Jordgubbspaj

27 juni, 2013

I måndags när jag fyllde år hade vi en liten fika på dagen med jordgubbspaj och en god mousserande Zinfandel rosé.
Mums!
8 portioner
Pajdeg:
3,5 dl mandelmjöl (jag använder sellton)
50 gram smör
1 msk fiberhusk
ev ca 1 msk sötning – dvs sötningsmängden motsvarar 1 msk riktigt socker **


1 krm salt
2 äggulor
2 msk grädde
Fyllning:
1 liter färska jordgubbar
1 dl vispgrädde
1 ägg
ev vaniljextrakt motsvarande 1 tsk vaniljsocker (vaniljpulver färgar fyllningen brun)
Valfri sötning motsvarande 1/2 dl strösocker

* 1 msk potatismjöl (potatismjöl binder vätskan, 1 msk innehåller 9 kolhydrater vilket innebär att det blir ca 1 gram kh per portion. Går att utesluta men pajen blir vattnigare.
Gör först pajdegen. I en matberedare med knivar, blanda mandelmjöl med smör och lägg sedan i övriga ingredienser och kör tills du fått en deg. Stjälp upp i en skål och ställ kallt i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i formarna och förgrädda pajen i ca 7-8 minuter.
Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna och fördela i pajskalet.
Vispa grädde, ägg, sötning och ev potatismjöl tills det tjocknat lite. Häll sedan över jordgubbarna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Servera med vaniljgrädde eller sockerfri vaniljglass.
 
IMG_5239

 
IMG_5242

IMG_5243

 
Till detta drack vi en mousserande zinfandel som heter Blossom Hill.
Jättegott!!!! Men eftersom det är ett halvtorrt mousserande så är det ganska sött så jag tycker det passar bra som ett dessertvin, som man smuttar lite på.

Passade grymt bra till jordgubbspajen!!
Doft: Toner av jordgubb och vattenmelon
Smak: Frisk och fruktig med smak av jordgubbar och vattenmelon.
Passar som apertif, till thai och asiatiska rätter och till jordgubbspaj 😉
Vinet kan beställas här

Vintipset sker tillsammans med Vinguiden.com men omdömet är mitt personliga!

 
IMG_5244

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Jessica 19 december, 2013 - 10:53

Hej! Jag undrar om du vill tipsa om något gott att dricka till nyår? Eller hur ska man gå om man ska hålla sig till ett ’nyttigare’ alternativ? Det får gärna vara alkoholfritt! 🙂 Det jag är ute efter är någon typ av bubbel att skåla i och kanske ett alternativ till cider? Mvh Jessica

Svara
Matdagbok | Kostrådgivare – Blogg 20 juli, 2013 - 15:17

[…] kommer gårdagens matdagbok. Till efterrätt testade jag en jordgubbspaj från den här bloggen. Gör sällan dessert eftersom jag har lite svårt att äta lagom men den här var inte så söt […]

Svara
Anja 28 juni, 2013 - 16:48

Har bakat jordgubbspajen och den blev jättegod!

Svara
Cissi 28 juni, 2013 - 07:47

Den där ska jag prova! Jag bakade ju din ananaspaj – men med hallon och kesella istället, åh så dekorerade jag med färska hallon uppepå och den blev så uppskattad på jobbet!

Svara
maja 27 juni, 2013 - 21:50

Men ååå gott!!!!

Svara
Hanna! 27 juni, 2013 - 20:14

Hej Åse! Tack för en mycket inspirerande blogg 🙂 jag undrar om du testat att göra någon form av ”lchfsaft” det är ju fläder tider och jag är så sugen 🙂

Svara
Åse 28 juni, 2013 - 09:57

Näää men det ska ju fungera med sötningsmedel! =))

Svara
Malin Henriksson 27 juni, 2013 - 19:41

Den ska absolut prövas 🙂
Ha en fin kväll. Här åskade det igår och nu är det så kvavt och klibbigt ute så det känns som åska igen. Men då kommer väl finvädret efter det får vi hoppas 🙂
Kram

Svara
Anja 27 juni, 2013 - 18:43

Den pajen måste jag baka, ser jättegod ut!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.