Jordgubbstårta / Gräddtårta LCHF

10 maj, 2012

(HÄR är ännu ett underbart recept på Jordgubbstårta!! ÄNNU bättre t.o.m.)
Hallåååå!! Här kommer receptet på tårtan jag gjorde till makens födelsedag! Den blev faktiskt jättebra!! Alla barnen gav tummen upp! Givetvis ger den inte samma sockerkick som vanlig gräddtårta, men det är ju inte meningen heller 😉

Receptet på sockerkaksbottnen kommer från Annika Rogneby (tack vännen!!) och är samma botten som hon har i sin prinsesstårta i boken Bakglädje till vardags och fest.

Jag gjorde två bottnar som jag lade ihop, nästa gång ska jag dela varje botten i två delar men i går orkade jag inte 😉

1 botten:

3 ägg
0,75 dl valfri sötning (motsvarande 0,75 dl socker)
(0,25 dl bakprotein)
1,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader, Vispa ägg och sockerersättning luftigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och ner i smeten. Smöra formen och bröda med mandelmjöl. Häll i smeten och grädda i nedre delen i ca 30 minuter.
Låt stå svalt någon halvtimme innan du skär i bottnarna.

Vaniljkräm

2 äggulor
3 dl mjölk (man kan eventuellt ta hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
3 msk sockerersättning (Ica stevia strö)
2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingrediensernamed visp och låt sjuda, absolut inte koka! Dra bort kastrullen och vispa ner gelatinbladen. Ställ kallt någon timme!

Jordgubbssylt

3 dl frysta jordgubbar
2-3 msk sukrinmelis
2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp jordgubbarna i kastrull, medelstark värme. Rör ner sukrinmeliset och ta bort från värmen, rör ner gelatinet. Ställ kallt någon timme!

Dela bottnarna försiktigt i två delar (på tvären) och varva jordgubbssylt och vaniljcreme. Bred vispad grädde runt tåtan och garnera sedan med mer vispgrädde i sprits och jordgubbar!

VOILA!!


Tårtspade från Jelly Bean

 

 

43 kommentarer
0

Du kanske också gillar

43 kommentarer

anna 6 mars, 2015 - 19:00

hej ! underbar tårta verkligen, undrar bara vad menar du med springform, ? mvh anna

Svara
Emma 19 september, 2014 - 14:03

Förstår inte hur du får botten så hög att du kan dela den i två! Min blir visserligen god men jag måste göra två och lägga ovanpå varandra 🙂

Svara
Åse 20 september, 2014 - 13:25

Jag förstår nog inte hur du menar? Jag gjorde TVÅ bottnar av detta receptet.

Svara
anna 6 mars, 2015 - 18:58

hej ! underbar tårta verkligen , tänkte baka den i morgon . men undrar vad du menar med springformar ? mvh anna

Svara
Emma 11 juni, 2014 - 17:54

Går bottnarna att frysa?

Svara
Johanna 10 juni, 2014 - 11:32

Hej Åse,
Detta recept tänker jag prova då det ska ordnas jordgubbstårtor till skolavslutningen. Dock tänkte jag köra i långpanna istället eftersom jag behöver mycket tårta. Tror du det blir lagom om jag dubblar satsen ovan och fördelar på två långpannor eller blir det för tunt och torrt? Tänker mig då att jag inte delar bottnarna utan lägger ihop dem som de är.
/Johanna

Svara
Åse 10 juni, 2014 - 11:43

Det känns liiiite lite faktiskt, men du kan ju prova att göra en plåt först så ser du!

Svara
Johanna 10 juni, 2014 - 11:58

Ja, jag hade det på känn också. Jag tripplar satsen! 🙂 Tack för svar!

Svara
Marika 25 maj, 2014 - 11:34

Ser supergod ut. Men vill gärna ha tips på vad man kan använda istället för mandelmjöl, då jag inte tål nötter eller mandel.

Svara
Janne 6 maj, 2014 - 10:13

Hej Åse

Findes der et alternativ til ”bakprotein” (og hvad ER ”bakprotein”?.
Tror ikke jeg kan købe det i Danmark.

På forhånd tak
Janne

Svara
Åse 7 maj, 2014 - 10:25

Hej Janne! Du kan utesluta bakproteinet om du vill, öka upp mandelmjölet lite. Bakprotein är ett värmeresistent proteinpulver utan smak.

Svara
Tina Johansson 15 juni, 2012 - 12:34

Jättegod tårta! Jag blandade lite vispad grädde i den färdiga (kalla) vaniljkrämen, så blev den mindre ”geléig” och mer krämig!

Svara
Åse 15 juni, 2012 - 12:39

Bra tips!

Svara
Ann 26 maj, 2012 - 10:09

Hej!

Tårtan ser fantastisk ut :-). Tänkte baka till Mors dag. Jag vill inte använda Bakepro…tror du det funkar med kokosnötsmjöl/pofiber? Eller vad har Bakepro för funktion i kakan?

Svara
Linda 17 maj, 2012 - 13:17

Ahh tårtan ser supergod ut =) Fastnade för tårtfatet som var jättefint, var kommer det ifrån?

