Kak och tårtfrestelser

10 juni, 2009

Skrev in måtten nu och jag har i princip samma mått som vid målvikt 56! Bysten är ngn cm större men jag ammar ju fortfarande 1-2 ggr per dag.
I går kväll gjorde jag en laddning coleslaw, det är ju så GOTT! Jag gjorde som receptet jag lagt upp innan men hade ingen rödlök i utan lite rasp av morätter istället – fantastiskt gott! Annars kan jag rekommendera ICAs coleslaw, brukar ligga bland salladen etc, den är mkt god och bara 5 kolh. per 100g. Perfekt att ha med till stranden i kylväskan då det är 200g i den (jag äter 100 g per gång)

I går var vi ju på kalas (2 års kalas) och min väninna är helt fenomenal på att baka. Hon hade bakat kladdkakor, morotskakor, småkakor, maränger, chokladsmördegskakor som såg ut som sända från himlen och sedan avslutningsvis två stora tårtor i blå marsipan.
Jag kan erkänna att det kittlade liiiiiiiite i sockertarmen. Hon serverade även lite korv och bröd innan fikat eftersom många kom direkt från jobbet men jag bestämde mig för att hålla ut och äta när vi kom hem istället, varm korv innehåller ju en hel del strunt och ganska lite köttmängd. Som tur var så fanns där ju vispgrädde! ;))
Det var en huuuuuuuuuuuuuuungrig Åse som stekte upp vars en baconsnäcka (kotlett fylld med bacon och baconmjukost – köpt färdig i Maxis köttdisk) och coleslaw till mig och älsklingen 20.30.

Och om inte gårdagen vore nog så tänkte jag baka kanelbullar idag med småbarnen.. lite självtortyr är det allt kan jag erkänna.

PS. Nu hoppas jag ingen tycker att detta är ett ”Titta så duktig jag är som motstår ett helt kakbord etc” inlägg, utan detta är bara ett inlägg om en situation där jag gjorde ett medvetet val, valet kunde lika gärna varit att äta några kakor 😉

untitled-1
Nam namn men inte värt det just nu..

46 kommentarer
0

Du kanske också gillar

46 kommentarer

Jen 11 juni, 2009 - 18:11

Fast du, vad hade det gjort om det var ett ”titta vad duktig jag är….-inlägg”, det hade ju inte gjort ngt..man måste vara stolt över sig själv och skryta ibland..det är vi i Sverige för dåliga på. Så heja du, du är sååå duktig!

Kramar

Svara
Åse 11 juni, 2009 - 18:13

Pussgurka, alltid lika underbara Jen!

Svara
Mariah Geijer, Edsbyn 11 juni, 2009 - 14:43

Du har verkligen en stark karaktär som kunde låta bli!

Jag föll dit på kaffebröd idag,
vi är tre mammor som har jämngamla barn två gånger om som brukar träffas och då var det kört.
Jag var inte speciellt hungrig egentligen så jag borde ha nöjt mig med en kopp thé men jag kunde inte motstå frestelsen.
Jag kan inte låta bli, det är så irriterande!
Enda utvägen jag har är att undvika frestelserna men då kan jag ju inte umgås eller gå bort på kalas eller någonting och det är ju tråkigt det med.
Då blir jag ju osocial istället…
Känner mig så totalt misslyckad efteråt,
det är en så jobbig känsla men när jag sitter där och trycker i mig både bulle och kaka så har jag inte en tanke på hr jag kommer må efteråt.
Nu är det dock Back on track igen som gäller och jag är sporrad att ge det hela lite extra efter mitt snedsteg.
Jag känner bara att jag vill komma förbi det här steget där man är så himla sugen på allt jämt och ständigt.
Glömmer bort att äta och så blir jag jättehungrig och gör dåliga val.
Fy vilket tycka-synd-om-mig-själv inlägg det här blev.

Jag är väldigt imponerad av dig Åse,
kanske kan din självdisciplin hjälpa mig nästa gång.
”Kan Åse-då kan jag oxå” 🙂

Svara
Åse 11 juni, 2009 - 16:36

Pepp-pepp-pepp-pepp :))

Svara
jennyh 11 juni, 2009 - 14:35

Det är bra gjort att avstå alla dem godsakerna. Är man inte sugen så varför äta. Jag har alltid varit en socker råtta och jag kan med glädje säga att mitt söt sug är borta. Har inte ätit något sött på tre veckor. Jag är jätte nöjd med mig själv! I helgen är det både student och födelsedags firande och jag planerar att låta bli det söta då med.

Svara
Åse 11 juni, 2009 - 16:36

Heja dej!!!! Ja varför äta när man inte vill eller är sugen? URBOTADUMT!!!

