(Ger titeln LCHF så de som vill äta utan ströbröd hittar receptet lättare, givetvis passar köttbullarna lika bra för andra!)

Köttbullar är ett måste på julbordet, åtminstone för mig! Kryddpeppar ger den där goda julsmaken.
Så här gör jag mina goooooda, saftiga julköttbullar – utan ströbröd!

1 kilo blandfärs (eller nötfärs men blir saftigare med blandfärs)
0,5 msk salt
2 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
0,5 dl pofiber
2 msk grovkornig, skånsk senap
1 st riven gul lök
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 krm svartpeppar
smör att steka i

Låt pofiber svälla i grädde i några minuter.  Blanda först i saltet i färsen, sedan äggen, sedan resten. Jag använder min KitchenAid!
Forma små köttbullar och lägg dem på en oljad skärbräda. Olja in händerna så är det lättare att rulla fina köttbullar. Koka upp vatten i en stor kastrull och när vattnet kokar, lägg ner ett gäng köttbullar. När de är klara så flyter de upp, ta då upp dem och lägg i durkslag. Stek dem sedan i smör så de får fin färg, på så sätt blir köttbullarna runda och fina.

IMG_5110

 

IMG_5120

  1. Har aldrig tänkt tanken att förkoka istället för att köra dom i ugnen men det låter logiskt, antar att man slipper den där lite halvtorra konsistensen som ofta uppstår när köttbullarna stått inne för länge. Ska definitivt testa ditt recept i jul! Kram

  2. Brukar alltid göra köttbullar och pannbiff (och kålpudding) på ren fläskfärs. Då blir de så mycket mer saftiga och goda. Tyvärr finns inte alltid fläskfärs i butiken. Trodde det var nåt som skulle komma mer när LCHF växte och fettskräcken försvann men än har det inte blivit så. Synd!

  3. Nu håller jag på med dina köttbullar men smeten är väldigt lös. Var din smet också lös eller vad kan jag ha gjort för fel ? Har ju följt allt precis…

  4. Tack för ännu ett underbart recept! Både slippa ströbröd och platta köttbullar 🙂 Har du frysit dessa? Hur blir dom då? Hoppas på vettiga så jag redan nu kan förbereda till julafton 🙂

  5. SÅ goda!! Höll först på o åt en massa ”deg”, så god!! men det vart ändå 91 st som nu skall in i frysen till julafton, så skönt ha det klar. Och aldrig förr fått dom så runda, grymt bra tips med koka före!! Tack för att du delar din vardag/fest/liv och provar o testar alla lchf recept som vi får ta del av!

  6. Inflammatoriskt?! Insprängt animaliskt fett från Kravgårdar. Rött kött och fläskkött ska då inte vara bra, varför?

  7. Då stod man då kl 23 den 2 juni och rullade julköttbullar 😀
    Inte vilka köttbullar som helst utan köttbullarna to die for!
    Underbart goda!!
    Tack Åse!

  8. Åh åh åh!!!
    Godaste ever! Kommer aldrig bli några andra julköttbullar. Stekte 120 st i går. De kommer inte att vara svåra att bli av med.
    Tack!! God Jul!!

  9. Åse! Du är fantastisk! Dessa var de godaste köttbullar jag nånsin gjort och jag har gjort mycket köttbullar kan jag säga! Jag var först skeptisk till kokningen, har inte gjort så förut, men det blev ju kanon! Nu blir det bara lite jobbigt att försöka inte äta för många (för sent den här gången…)Det blir påskköttbullar för oss, inte julköttbullar, men kryddpepparn passar till alla högtider tycker jag. Tack för ett toppenrecept!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..