När man fyller år och det är en vacker, varm dag med strålande sol i Junimånad så måste man göra en Jordgubbstårta / Gräddtårta =)
Och ni vet väl att champagne smakar alldeles förträffligt ihop med jordgubbstårta =)

Jag har ett annat recept på gräddtårta här i bloggen men denna botten är MYCKET GODARE!
Detta är en saftig tårta som inte kommer göra någon besviken 😉

24062014-IMG_2125

24062014-IMG_2126

24062014-IMG_2135

24062014-IMG_2140

24062014-IMG_2160

24062014-IMG_2150

24062014-IMG_2162

24062014-IMG_2165

24062014-IMG_2179

24062014-IMG_2184

Syster kom med blommor!
 

Jordgubbstårta – Gräddtårta LCHF, Low Carb, Glutenfri

Författare:   Portioner:

Ingredienser

  • 5 dl mandelmjöl
  • 1 dl aman prana kokosmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • Valfri sötning motsvarande 150 gram socker
  • 250 gr smält smör
  • 200 gr färskost som philadelphiaost
  • 2 dl mjölk
  • 4 tsk bakpulver
  • 8 ägg
  • 2 tsk vaniljessens elle 2 tsk vaniljpulver

Vaniljkräm

  • 4 äggulor
  • 4 dl gräddmjölk
  • 2 vaniljstänger
  • Sötning motsvarande 0,75 dl socker
  • 4 gelatinblad

Topping

  • 4 dl vispgrädde
  • Jordgubbar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 g. Smöra två springformar.
  2. Vispa sötning och ägg poröst, smält smöret.
  3. Vispa ner smör, mjölk och färskost.
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
  5. Fördela smeten i de två springformarna och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Känn med en sticka så de är klara. Låt svalna.
  6. Vaniljkrämen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  7. Häll upp gräddmjölken i en kastrull. Dela vaniljstängerna och skrapa ner fröna i gräddmjölken. Vispa ner övriga ingredienser och låt den sjuda tills den tjocknar lite, men absolut inte koka. Dra bort kastrullen och vispa ner gelatinbladen. Ställ kallt någon timme.
  8. Dela varje botten i två delar och varva sockerfri jordgubbssylt och vaniljkräm. Toppa med vispad grädde och jordgubbar.

Nu ska vi svida om och vid 19 har vi bord på underbara Pålsjö Matbar ♥︎
Skaldjursplatån hägrar! YUM! =)

Tack för ALLA grattis här och på instagram!!! Ni är underbara!! Jag fyller ju trots allt ”bara” 41! haha.

  1. Läser receptet, det verkar vara en smarrig tårta! Men – hur länge ska bottnarna gräddas?

    Hoppas ni får en trevlig kväll på Pålsjö Matbar!

    /Yvonne

  2. Ser underbart gott ut. Har nu lagt till receptet i Yumprint. Försökte lägga till ett äldre recept (chiapuddingen med Bara Bär) men det går inte. Är det bara det nya recepten som har denna möjlighet?

  3. Vad använder du för sötning? Har aldrig provat ngt annat än socker så jag har ingen aning vad som smakar bra eller inte…

    Tack för en inspirerande blogg!

  4. Hej Åse!

    Jag behöver hjälp! Jag tyckte att ditt recept på tårta verkade jättegott men har inte lyckats. Står just nu med en vaniljsoppa istället för vaniljkräm – vad har jag gjort för fel? Hjälp…! /Karin

      1. I över en timma, som du skrev. Började då om med att låta den sjuda igen och la i 4 gelatinblad till plus maizena… Funderade på om det hade att göra med att jag hade för mkt grädde – nu hade jag 4 dl grädde o 4dl mjölk som enligt receptet. Slutade med att jag fick improvisera, blandade ut soppan med vispad grädde… Bra nödlösning men långt ifrån perfekt..

          1. Hej Åse!
            Jag följde verkligen receptet! Där står vispgrädden och jordgubbarna under rubriken Vaniljkräm. Kan det verkligen vara rätt? Kan det vara så att både grädden och jordgubbarna ska vara utanpå tårtan fast det inte står så i receptet??? Och det står inte att det ska sjuda tills det tjocknar. Har tittat i andra recept och inser att där står det alltid ”sjud tills det tjocknar”.
            Mvh
            Karin

            1. Hej Karin! Jordgubbar och grädde har olyckligt hamnat under vaniljkräm!! Ber tusen ggr om ursäkt om det ställt till det för dig!

  5. Hej Åse! Tror du att det kan vara så enkelt som att lägga till kakao för att göra chokladbotten, eller påverkar det något i receptet? Matlagning känner jag mig trygg med, men bakning är lite känsligare, så bäst att höra med ett proffs! 🙂

    Tror du att ett barn på 5 år känner att detta inte är ”vanlig tårtbotten” eller kan man luras lite 😉

  6. Hejsan Åse!
    Tårtan ser verkligen huuur läcker ut som helst! Vet du om det går att frysa in tårtbotten för att sedan kunna plocka fram den vid ett annat tillfälle och ”montera ihop” den med sylt och grädde? Eller blir inte botten bra då? Tacksam för svar 🙂

  7. Hej Åse!
    Undrar om tårtan gör sig bäst att göra dagen innan eller samma dag?
    Mvh Agneta

    1. Söta Lena! Inlägget är från förra året (24 Juni) Jag fyller nästa vecka, men jag tar till mig ditt grattis och plockar fram det nästa vec
      ka! <3

  8. Hej!
    Tänkte testa att baka den här tårtan till helgen, men jag har en fråga 🙂
    Några i familjen tål inte mandel, kan man ersätta mandelmjölet med något annat glutenfritt?