Svara
Dessi 11 juni, 2009 - 12:28

Bra gjort! 🙂 Tycker det är bra att du tar upp ett ämne som annars är så svårt för andra, för mig till exempel. Jag har svårt för att säga nej när det bjuds på godsaker då jag är bortjuden. Det känns ju som att man förolämpar personen, men jag måste se till mitt eget bästa i första hand här.

Men om personen tar illa upp eller inte har ju också med att göra hur pass väl man känner honom/henne. Är det en nära vän vet den förmodligen om att man har problem med sockret och det kommer förmodligen inte göra dem nånting alls att inte jag tog en kaka. Förhoppningsvis stöttar ju den här vännen 🙂

Nä, Åse. Jag tycker du gjorde helt rätt. Inte skulle man väl bli ledsen om en nykter alkoholist inte tog ett glas av det där dyra vinet till middagen?

Svara
Åse 11 juni, 2009 - 16:41

Åh vilken bra reflektion/liknelse Dessi!!! Heja dej!!!!

Svara
Malin 11 juni, 2009 - 10:37

Det såg riktigt gott ut och jag tycker att du är såå stark som klarar av att ha det tänket i alla lägen 🙂 Det är helt rätt tänk du har, att du själv ska kunna välja vad du ska stoppa in i din mun eller inte. Du har tur att du har en sådan förstående vännina, själv hade jag också tyckt att det inte hade gjort något om någon inte hade tagit av mina kakor..jag hade peppat dom! 🙂 Tyvärr är inte alla lika förstående när man blir bortbjuden, ofta får man tjat som kan du inte ta en liten bit eller liknande. Kämpa på! 🙂
KRAM

Svara
Ida 10 juni, 2009 - 21:43

Jättebra! såg fantastiskt gott ut.

Svara
Sara 10 juni, 2009 - 21:32

Hej!
Helt rätt inställning tycker jag! Det är bara jag som bestämmer vad jag ska stoppa i mig! Du är stark! Kramkram!

Svara
Aika 10 juni, 2009 - 18:18

Åh vad duktig I är på att baka, borde ju starta eget =)

Är man inte supersugen och KAN avstå, varför ska man då inte göra det? När man känner hur det straffar sej ett par dagar efteråt är det i min värld inte värt det…Om inte det är flytande form såklart 😉 Nä skämt å sido, det var bra gjort gumman! Länge leve grädden!

Svara
isabeli 10 juni, 2009 - 18:09

Hade aldrig kunnat motstå dessa läckerheter. Starkt gjort av dig 😀

Svara
gruset 10 juni, 2009 - 14:49

Bra val Åse!

Svara
Jessica 10 juni, 2009 - 14:28

javisst är det så! Man gör val hela tiden! Man måste ju välja hurman ser ut själv också! Man blir lika stolt varje gång man själv valt att INTE äta. Du ska vara stolt! För varför ska man hela tiden fylla munnen med allt som finns framme? bara för att äta liksom?
Heja,heja

KRAM

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 16:27

Nej jag håller ju med dig, inte är det värdinnan eller värden som får ta hand om mitt sockersug med ev påföljande biverkningar sedan.

Svara
Jessica 10 juni, 2009 - 16:45

Nä o dom flesta förstår ju en också..vilket är skönt!
nä o snarare är det ju så också att dom som ”klagar” eller kommentera,att man hoppar över, är ju dom som nog är avundsjuka o kanske gärna skulle velat/kunnat motså också..typiskt svenskt..o då blir man extra stolt:)o det är ju inte dom smalaste som brukar säga något heller..men det är väl för at stilla sitt egna samvete o intala sig själva att dom minsann trivs bra med sin kropp också..
nä nu flöt jag iväg. jag sätter punkt så det inte blir en roman.
KRAM

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 16:47

Ja men det stämmer bra, man har ju råkat ut för det några ggr! Kram kram!

Svara
Annica D 10 juni, 2009 - 14:14

Hej Åse,
Jag känner så väl igen mig i dig (jag har dock lite mer kilon att brottas med). Jag tycker inte heller att det är ett ”problem” att avstå dessa sockerbomber (trots att det suger ordentligt i sockertarmen), jag vet ju varför jag gör det. Däremot är jag sådan att jag gärna vill vara med och fika så jag tar helt enkelt med mig eget tex min härliga turkiska yoghurt med lite frysta bär. Frågar någon så säger jag helt bara att jag äter det jag tycker är gott och mår bra av (om nu någon måste lägga sig i det!).
Stå på dig Åse och ha en UNDERBAR semester. Själv åker vi 11 st personer till Nerja i två veckor den 27/6. Tror du jag längtar?
Kram på dig

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 16:30

Det tycker jag är en bra idé! Jag hade faktiskt tänkt ta med en burk med kesella och nötter men så tänkte jag att det nog skulle reda sig ändå och som sagt där fanns grädde ;))

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 16:31

Glömde: Ha det så skönt på din semester du också!! Var ligger Nerja??

