Kålpudding

31 januari, 2014

Husmanskost är det absolut bästa jag vet! Beror säkert på att vi alltid fick det hemma. Tror jag ätit mig igenom alla klassiska svenska husmansrätter genom barndomen.
I går blev det kålpudding! Detta receptet (detta är dock en lite omarbetad variant, jag kan ju aldrig göra på samma sätt mer än 1 gång) Ris brukar man ju ha i kålpuddingen men jag väljer att ha keso i och man kan även ha kokta kalla potatisar i om man tåler några få extra kolhydrater eftersom maträtten i sig är otroligt kolhydratlåg.
PS! Det är jättegott att använda savoykål också! 
4-6 portioner
500 gr blandfärs
1 dl grädde
1 st ägg
200 gr keso, avrunnen (man kan även ha i 2 kokta kalla potatisar)
2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 litet vitkålshuvud
1 gul lök
smör att steka i
3 msk oxfond
1 dl vatten
1 dl grädde
Såsen:
2 dl spad från kålpuddingen
3 dl grädde
soja, salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna till färsen. Skär ner vitkålen i mindre bitar, finhacka löken.
Stek vitkålen och löken mjuka i smör.
Blanda ihop färssmet och hälften av det stekta kålfräset.
Bred ut allt jämnt i en långpanna och fördela resten av den stekta kålen ovanpå.
Koka upp vatten och grädde med fond, häll över kålpuddingen.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.
Häll av ca 2 dl från formen och koka upp med lite grädde och soja.
Låt reducera lite. Smaka av med salt och vitpeppar och lite kalvfond.
Servera med kokt broccoli och lite osockrad lingonsylt.
IMG_6823
IMG_682411

22 kommentarer
0

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Annelie Eriksson 25 augusti, 2017 - 22:16

Fantastiskt gott!! Den bästa kålpudding vi ätit!! Min sambo åt som bara den!!

Svara
Jennie 11 april, 2017 - 12:00

Fantastiskt gott!!
Min sambo gillar inte kålpudding men provade lite och sa ” denna var faktiskt god”
Kommer göra denna flera gånger

Svara
Åse 12 april, 2017 - 11:23

Åh kul!! Kålpudding är min favorit också! =)

Svara
Katarina 20 mars, 2017 - 17:52

Alltså, detta var bland det godaste jag ätit! Proppmätt! 😀

Svara
Åse 21 mars, 2017 - 08:16

Kul att höra!!

Svara
Buppsala 25 januari, 2017 - 12:33

Otroligt god kålpudding, saftig och smakrik. Tack för alla fina recept och din smittande entusiasm!

Svara
Åse 26 januari, 2017 - 10:18

Åh vad roligt att höra! 🙂

Svara
Monica 3 januari, 2017 - 18:09

Helt fantastiskt recept, Åse! Gjorde den till middag och det blev ju över till flera matlådor också! Mums filibabba! Ha det så bra! 😊

Svara
Åse 4 januari, 2017 - 09:04

Härligt! Visst är den goooood!? =) Må gott!

Svara
Helena 5 februari, 2014 - 09:33

Hej <3 Den här maträtten borde ju vara idealisk i viktminskningsfasen, eller….?
En annan fråga är om fröknäckena är en dålig idé när jag ska viktminska? Jag har en tendens att äta ett flera stycken åt gången med bregott och gouda på.

Svara
Åse 5 februari, 2014 - 09:43

Ja oja, är perfekt! =)
Om du tenderar att äta flera stycken av fröknäckena så tycker inte jag att de är perfekta under viktminskning. För att viktminska behöver man ett energiunderksott och äter du något som du äter för mycket av så är det bäst att begränsa det.

Svara
Helena 5 februari, 2014 - 09:48

Allt blir klarare när du reder ut begreppen Åse 🙂
Såklart att jag ska hålla mig ifrån det jag överäter. Jag har svårt att hitta rätt balans den här gången. Känslor, hormoner, operationer sätter hinder på vägen.
Jag ska inte tänka och känna så mkt utan ta fram din bok och äta som det står helt enkelt. Tack för ditt svar <3

Svara
Åse 5 februari, 2014 - 09:53

Det är lätt att allt blir suddigt 😉 Men försök att se utifrån på din kost, som jag gör. Ät sådant du håller dig mätt på (analysera det du äter och ta med dig i bagaget). Ät sådant som får dig att må bra (tillräckligt med vitaminer och mineraler = grönsaker, bra protein och lagom med bra fett). Ät sådant som du inte äter mer av 😉 Ganska enkelt om man ser på det så.
Om du äter en tallrik med fil till frukost så blir du ju antagligen hungrig ganska fort = fail. Om du äter 2-3 kokta ägg och ngt till så håller du antagligen mättnad och sug borta länge = Winner. På samma sätt funderar du kring när du äter, VARFÖR du äter (känslor) etc.
Lycka till!

Svara
Helena 5 februari, 2014 - 09:55

Tack..:)
Nu tar jag nya friska tag. Börjar med Kesoplättar på gång i köket just nu.

Stina 1 februari, 2014 - 00:19

Åh så gott! Är formen från IKEA och isf behöver den smörjas?
Kram

Svara
Åse 1 februari, 2014 - 09:03

Tror den är från IKEA! Ja lite fett eller bakplåtspapper/alufolie brukar iallafall jag ha.

Svara
Barbro 31 januari, 2014 - 21:16

Vilken god kålpudding den måste jag bara prova nån dag.
Ha en fortsatt bra fredagkväll med dina nära o kära.
Kram från en som gillar din blogg.

Svara
Yvonne 31 januari, 2014 - 14:21

Shit vad gott! Jag har haft kåldolmecravings en längre tid nu, men pudding känns som en lite mindre projekt!

Svara
Ulrika 31 januari, 2014 - 13:52

Åh vad gott!!! Kålpudding är riktig husman och barndomsminnen! Min mamma gjorde aldrig med ris i utan med kokt potatis som tillbehör. Här hemma är det bara jag som gillar vitkål så jag brukar göra en liten form till mig när de andra vill ha köttbullar 🙂 Skriver upp på matlistan för nästa vecka direkt! Trevlig helg ❤️

Svara
Lina 31 januari, 2014 - 11:28

Åh, måste testa din variant någon dag! Jag älskar också husmanskost OCH gratänger och annat som tillagas i ugn. Det är ju perfekt, då hinner man en massa andra saker under tiden 🙂

Svara
anna 31 januari, 2014 - 10:52

ser valdigt gott ut! en fråga, majs ar ju inte lchf-vänligt men har for mig du skrivit att mini-majs ar ok? har jag for mig ratt och isåfall varfor ar det battre an vanlig majs? mvh anna

Svara
Åse 31 januari, 2014 - 10:54

Ja den har inte alls så mycket stärkelse som vanlig majs så minimajs kan du äta! =)

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.