  9. Hej!
    Undrar bara om man kan byta ut mandelmjölet mot något annat, och vad isåfall? Har personer i familjen som inte tål mandel och skulle gärna testa att göra tårtan till helgens firande 🙂

    1. Det blir lite svårt i just denna tårtan, då får du nästan leta reda på ett glutenfritt recept som är fritt från nötter, det är svårt att hitta ett annat lågkolhydratmjöl än nötmjöl som ger detta saftiga resultat

  10. Hej! Undrade om man kan ta kokosmjöl från tex. Risenta istället för AmanPrana Kokosmjöl?
    Tack på förhand! =)
    Hälsningar Evelina

  11. Hej! Jag får tacka för receptet till en succétårta!

    Jag bakade denna till min svärmor som fyllde år. Till fyllning hade jag vaniljkräm lchf, mosad banan och grädde med jordgubbar på toppen.

    Till saken hör att vi hade köpt en smörgåstårta för 500 kr.

    Min svärmor utbrast; Jag hade hellre betalat 500 kr för den här tårtan!
    Jag blev jätteglad! Tack Åse!

  12. Men åh. Tyckte vaniljkrämen var lös, men tänkte den stelnar i kylen.
    Först efteråt läste jag kommentarerna att de där 4 dl vispgrädde inte ska vara i vaniljkrämen 🙁
    Vi som ska ha tårtan idag!

    Du kanske kunde ändra i receptet?

    1. Hej! Jag förtydligar! Men det står ”gräddmjölk” i receptet och sedan att man ska toppa med grädden:) Alltid läsa ett recept noga innan man gör det men förstår att det lan bli fel i detta:)

      1. Gjorde en ny omgång (enligt receptet), men den är som vatten efter lång tid i kyl. Får bli tårta utan vaniljkräm ?
        Den ska bara sjuda upp, sen tas från plattan & ner med gelatin? Inte sjuda tills den är tjockare?

        1. Har aldrig hört någon ha problem med receptet, den ska sjuda något ja, inte koka. Men du får ju inte dra den från plattan så fort dnen sjuder utan man sjuder tills det tjocknat lite.
          Ta och häll tillbaks i kastrull och låt sjuda upp – får hoppas det funkar trots gelatinet.

          1. Ok, det stod att den skulle sjuda upp bara vill jag minnas. Du kanske ändrat nu?
            Lägger ner försöken för idag ?

  13. Hej Åse!
    Tänkte testa din sockerfria tårta 🙂
    Har en tjej på snart 4 som har diabetes typ1, så jag undrar om du kan säga hur mycket kolhydrater tårtan har?
    Såg att som noteringar på ditt kesobröd fanns kolhydrater mm. Super bra!
    Tack på förhand!
    //Johanna

    1. Hej! Receptet är kaloriberäknat i min bok Ät & Njut så här kommer det:
      12 portioner

      Per portion
      650 kcal
      15 g protein
      60 g fett
      10 g kolh

  14. Jag brukar inte göra substitut till fika och sötsaker ”lchf:are” som vi är, men idag när det är min älsklings födelsedag så ska det väl ändå vara tårta! ? Jag googlade och fastnade för ditt receptet. Resultatet?! En MYCKET god tårta som uppskattades av både barn och vuxna. Även de som inte äter enligt lchf tyckte den var suveränt god! Barnen bara slevade in och lämnade inget på tallrikarna och det har aldrig hänt förut ens när vi har ”vanlig” tårta. Så hjärtligt TACK för ditt smarriga recept! ?

  15. Denna tårta ser så himla god ut! Ska absolut baka den i sommar. När de står 150g valfri sötning och jag vill hålla nere mängden sötning … jag tänkte använda honung kan man minska mängden något eller blir den alldeles för ”osöt”” då?

  16. Hej Åse! Hur stor springform använder du?
    Jag har vanlig ugn och endast en form, går de bra att göra smeten, hälla upp i 2 formar och grädda om efter varandra?

    Gräddmjölk, är de halva grädde halva mellanmjölk? Mvh

  17. Hej! Tårta ser jätte läckert ut! Jag undrar bara om man kan ersätta kokosmjölet med något annat? Eller ta bara mandelmjöl?

    Tack på förhand

  18. Hej Åse! Vad använde du för slags sötning i tårtbotten och vaniljkrämen? Jag funderar på att testa denna tårta som verkar vara ett bra recept enligt dig och kommentarerna. Men jag upplever att jag oftast fått en metallisk eller kall smak av sötningsmedel så därför vill jag gärna välja det bästa (om det går)! Jag har använt i olika bakverk sötströ, Mariannsocker, stevia konc.
    Är det något jag kan använda för att undvika detta?
    Tack på förhand! Skön fortsatt midsommar

    1. Hej Monica!

      Tyvärr kan stevia och erythritol ge en metallisk smak som man är mer eller mindre känslig mot.
      Personligen så kan jag tycka att det kan vra en idé att använda råsocker blandat med björksocker. Om man ändå ska äta sötsaker sällan så spelar det ingen större roll om man äter naturligt socker då. Genom att minska mängden och blanda ut med björksocker så kommer man ner i sötning men även bort från det metalliska!

  19. Pingback: Madeleine's Choice
  20. Hej! Har ätit denna tårta flera gånger och den verkligen supergod! Jag ska ha kalas i helgen och undrar om jag kan göra den i långpanna? I såfall räcker det med att jag dubblar receptet? Tack!

      1. Tack! Men om jag väljer att bara ha ett lager emellan så kanske det till och med räcker med ovanstående mängd?.. om jag bara delar den en gång..? Tack igen!! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..