Svara
Karin 10 juni, 2009 - 14:13

Oj, vilken fin tårta! Utöver egen vilja och karaktär är det ju viktigt att ha vänner (värdar/värdinnor) som accepterar att man inte vill äta utan att ta illa upp – det kan jag tycka är blamd det svåraste i sådana situationer. Bra jobbat!

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 16:32

Helt rätt!
Min väninna är precis som jag, målmedveten och ståndaktig när hon bestämt sig för något så hon förstår mig mer än väl 🙂

Svara
a-k 10 juni, 2009 - 13:12

Du vet inte ditt eget bästa kvinna =)

Svara
sarah 10 juni, 2009 - 13:01

vilka vackra tårtor! Mums… är inte så säker att jag hade kunnat motstå tyvärr..

kram

Svara
Marie 10 juni, 2009 - 12:34

Starkt jobbat av dig!!! Var stolt över dig själv för att du är så bra!!! Du inspirerar!

KRAM

Svara
katharina 10 juni, 2009 - 12:22

hej igen=) nu va jag å kollade dina före/efter bilder…såg inte att du hade skickat lösen åt mig förrän idag.
jaa…ingen ”skrollig” mage där inte=),du var så fin på de sista korten,de gamla målviktskorten.
Annars tycker jag att det är ganska intressant att se att du oxå får höra såna kommentarer som ”oj,va smal du är,du har ju fött fem barn!!!”…sånt får jag oxå höra=)
därför tror jag väldigt mycke på att det handlar just om egna val…vad man äter,hur man mår,hur man vill se ut osv.
man behöver ju inte se ut som en tant för att man fått fem barn=)

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 16:46

🙂 Nej man måste ju inte det.
Man blir en gladare mamma om man tar hand om sig.

Svara
katharina 10 juni, 2009 - 17:18

absolut!!

Svara
katharina 10 juni, 2009 - 12:10

duktigt gjort! men håller med om att det är ett eget medvetet val…och man känner ju sig ganska stolt efteråt att man faktiskt grejade det =)

Svara
Irene 10 juni, 2009 - 12:08

Det där kan vara ett jätteproblem ibland bland andra människor…

Jag vill verkligen inte äta kakor, och har faktist inga problem alls avstå.
(Mitt största problem är när jag är hemma o sitter läser en bok eller tittar på tv…)
Fikor på jobbet, fika med svärföräldrar. ‘Ska du inte ha en liten bit, det är inte så farligt’…
Men för mig är det så att om jag artigt tar en liten bit, kan suget komma som en tsunami senare. På så sätt har jag ramlat måååånga gånger…och det tar tid resa sig igen.
Så – jag säger säger nej tack. Min son har lärt sig att mamma äter inte kakor eller godis, hon tycker inte om det. Inget konstigt med det, jag äter ju mat!

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 12:18

Ja det är ju så! Man måste ju göra ett val som man kan stå för. För en del innebär det att man tar en bit kaka, äter med gott samvete och mår bra, men att äta för att göra andra glada eller för att slippa tjat det tycker jag INTE är OK.
Tycker din sista två rader var bra! Mat är viktigare än kakor.

Svara
B-M 10 juni, 2009 - 12:00

Oj vad mycket fint och säkert gott din väninna hade fixat till kalaset! 🙂 Bra gjort att stå emot, men visst är det så att i vissa lägen så tycker man inte att det är värt det. Och som det diskuterades här innan så har jag också slutat att äta för att andra ska bli glada. Jag väljer själv om, när och vad jag ska stoppa i munnen.
Ha en bra dag! Kraaam

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 12:18

Det tycker jag är bra!

Svara
Anna-Lena 10 juni, 2009 - 12:00

Helt otroligt duktigt att stå emot detta, det vet jag inte om jag klarat
av, men jag är ett kakmonster, är nämnligen uppväxt på ett bageri.
Men, det är nog bättre att strunt i det helt och hållet, annars bli man
bara mer sugen.

Själv skall jag till VV imorgon igen, har inte varit där på 2 veckor, men jag tror
inte att jag har gått ner nått utan står stilla, får ta hårdare tag igen nu.

Ha en bra dag!
/A-L

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 16:44

LYCKA till i morgon!!

