Klassiker: Salami/Pestofylld kyckling

13 februari, 2014

Enkelt är ibland godast!
I går kväll blev det salami och pestofylld kycklingfilé med timjanrostad sötpotatis och avokado/tomat/inlagd kronärtskocka.
4 portioner
4 stora kycklingfiléer
8 tunna skivor salami, tex Magnifico
4 msk pesto
salt, peppar, torkad timjan
Koksolja och tamarisoja
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Gör ett snitt på sidan på varje kycklingfilé, så den nästa delas i två delar. Lägg två salamiskivor och 1 msk pesto i varje snitt. Äter man ost är det jättegott med 1-2 skivor mozzarella också! Lägg ihop och salta och peppra båda sidor. Blanda ihop lika delar kokosfett och tamarisoja och pensla på filéerna. Avsluta med timjankrydda.
Sötpotatis-klyftorna gjorde jag bara genom att dela potatisen på tvären, i klyftor. Saltade och kryddade med timjan och hällde lite kokosfett på (jag försvarar min burk med kokosfett/fett ovanpå kylskåpet så blir den flytande)
Så fick potatisen och kycklingen samsas inne i ugnen. Klyftorna kan behöva ha lite längre tid än kycklingen.
IMG_7226
IMG_7232
Haha, hade en stooooor tallrik så det ser lite glest ut på tallriken.
Jag får en del kommentarer och frågor kring huruvida sötpotatis är nyttigare än vanlig vit potatis och först och främst vill jag poängtera att jag inte anser att potatis är onyttigt! Dock är den stärkelserik. Men potatis är långt bättre att äta än mycket annat (som cerealier). Jag anser inte att mat ska ondgöras däremot finns det mat som vi ska äta mer av och oftare och en del mat (livsmedel) kanske en del måste/bör begränsa.
Jag personligen märker stor skillnad på sötpotatis och vanlig potatis TROTS att sötpotatis faktiskt innehåller både mer kolhydrater och mer energi! Vanlig vit potatis kan jag lätt överäta men inte sötpotatis.
Sötpotatisen innehåller mycket vitaminer och mineraler.
Sötpotatis är inte ens en potatis utan rotknöl och innehåller mkt vitaminer (vitamin E, C och betakaroten (som är cancerförebyggande) och mineraler som järn, koppar, kalium och folat.)
Sen är det ju så att man måste se hur metaboliskt skadad man är, hur insulinkänslig man är. Har man dålig insulinkänslighet så är det inte speciellt bra att äta mycket stärkelserik frukt & grönsaker.
Jag äter sötpotatis, andra rotfrukter och även potatis då och då. De mest stärkelserika mer sällan och de mindre stärkelserika oftare (kålrot, morot, rättika, rödbetor, rotselleri etc) men vanliga ovanjordgrönsaker tillhör min vardagskost och i större mängder än rotfrukter.

Print Friendly, PDF & Email

10 kommentarer
0

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Josephine Westman 16 mars, 2014 - 22:06

”Sen är det ju så att man måste se hur metaboliskt skadad man är” Jag har hypotyreos så fastnade för den meningen. Nu vet jag inte exakt hur insatt du är, men visst är det så att vi med hypo bör undvika stärkelserik mat? Inte helt säker, men har för mig att jag har läst det på flertalet sidor, men inte av vilken anledning. 🙂

Svara
Sussie 14 februari, 2014 - 12:31

Tack för receptet! Det blev gårdagens middag och föll i god smak hos alla i familjen = bra betyg 😀
Nu ska jag leta efter receptet på ingefära- och citrondrickan. Passar perfekt nu när förkylningar/influensa har drabbat oss.

Svara
Frida Lind 14 februari, 2014 - 10:52

Hej Åse! Tack för en otroligt intressant och inspirerande blogg! Sötpotatis är ju bara såå gott, brukar ha mosad fetaost blandat med gräddfil till, mums :)Men jag har en fråga om Butternut pumpa, hur många kolhydrater innehåller den? Bakade sådan häromdagen i ugnen med salt, olja o timjan, mycket gott 🙂
Mvh Frida

Svara
maria 14 februari, 2014 - 09:26

Hej, såg att du tänkte hänga på Annika Sjöös Paleomånad. Var bara lite nyfiken på att höra din åsikt om Lchf kontra Paleo ur viktminskningssyfte. Med lchf är det ju en del grädde mm (om man inte kör mejerifritt) medans det i Paleo är helt mejerifritt men däremot obegränsat med frukt, sötpotatis mm. Var bara lite nyfiken att höra din åsikt då du är mycket insatt i kroppens påverkan på kosten. Trevlig helg! Maria

Svara
Åse 14 februari, 2014 - 09:49

Jag skulle vilja säga så här: För en frisk kropp så tror jag båda kosthållningarna fungerar kanon för viktminskning. För en metaboliskt skadad kropp så tror jag att fet mejeri kan vara bättre än att öka på kolhydraterna i form av frukt och rotfrukter.
Dock kan både fet mejeri och frukt/grönsaker överätas av någon som har obalanser i hunger och mättnad.

Svara
Sara på Vardag.nu 13 februari, 2014 - 17:27

Jag funderade på det här med kokosfettet. Hur funkar det med hållbarheten och sådär när den förvaras över rumstemp (som ovanpå kylskåpet)?

Svara
Åse 13 februari, 2014 - 17:44

Kokosfett är ett stabilt fett (mättat) så det står sig hur bra som helst.

Svara
maria 13 februari, 2014 - 15:47

Sen är ju sötpotatis enligt mig såå mycket godare än vanlig potatis!
Sötpotatis, kanel, mandelsmör och keso = himmelriket!!! 😀

Svara
Barbro 13 februari, 2014 - 14:28

Vad gott det ser ut ! Måste nog provas till helgen. Hur länge har dom i ugnen? ska bli kul att testa sötpotatis.
Vad motsvarar 200grader i vanlig ugn.
Kram

Svara
Åse 13 februari, 2014 - 14:29

225 grader =)
Potatisen ca 25-30 minuter.

Svara

Lämna en kommentar