Jag försöker verkligen äta varierat när det kommer till kött (och även icke-kött! dvs äta mer vegetariskt) och inte bara fastna i same same!
Kalkon är ju en fantastisk källa till Tryptofan som är en essentiell aminosyra som är byggsten till melatonin (sömnhormonet) och Serotonin som är vårt må-bra hormon!
Jag gjorde kalkonbiffar i onsdags när jag var gräsänka och alltså sååååååå gott! Smakade som en wallenbergare! =)
Detta receptet har jag i lite olika tappningar för jag älskar kombon!

Jag serverade biffen med senap- och dragonsås och lite saltgurka och sockerfri lingonsylt. Så gott!

Kalkonbiffar i senap- och dragonsås

Författare: åse falkman fredrikson   Portioner: 4

Ingredienser

  • 500 g kalkonfärs
  • 1/2 gul lök
  • smör att steka i
  • 3 msk grädde
  • 1 ägg
  • 1 msk pofiber
  • 2 tsk dojonsenap dijon
  • 2 msk kalvfond
  • salt, peppar
  • Sås:
  • 3 dl creme fraiche
  • 2 dl grädde
  • 2 msk dijonsenap (börja med mindre och smaka av först)
  • 1 tsk torkad dragon
  • lite tamarisoja, salt, svartpeppar

Instruktioner

  1. Finhacka löken och stek mjuk i smör i stekpanna. Blanda med övriga ingredienser till biffarna. Smeten kommer bli ganska lös. Stek på låg värme i smör i stekpanna tills biffarna är genomstekta.
  2. Koka upp grädde och creme fraiche och smaka av med dijon, dragon, tamarisoja och kryddor. Låt sjuda ett tag.

 

  1. Var får du tag i kalkonfärs? Ingelsta? Du maler väl inte själv? Jag tycker mig inte se kalkonfärs i butikerna, däremot kycklingfärs från bl a Kronfågel.
    Försökte mig på järpar av kycklingfärs, men tyckte det blev väldans kletigt, jämfört med nöt-/blandfärs, men det är så alltså..? Samma sak när jag skulle göra köttfärssås på kycklingfärs, kletigare och blev mer som en röra.. Är det jag som gör fel, eller blir det så? Vill gärna hitta fungerande alternativ till kött.
    /ÅsaS

    1. Kallonfärs köper jag på MatHem men Ingelsta ska också ha.
      Smeten blir kletig men det gör inget, bara slänga i stekpannan och jämna till med en stekspade.

  2. Älskar denna rätt! Sååååå gott!! Min mamma är sambo med en kalkon-bonde. Fri tillgång på kalkonkött och ägg med andra ord… Dina recept är en riktig guldgruva. Tack!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..