Detta är ju sååååå gott! Underbart till plockbordet med lite salami, ostar etc. Men i går åt vi varsin som den var!
Min favoritdippa är parmesansmör
200 gram smör
2 dl riven parmesan
salt och svartpeppar
Blanda alla ingredienserna.
eller en röra på creme fraîche, stekt bacon och äpple. Men skirat smör med flingsalt och lite citron är också gott!!
Gör så här!
Du behöver två fräscha stora skockor.

Bryt bort de nedersta hårda bladen närmast stjälken. Bryt sedan stjälken på flera ställen och vricka så att du får bort den MED trådarna.
Skär eventuellt bort lite mer av bottnen på skockorna så att de sedan kan stå plant.


En del ansar även toppen på bladen, men det tycker jag är onödigt! Skölj skockorna noga och lägg i kastrull. Fyll på med vatten, de ska täcka kockarna!
Pressa saften av 1-2 citroner + lägg ner halvorna i vattnet. Salta (2 tsk per liter vatten).
Lägg på ett lock som håller skockorna nere under vatten. Jag har inget sådant lock så jag lägger en tallrik över för att hålla dem nere 😉
Koka skockorna i ca 40-50 minuter. När du kan dra av ett blad lätt så är de klara! Ta upp med hålslev och låt vattnet rinna av genom att lägga dem upp och ner på hushållspapper.

Ät så här:
Pressa lite citron ovanpå skockorna. Dra bort bladen och doppa i dippen och gnag av den köttiga delen. Lägg bladen bredvid.

När du kommit in till hjärtat, så tar du en sked och lyfter bort ”skägget” och där har du kronärtskocksbottnen! Se till så inget hårt sitter på bottnen, den är delikatessen som du doppar i din dippa!
Ät och njut!

14 kommentarer
Vad gott det låter! Måste absolut prova! 🙂
Kronärtskocka är sjukt gott men man får så lite ”kött” per planta