Svara
Malin 14 maj, 2012 - 14:01

Åhh, denna tårta ser ju sååå himla god ut. 🙂 Måste prova till stundande födelsedagar! 🙂 Undra om det kan gå med LCHF-butikens ”Redix” istället för gelatinbladen, både i vaniljkräm och i sylten tro….?

Svara
Åse 14 maj, 2012 - 20:13

Det tror jag absolut!

Svara
Malin 15 maj, 2012 - 13:12

Tack för svar!! Du är en pärla! 🙂 Återkommer med resultatinfo! 😉

Svara
Anette 11 maj, 2012 - 07:55

Ser verkligen gott ut! Hur stor form använde du?

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 08:09

En helt vanlig normalstor springform 🙂

Svara
Therese 10 maj, 2012 - 23:13

Tack för bästaste bloggen, läser varje dag 🙂
Blir lite virrig av dom olika sötningarna, byter du till samma mängd icas stevia som det står att det ska vara Sukrin. Har tänkt på detta i Annikas recept förr, och tänkte att du nog hade svar åt mej;-)
Kramar från västerbotten.

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 08:10

Yes det gör jag! 🙂

Svara
Emma 10 maj, 2012 - 20:59

Jag blir så förvirrad! Jag bakar aaaaldrig eftersom jag tycker att det är krångligt med sötningsmedel. Men! Det jag undrar är, på ICAs stevia strö står det 100 g kolhydrat.. Ska det vara så? Jag känner mig helt lost..

Svara
Åse 10 maj, 2012 - 23:41

Hej! Erythritol som sukrin/Ica stevia strö innehåller är en sockeralkohol som räknas som en kolhydrat MEN kroppen kan inte absorbera det så det är 100% energilöst 🙂

Svara
Katarina 10 maj, 2012 - 20:53

Hej! Den tårtan ser fantastiskt god ut!! 🙂 en fråga: vad kan man använda istället för gelatin, tycker det är lite ”läskigt” 😉
Tack för en inspirerande sida! 🙂
Mvh Katta

Svara
Kaisa 10 maj, 2012 - 19:40

Men wow vad den såg goooooood ut! 🙂

Svara
Åse 10 maj, 2012 - 19:54

Den var goooood =))

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 10 maj, 2012 - 19:13

Den ser ju galet god ut. 🙂

Svara
Chatrine 10 maj, 2012 - 18:22

Jag brukar ‘bröa’ formen med kokos. Det ger en liten fräsch smak av kokos på det färdiga bakverket.

Svara
Lena 10 maj, 2012 - 15:21

Wow va god den ser ut. Och såååå fin!

Svara
Mia 10 maj, 2012 - 15:21

Wow, vilken vacker tårta!!

Svara
Jenny 10 maj, 2012 - 15:17

Men WOW vilken snygg tårta. Är du säker på att du inte är konditor :)) ser såklart väldigt god ut också. kram

Svara
Lena 10 maj, 2012 - 15:10

Spännande!
Men du sugarpie, det står grädde istället för grädda i stycket om botten. Jag blev lite förvirrad så jag fick läsa det två ggr. Tänker att om nån är ovan i köket kanske de missuppfattar och häller grädde i botten 😀
Vilket fint ljus det var i fotona. 🙂

Puss!

Svara
Åse 10 maj, 2012 - 15:13

Ooooops! Ändrat nu! Thanks! <3

Svara
Åsa 10 maj, 2012 - 14:15

Ååh, finns det något godare än en saftig jordgubbstårta! Den här ska jag absolut prova vid något festligt tillfälle. En fråga, kan man använda bakepro istället för bakprotein eller är de helt olika produkter?

Svara
Åse 10 maj, 2012 - 14:32

Det r samma! Bakepro innehåller sojalecitin bara som en del LCHF:are är tveksamma till.

Svara
Tina Johansson 10 maj, 2012 - 22:51

Tack! Precis vad jag undrade… Ser jättegott ut! Visst har man inte samma sug efter sötsaker som innan, men när det är kalas, så vill man kanske ha något annat än en bit ost att tugga på till kaffet 😉

Svara
Tess [istla.se] 10 maj, 2012 - 14:01

Åh vad gott det såg ut.

Svara
Monicas Mat 10 maj, 2012 - 13:58

Hjälp så gott det ser ut! Sparar receptet till kalas, tack!!

Svara
Malin 10 maj, 2012 - 13:31

Oj så gott det såg ut!! Kan nog bli att försöka minnas detta recept – så det blir årets midsommartårta!! Den såg riktig somrig ut!!

Svara
Caroline 10 maj, 2012 - 13:17

Gud va smarrig den ser ut!! Men jag måste få fråga varför det är gelatin i både vaniljsås och sylt? Jag är vegetarian så jag äter inte det… (brukar köra med vegegel men det kräver ju lite modifieringar i recept osv…) Kan man utesluta det?

Kram!

Svara
Åse 10 maj, 2012 - 13:21

För att jag inte vill ha potatismjöl i 😉 För att göra sylten och vaniljkrämen stabilare och tjockare.

Svara
Nadja 10 maj, 2012 - 13:14

Men så gott det där såg ut! Önskar jag gillade att baka mer, eller att jag nu iaf hade en ursäkt? 😉

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.