Svara
camilla 10 juni, 2009 - 11:18

Ja det ser verkligen super fint ut,nästan synd att äta det fina konstverket 😉
Min stora kille han slutar 6:an på fredag och jag hade tänkt att baka någon tårta.Men vet bar inte vad och vilken.Funderar på en vanlig jordgubbstårta 🙂 Dock inte så GI anpassat,men du kanske har någon?
Kram

Svara
Cia 10 juni, 2009 - 11:05

Bra gjort av dig att stå emot allt det goda på kakbordet! kram

Svara
Ann-Sofie 10 juni, 2009 - 11:01

Jag hade nog ätit lite och njutit om någon ansträngt sig och gjort så fint! Det händer ju inte varje dag 🙂 (i varje fall inte bland mina vänner).

Försöker tänka att jag ändå ska kunna leva ett vanligt liv, och se min LC kost som något långsiktigt. Jag vill inte heller att barnen ska fundera på varför inte jag äter något vid kalas och sällskapliga tillfällen.

Men jag förstår att du är extra målinriktad och motiverad inför semestern. Snart är du där!

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 11:32

Fast man äter ju inte för andras skull eller hur? Jag tycker det är lite av ett tänk som gör att många överviktiga är överviktiga, de vill vara andra till lags, ”Ta du en kaka till, det gör dig inte tjock” och andra liknande påtryck man kan få höra. De vill smälta in och inte göra någon ledsen som ”ansträngt sig så”
Nej det jag stoppar i min mun, vill jag aktivt välja själv.
Hade det inte varit för att jag inte är målviktig än, då hade jag ev valt att ta en kaka, men för att jag själv valt det inte för någon annans skull.
Att barnen skulle fundera på om jag äter kaka eller inte ser inte jag som ett problem, tvärtom 🙂

Svara
Ann-Sofie 10 juni, 2009 - 12:53

Jodå, jag förstår det du skriver och håller till viss del med. Tyvärr handlar ju många sociala sammanhang om att äta i glada vänners lag.

Men vad är det egentligen för skillnad mellan att vara på ett kalas och inte smaka någonting, och att vara på en middag och inte äta något?

Det är klart att man så ofta man har möjlighet ska välja aktivt själv både vad man äter, säger och gör! Jag skulle nog dock känna mig lite väl egocentrisk och svårbjuden om jag i alla sociala sammanhang hävdade mig själv. Men vi är alla olika 🙂

Jag har många vänner med olika allergier, dieter, vegetarianvarianter etc och det tar ganska många timmars planering att få till en middag, eftersom jag gärna ”vill vara dem till lags” 🙂 och bjuda på en middag som passar alla. Och jag skulle nog, ärligt talat, bli lite ledsen om någon satt hungrig vid bordet och åkte hem för att äta.

Svara
Åse 10 juni, 2009 - 13:02

Ja vi tycker ju olika om det här och det får man ju göra =)
Att inte stoppa i sig något man inte vill ha för att behaga andra tycker inte jag är att hävda mig själv.
Jag avstår socker just nu för att jag mår bra av det, den där kakan som jag ev skulle stoppat i mig igår hade med största sannolikhet gjort att mitt sockersug slagit på en del och med påföljande ånger – för att jag inte VILL äta socker just nu, varför skulle det vara värt det för att göra min väninna glad? Som dessutom vet att jag inte äter kakor och inte blev ledsen eller sur för att jag valde att inte äta kakor, däremot åt jag vispad grädde med tillbehör – är det sämre än att äta av hennes kakor?

Det är en hiskeligt stor skillnad på att inte äta mat om man blivit bortbjuden! Om jag blir bortbjuden så ser jag till att den som bjuder vet om jag inte äter ngt speciellt men att komma till ett kalas tillsammans med 15 andra där det är en kakbuffé, gör inte att jag känner att jag förolämpar väninnan om jag endast tar en kopp kaffe och inte stoppar en kaka i munnen.

Vad är skillnaden om någon låter bli en kaka för att den tex är allergiker än om den låter bli en kaka för att det påverkar dem på annat vis?

Svara
Jeanette 10 juni, 2009 - 10:55

Mäkta imponerad att du kan stå emot! Själv klarar jg det inte, fast jag borde :/ men det är väl bara att kämpa på…

Svara
Teres 10 juni, 2009 - 10:48

Du är verkligen laddad Åse ! så himla duktigt ut av dej att mot stå allt detta mumsiga.

Kram Teres

Svara
Pernilla A 10 juni, 2009 - 10:43

Strongt att inte ta en liten smula av allt det där goda. Impad av dina 15600 steg. Själv har jag ”bara” klockat upp till 13500. Får väl kämpa på =)
Ha en superskön dag kram kram

Svara
Linruz 10 juni, 2009 - 10:42

Guuuud så duktig du är!!!!!!
Hade aldrig kunnat stå emot såna gosaker.
Du är bäst ju!
kram kram

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.