Jag är av den åsikten att sötsaker är livets lyx – om man klarar av att äta det.
Och eftersom jag tycker det så äter jag sött sällan, det gäller både ”onyttigt sött” och ”nyttigare sött”. 
Jag förutsätter att man inte äter sötsaker ofta när jag skapar mina recept.
Personligen mår jag mår bäst på glutenfritt och reducerat socker och skapar därför dessertrecept som passar in på det.
 

012A1959

 
Jag får ofta frågor vad jag använder för sötning när jag skriver t.ex. Sötning motsvarande sötman från 150 g socker
Och svaret är: Det är olika! Olika beroende på situation.
När det gäller strövarianter så kan det vara allt från xylitol till erythritol/steviakombinationer eller äkta råsocker. Kokossocker är jag inget fan av.
Råsocker är ju godast, så klart för det gillar hjärnan bäst, det är lika sött som vitt socker men det är inte lika processat som vitt socker och eftersom jag är frisk och klarar av sötsaker ibland så väljer jag oftast det – jag har ett fungerande insulinsystem och jag är inte sockerberoende eller går bananas av en liten bit dessert (med betoning på liten! Oftast räcker 3-4 tsk för mig!) och jag är ju som jag skrev av den åsikten att söta smaker ska vi hålla nere på så när vi väl äter något så spelar det inte så stor roll vad det är för socker då det sker så sällan.
I denna kakan hade jag en kombination av Xylitol och Erythritol/Stevia + lite citronsteviadroppar.
Så vad ska just DU välja? Ja det är ju upp till dig och dina mål och behov.
Sötman i denna kakan ska motsvara 150 gram socker och använder du xylitol eller t.ex Ica Stevia Strö så är det 150 gram av dem.
 
Denna desserten är fantastisk, om jag får säga det själv!
Den innehåller vit choklad. Jag väljer en vanlig god vit choklad men vill man ha en vit sockerfri choklad så finns t.ex den här som är sötad med xylitol (naturligt björksocker). Vit choklad utan mjölk finns också.
Passar perfekt till midsommar och vad serverar jag till? Jo givetvis rosébubbel!

012A1966
 

012A1974

 
När det gäller bubbel som ska passa till desserter så måste vinet ha lite sötma annars smakar det bara surt! Annars väljer jag oftast mousserande med mycket lite sötma i. (Gärna under 3 gram/l)
Till denna desserten så valde jag ett italienskt rosébubbel som inte var för sött utan som innehöll så lite socker som möjligt samtidigt som den skulle vara god till desserten!
Valet blev Pizzolato Spumante d’italia – det är dessutom ett ekologiskt vin! We like!
Blev en riktigt bra match med desserten så detta är mitt midsommartips till dig! ???
Gör gärna kakan i såfall dagen innan den ska ätas!
 
Doften är bärig och med inslag av jordgubbar, hallon och vanilj. Puuuuuurfect!
Priset? Som hittat! 69 svenska riksdaler!
Vinet finns på Systembolaget, du kan kontrollera o just ditt bolag har vinet HÄR.
 
Men nu är det dags för receptet på desserten! 🙂

012A1972

En seg, kladdig kaka utan gluten och sockerfri och därmed lågkolhydrat för den som vill det, dessutom är den utan tillsatt mejeri (beroende på vilken vit choklad du använder)
Jag hade lite laktosfri vispgrädde på vid fotograferingen men jag kan rekommendera att servera den med lite kokosgrädde!

012A1976

012A1982
 

Håll till godo, hoppas ni gillar!!

Kladdkaka med citron, vit choklad och jordgubbar (Glutenfri, (Mejerifri), Low Carb)

Författare: åse falkman fredrikson   Portioner: 12

Ingredienser

  • 6 dl mandelmjöl
  • 150 g vit choklad (finns sockerfri, även mjölkfri)
  • 150 g rumstempererat smör
  • Sötning motsvarande sötman i 150 g socker
  • 4 ägg
  • 2 msk krämig kokosmjölk alt vispgrädde
  • 2 msk limoncello likör (kan ersättas med 2 msk färsk citronjuice)
  • skalet av 2 citroner
  • 1 tsk Dr oetker naturlig citronarom

