterna som finns i stort sätt överallt. Och det är ju ingen annan än en själv somkan styra över intaget. Jag är en godisälskare och kan bara inte låte bli. Men om jag jämför mig själv med hur jag stoppade imig för bara några år sedan så är skillnaden stor. Tror nog att jag äter ngn godisbit varje dag som tex en djungelvrålsklubba som är helt UNDERBARA och som bara kostar mig 0,5p. Sedan äter jag säkert 3 frukter dagligen men detta ser jag inte som ngt dåligt val utan det är ju bättre att jag äter frukt än skåpäter kex ;)Innan kunde jag äta en godispåse på MINST 2 hg dagligen och den var betydligt större både fredag och lördag. Så i genomsnitt stoppade jag nog i mig ca 2 kg godis i veckan. HORRIBELT när man tänker på det. Idag försöker jag undvika bröd i största mån. Knäckebröd sport äter jag dagligen till frukost tillsammans med gröt och det ger en bra start på dagen. Det gäller ju bara att hitta sina fällor men samtidigt kunna njuta av livets goda. Du som jag älskar god mat och att laga den + baka. Och då får man tänka lite före och använda de goda alternativen. Måste ju bara berätta att vi igår hade en lite återträff från gymnasiet som gav mig en riktig kick. För i gymnasiet var jag den mulliga, roliga tjejen som alltid klarade av att skämta bort det mesta. Och igår fick jag kommentaren av en tjej att det är ju tur att du fortfarande har munnen med dig och att den inte försvunnit med alla kilona som trillat av dig trots att du fått tre barn och tillbringat stora delar i skolbänken. Kanske lät det lite brutalt men jag njöt av den kommentaren för det fick mig att känna att jag lyckats med det som jag alltid önksade just då………att få vara lika smal som de andra tjejerna.
Nu blev det mkt bla bla men hoppas att du stod ut.
Kramar Pernilla

Svara
Malin BMalin B 31 mars, 2010 - 23:24

JJag kunde inte sagt det bättre själv för det är verkligen precis så som du beskriver. Nu ska jag banne mej sätta igång helhjärtat efter påsken, dvs på tisdag och då ska jag köra stenhårt ett tag för att komma in på rätt spår igen.

Ha en trevlig påskhelg!!!

Svara
sarah 31 mars, 2010 - 01:21

Gillar när du analyserar 🙂 både underhållande läsning & tänkvärda meningar.
Kör hårt!
Kraaaam

Svara
Ofelia 30 mars, 2010 - 19:04

Jag vet PRECIS vad du menar. Jättebra beskrivning! Det var det första jag sa när jag testade LC – det känns som allt blivit …lugnt… Den där oroliga energin, tankarna var borta. Men jag är precis som du, vill inte räkna och när jag drar ner för mycket på kolisarna så saknar jag att kunna leva ”normalt”. Det gäller att hitta balansen.

Byter du ut ett mål om dagen mot Cambridge? Jag har också en hel förpackning hemma, men just nu är jag i sådant kolis-sug att jag har svårt att bara dricka en sådan och vara nöjd… skulle behöva en avgiftning

Svara
Åse 30 mars, 2010 - 19:59

Yes! Oftast lunchen som byts ut! =) Middagen på kvällen är heliog så den byter jag ogärna bort.

Håller med, jag är trött på att försaka så jag vill fokusera på det jag mår bra av men vill jag jättegärna äta ngt annat så gör jag det!

Svara
Camilla 30 mars, 2010 - 13:01

Kan bara hålla med! Kom in i en ”väldans” storm när jag började tillåta kolisar igen…och vågen pekade lite uppåt igen….=( och VARFÖR tillät jag det igen då kan man undra….HAHA
Nu försöker jag att äta med förnuftet och inte överdriva med kolisarna i alla fall…som sagt…det är spegelblankt på havet utan så mycket kolisar! Då trivs man bra vill jag lova! Kramizar på dig

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.