Kålpudding

31 januari, 2014

Husmanskost är det absolut bästa jag vet! Beror säkert på att vi alltid fick det hemma. Tror jag ätit mig igenom alla klassiska svenska husmansrätter genom barndomen.
I går blev det kålpudding! Detta receptet (detta är dock en lite omarbetad variant, jag kan ju aldrig göra på samma sätt mer än 1 gång) Ris brukar man ju ha i kålpuddingen men jag väljer att ha keso i och man kan även ha kokta kalla potatisar i om man tåler några få extra kolhydrater eftersom maträtten i sig är otroligt kolhydratlåg.
PS! Det är jättegott att använda savoykål också!

IMG_6823

IMG_682411

Skriv ut

Kålpudding

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4-6

Ingredienser

500 gr blandfärs
1 dl grädde
1 st ägg
200 gr keso, avrunnen (man kan även ha i 2 kokta kalla potatisar)
2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 litet vitkålshuvud
1 gul lök
smör att steka i
3 msk oxfond
1 dl vatten
1 dl grädde
Såsen:
2 dl spad från kålpuddingen
3 dl grädde
soja, salt och peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna till färsen. Skär ner vitkålen i mindre bitar, finhacka löken.
Stek vitkålen och löken mjuka i smör.
Blanda ihop färssmet och hälften av det stekta kålfräset.
Bred ut allt jämnt i en långpanna och fördela resten av den stekta kålen ovanpå.
Koka upp vatten och grädde med fond, häll över kålpuddingen.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.
Häll av ca 2 dl från formen och koka upp med lite grädde och soja.
Låt reducera lite. Smaka av med salt och vitpeppar och lite kalvfond.
Servera med kokt broccoli och lite osockrad lingonsylt.

22 kommentarer
0

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Annelie Eriksson 25 augusti, 2017 - 22:16

Fantastiskt gott!! Den bästa kålpudding vi ätit!! Min sambo åt som bara den!!

Jennie 11 april, 2017 - 12:00

Fantastiskt gott!!
Min sambo gillar inte kålpudding men provade lite och sa ” denna var faktiskt god”
Kommer göra denna flera gånger

Åse 12 april, 2017 - 11:23

Åh kul!! Kålpudding är min favorit också! =)

1 2

Kommentarer är stängda