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 gr vanlig ugnsvärme.
  2. Smält chokladen med grädden på svag värme i en kastrull. Svalna.
  3. Vispa det mjuka smöret med sötningen, fluffigt.
  4. Tillsätt rivet citronskal, äggulor (en och en) under omrörning.
  5. Vispa ner mandelmjölet och den smälta chokladen.
  6. Sedan limoncello + citronarom
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  8. Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten.
  9. Fäst ett bakplåtspapper (ej smörpapper!) runt botten på springformen. Smörj formen (24-26 cm) med smör och lite mandelmjöl och häll smeten försiktigt i den.
  10. Grädda i ca 30 minuter. Kakan ska kännas mjuk i mitten men inte allt för dallrig när den tas ut. Låt svalna helt i kylskåp (gärna över natten) innan kakan stjälps upp och ner.
  11. Pudra med t.ex Xylitol flor eller Sukrin Melis eller äkta florsocker.

 Vintipset i samarbete med Vinguiden.com
Omdömet är ärligt och mitt personliga.

    1. Hej! Mina mejerifria desserter innehåller ibland choklad men ingen övrig mejeri. Måste / Vill man äta helt mjölkfritt så finns det både laktosfri och mjölkproteinfri choklad.

  1. Hej Åse
    Tack för en underbar blogg, tycker du har väldigt fina champagneglas, var får man tag på dom?
    Hälsn Anna

  2. Hej Åse! Som den matglada tjej jag är med passionen i matlagningen för mat som gör mig gott- din blogg och dina recept har tagit mig så nära himlen man kan komma från jorden!!!! Du är den ENDA matblogg jag alltid söker upp och letar mig in på. Du inspirerar , jag hejar på dig! 🙂 kram

  3. Jag äter LCHF och har mjöklproteinallergi. I stället för smör tog jag kokosolja och använde mjökfri vit chokolad. Kakan blev perfekt!
    Tack för receptet

  4. Hjälp!!!
    Jag fattar inte…bakplåtspapper? De är väl alltid smorda och smörpapper är väl samma sak? Är det smörgåspapper som du menar att man ska använda, dvs som inte är smort? Sådant som man brukar packa smörgåsar i?

    Trevlig midsommar =)

    1. Smörpapper och bakplåtspapper är inte samma sak. Smörpapper används mellan smörgåsar har inget med mat & bak att göra.

  5. doftar ljuvligt i mitt kök .bakat denna till midsommarafton men…de höll på att gå åt pipan rejält i kväll ..min ugn funkar helt okej med graderna när jag gör sockerkaka så de är inget fel på värmen ..de står 30 minuter i 200 grader i vanlig ugn i receptet så jag tänkte jag ställer klockan på 25 minuter och tittar till den då …men gisses fick en chock ..alldeles mörkbrun på gränsen till bränd..så nästa gång blir de 15 minuter å sen sitta å blåstirra in i ugnen …..ska även göra din tacco kyckling i morgon med grönsaker till mina töser å pojkvänner …bästa matbloggen är 56 kilo säger jag till alla 🙂

  6. Vi firade midsommar i dag med våra barn och vårt barnbarn. Hade då gjort din tårta och den blev verkligen ”himmelsk” Kommer att göra den fler ggr trots att det var lite ”bök” eftersom man fick använda flera tillrednings skålar, dvs. det blev flera olika moment.

  7. Tack, tack och tusen tack! Så himmelsk god, och perfekt bubbel till detta. Även sockerfolk var lyriska över denna dessert. Du gjorde min midsommarafton i år. @-)–

  8. Ojojj, vilken goding! Kanske är det just denna kladdekagan som vi kan göra för att övertyga föräldrarna/svärisarna om att det går att baka gott utan vetemjöl och socker? Dom har gjort flera olika ”socker och mjölfria”-kakor men blir inte nöjda med någon, tycker hela tiden att det ”saknas något”…
    Får nog bli en bjudfika snart!

  9. Hej Åse! Fantastisk blogg!
    Kan man byta ut nötmjölet mot något annat? Nötallergiker i släkten.. Kan potatismjöl eller pofiber el dyl fungera?

    1. Nej tyvärr :// då är det bättre du hittar ett annat recept som passar er. Kakan är beroende av mandelmjölet för smak och konsistens (typ som att en macaron görs på potatismjöl – inte bra!)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..