Key Lime cheesecake

10 november, 2011

halvåtta hos mig i förrgår serverades key lime pie och jag är ju galet kär i lime, beställer bara limedrinkar ute typ 😉 Det ska finnas osockrad kondenserad mjölk men jag hittade inget i dag så det fick bli en variant, nämligen key lime cheesecake! Jag plockade på mig det som jag ville ha till receptet och sedan for jag hem och satte i gång!

4-6 portioner

Botten:
250 g sötmandel
100 g smör

Fyllning:
500 g philadelphiaost
3 ekologiska ägg


2 msk creme fraiche
0,5 dl sukrin + knivsudd stevia (eller annan sötning!)
1 tsk ekologisk vaniljpulver
4 lime (saften)

Jordgubbstopping:
250 g frysta jordgubbar
1,5 gelatinblad
1 dl vatten
lite sukrin efter smak

Mixa sötmandel i matberedare med knivar och häll sedan på det smälta smöret. Platta ner i en springform (inte för vid!) och grädda i ca 10 min på 170 g
Vispa philadelphian lite tillsammans med sukrin. Smeten ska vara slät. Pressa lime och häll i smeten, vispa lite till. Vispa äggen lätt med gaffel och häll i tillsammans med creme fraichen. Vispa inte för mycket efter att äggen hällts i för annars ökar risken att cheesecaken spricker i ugnen. Häll i formen och ställ in i ugnen igen i ca 40 minuter. Mitten ska vara lite dallrig när du tar ut den. Låt svalna.
Jordgubbstoppingen: Lägg gelatinbladen i lite vatten i 5 minuter. Sjud jordgubbar, vatten, ev sötning i 5 minuter i liten kastrull. Sila från jordgubbarna och häll tillbaka spadet i kastrullen (inte på plattan) och krama ur gelatinbladen och lös i det varma spadet. Låt svalna och häll sedan på cheesecaken. Ställ sedan kallt i minst 3 timmar!

23 kommentarer
0

Du kanske också gillar

23 kommentarer

Mona 14 februari, 2015 - 13:35

Hej, ska det inte vara 2 dl creme fraîche ?? 2 msk verkar vara lite?

Svara
Åse 14 februari, 2015 - 13:37

Nej 2 msk stämmer.

Svara
Linda 26 oktober, 2014 - 16:11

Alltså jag blev superbesviken, hade bara 2 lime i och ändå blev detta det suraste jag smakat. Strödde florsukrin över hela kakan för att kunna äta den… 🙁

Svara
Åse 26 oktober, 2014 - 16:30

Smaken är ju som baken! En del gillar sött en del surt, jag kan äta en hel lime som ett äpple;)

Svara
Tina 20 juni, 2013 - 15:14

Tänkte göra denna till midsommarfesten imorgon, går det lika bra att använda Ica Stevia strö o då den mängd som motsvarar 0.5 dl? Tänkte även använda mig av färska jordgubbar, är det samma mängd som av de frysta då tro? Hoppas jag lyckas lika bra som du!
Trevlig midsommar

Svara
Tina 20 juni, 2013 - 15:16

Ojdå, märkte inte att den första kommentaren jag skrev igår kom fram, inte meningen att spamma

Svara
Åse 20 juni, 2013 - 15:18

Hej Ja det blir bra men smaka av så det inte blir för sött. Att använda färska jordgubbar ska fungera lika bra. Glad Midsommar!

Svara
Tina 19 juni, 2013 - 21:36

Hej!
Tänkte göra den imornkväll inför midsommar och undrar om det går lika bra med färska jordgubbar och hur mycket jag då ska använda till toppingen? Går det lika bra med annan sötning som då motsvarar 0.5 dl sötning? Har bara ICAs Stevia strö hemma och honung, men honung kanske inte är ok? Hoppas du får en bra midsommar!
Med vänlig hälsning,
Tina

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.