Hej på er!

Så var det måndag igen! Varför är måndagar alltid så busy!? Äh klart jag vet varför haha, åtminstone jag skjuter alltid fram saker till måndagen, det börjar ofta redan på torsdagen haha!

Jag har mest jobbat i köket idag så nu är det dags med en drös datorjobb.
Ni ska få ett smarrigt recept på det vi åt i lördags när syrran var här!
Alltså jag är en sådan sucker för husmanskost och sjömansbiff är nostalgi för mig! Mammas mat.

Saltgurksstavar och små inlagda rödbetor – mumma! Och en drös persilja till så klart!

Detta är inget lågkolhydratrecept så klart – vill man göra det utan potatis och öl så hade jag rekommenderat kålrot eller rotselleri istället för potatis och istället för öl så hade jag ersatt med mer buljong! (+ 6 dl vatten och 1,5 msk kalvfond och lite tomatpuré)
Det blir ju inte samma smak utan öl i dock men supergott ändå ju!

Såååååå smarrigt!! Prova detta hörrni! 

Klassisk svensk sjömansbiff

Författare: åse falkman fredrikson   Portioner: 8

Ingredienser

  • 1 kilo lövbiff
  • 1,5 kilo potatis eller kålrot/rotselleri
  • 4 stora gula lökar
  • 2 tsk salt
  • 2 st 33 cl ljus lageröl (lite till medel beska)
  • 4 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 4 msk tamari soja (kikkoman)
  • 4 lagerblad
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • smör att steka i
  • salt, svartpeppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. Skär lövbiffen i mindre bitar
  3. Skär potatisen i ca 5-6 mm skivor.
  4. Skala och skiva löken i ganska tunna skivor.
  5. Bryn löken i lite smör. Lyft ur. Bryn sedan köttet i smör på båda sidor i het panna. Det ska bara få yta på båda sidorna. Salta och peppra.
  6. Vispa ur pannan med vatten, fond, soja.
  7. Varva sedan potatisen, lök och lövbiff i en ugnsform. Börja och avsluta med potatisen.
  8. Häll buljongskyn över allt och även ölen. Lägg på lagerbladen och pepparn och lägg på lock. Låt gå i ugn i ca 1,5 timme.
  9. Lyft bort lagerblad och peppar vid servering.
  10. Servera smetana, saltgurka, persilja och rödbetor till.
  1. Ser jättegott ut! Undrar vilken sorts inlagd saltgurka och rödbetor du rekommenderar?
    Tack för en trevlig blogg!
    Hälsningar
    Elisabeth

  2. Vanlig hederlig husmanskost är allt gott . Så är det bara. Ska prova det här. Undrar var din taklampa kommer ifrån. Vår har ramlat ner och gick sönder så vi behöver en ny.

  3. Jag tycker att det är inspirerande att du ibland gör avsteg från lågkolhydratkosten när det är fest och du tycker att det är extra gott och därmed värt det! Personligen har jag slutat läsa många lc-bloggar pga fanatismen som genomsyrar dem…vissa verkar inte ens kunna gå förbi en uteservering där folk dricker öl utan att drabbas av sötsug och viktuppgång…! Skämt åsido, jag uppskattar balansen i din blogg…jämte alla fantastiska recept och diverse tips om allt från skönhet till heminredning! 🙂

    1. Tack Anna!

      Lågkolhydratkost är ju en livsstil och jag tror tyvärr att många ätstörda (som jag var) hittat kosten och därmed lägger i för mycket förbud och ett allt eller inget tänk i kosten. Givetvis ska man göra de val man mår bäst av – men personligen tror jag att man skapar ramar och förbud och lägger prestige i att man inte gör avsteg. Det finns massor av anledningar till att man äter lågkolhydratkost ju och inte alla har en nolltolerans ens mot socker och gluten, det har inte jag!
      Jag tycker att lågkolhydratkost är ett underbart sätt att leva på och kosten skapar förutsättningar för en hälsosam kropp och balans i hjärnans belöningssystem men som du skriver, de gånger jag äter annat då är det guldkant och livskvalitet och inget jag tar skada av =) KRAM och tack för dina rara och uppmuntrande rader, som vanligt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..