Kalvfärsbiffar med krämig linsröra

25 april, 2014

Gooooooood förmiddag! Har ni det bra? Här har det varit full rulle sedan klockan 6.30. Utvecklingssamtal är avklarat och kvällens nyttigare godis är snart klart. Vad det blir får ni veta lite senare =)
I går kväll gjorde jag så goda biffar och en underbar linsröra! MUMS!
Röda linser är väldigt proteinrika (26 g per 100 g) och rika på mineraler. Fungerar som en bra ersättare för ris och tex potatis och är ju glutenfria så klart!. De är relativt kolhydrathöga men kolhydraterna bryts ner långsamt i kroppen, ger låg insulinpåverkan, och ger bra mättnad. Jag blev riktigt mätt av bara lite grann.
Jag ska erkänna att linser är ganska nytt för mig, vi åt sällan baljväxter hemma när jag växte upp – ja, det var väl bruna bönor och vita böner på sin höjd 😉 Men med tanke på hur gott linser är och användningsområdet så kommer jag använda det oftare i min matlagning!

IMG_9895

IMG_9897

IMG_9900

Skriv ut

Kalvfärsbiffar med krämig linsröra

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Förberedelsetid: 10
  • Tillagningstid: 20
  • Totaltid: 30

Ingredienser

Biffar

  • 1 kilo kalvfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl vätska (vatten/mjölk/grädde
  • 3 msk kalvfond
  • 2-3 tsk salt
  • krm svartpeppar
  • 1/2 kruka grovhackad persilja
  • 1 riven gul lök
  • Kokosfett eller smör att steka i

Linsröra

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tomater
  • 1 tsk salt
  • 3 dl röda linser
  • 4 dl buljong
  • 0,5 citron
  • 2 dl grekisk/turkisk/rysk yoghurt
  • olivolja eller kokosfett att steka i

Instruktioner

  1. Blanda ingredienserna till biffarna och stek dem i några minuter på varje sida på medelstark värme. Lägg åt sidan och håll varma.
  2. Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Krydda med spiskummin och lite salt. Rör ner tomaterna och buljongen och linserna. Låt allt småputtra i ca 8-10 minuter. Rör ner yoghurten och pressa i citron och smaka av med salt och peppar. Lägg ner biffarna i linsröran innan servering.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Sandra 2 september, 2015 - 14:30

Jag har inte gjort linsröror så många gånger. I ditt recept nämns aldrig att vattnet ska läggas till. Ska man tillsätta det samtidigt som linserna eller ska man förkoka linserna?

Svara
Åse 2 september, 2015 - 14:38

Hej! Jo, det står: ”Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Krydda med spiskummin och lite salt. Rör ner tomaterna och buljongen och linserna. Låt allt småputtra i ca 8-10 minuter.” Buljongen är alltså vätska + tärning men ska förtydliga det i receptet så det inte är frågetecken 🙂

Svara
Kaja 26 april, 2014 - 20:54

Dina recept är bara bäst. Tack för alla tips och inspiration jag får från din blogg.

Svara
Åse 26 april, 2014 - 20:57

Tack vad roligt att höra! =)

Svara
Sandras Matkrypin 26 april, 2014 - 12:21

Wow vilken härlig rätt! Den sparar jag direkt 🙂

Svara
Sara 25 april, 2014 - 12:27

Vart tog linserna vägen i instruktionerna… 😉

Svara
Åse 25 april, 2014 - 12:28

Sant! Haha lägger till

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.