Janssons frestelse på LCHF vis

4 december, 2013

Jag har gjort Janssons frestelse på både rättika ooch kålrabbi och det fungerar lika bra fast jag tycker nog att kålrabbi blir bäst ändå!
Denna blev grymt god! I särklass den godaste Jansson jag smakat eller gjort.
1 kilo kålrabbi eller kålrot *
2 gula lökar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
2 dl creme fraiche
1 dl naturell färskost som philadelphia
1 dl vispgrädde
1 dl skållade finhackade mandlar
tunna skivor smör
salt, peppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala kålrabbin och halvera den, skär i skivor och koka i lättsaltat vatten i ca 7 minuter. Ta upp sedan och låt ånga av ordentligt.
Skala och skiva löken och stek mjuk i smör. Löken ska inte få färg.
Strimla kålrabbin och varva sedan kålrabbi, lök och ansjovis i en smord gratängform. Kålrabbi i botten och överst. Dra några varv med pepparkvarnen emellan. Något varv med saltkaret beroende på hur salt du vill ha gratängen.
Häll spadet från 1 konservburk över och vispa sedan ihop grädde, crème fraîche och färskost så det blir slätt. Häll över gratängen.
Finhacka mandlarna (jag kör dem i min mixer) fördela över och hyvla till sist lite smör över.
Grädda i ca 1,5 timme.
* Kålrabbi är tillsammans med kålrot och rättika ett toppensubstitut för potatis!
Kålrot och kålrabbi har ca 4.2-4.6 kolhydrater per 100 gram, rättika har 2,7 gram (jämfört med potatisens 15,5) 
IMG_5009
IMG_5017
IMG_5032
IMG_5035
 
Jag lägger ut ytterligare två av mina andra favoritjulrecept sedan! =)

Print Friendly, PDF & Email

24 kommentarer
0

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Eva 21 december, 2015 - 18:12

Tack för ytterligare ett fantastiskt recept!
Jag körde kålrabbin i tjocka strimlor i matberedaren och hoppade över att förkoka. I och för sig gjorde jag bara en halv sats. Det blev jättebra. Jag strödde över mandelmjöl och hyvlade ganska mycket smör över. Den blev väldigt krämig och god.

Svara
Åse 21 december, 2015 - 18:13

Kul att höra Eva! =) God Jul!

Svara
Jonna 18 november, 2015 - 18:29

Hej! Jag gjorde denna idag, väldigt god smak, MEN jag tror tyvärr att jag kokade den för lite innan. Efter 1.5 timme i ugnen är kålrabbin fortfarande något hård nämligen 🙂 men smaken är riktigt bra! Hade tyvärr inga mandlar men det fungerade ändå!

Svara
Eva Lindqvist 2 januari, 2014 - 13:56

enligt Livsmedelsverkets tabell så har kålrot 6,4 och kålrabbi 4.4, en viss skillnad tycker jag 😉

Svara
Åse 2 januari, 2014 - 14:34

Fast på en hel gratäng blir det högst 1-2 kh extra per portion 😉 Försumbart i det stora hela, sååå nogräknad är inte kroppen 🙂 Jansson äter man ju inte varje dag heller.

Svara
Kjell 29 december, 2013 - 17:58

Helt fantastisk god.
Jag gjorde den med kålrot istället för
kålrabbi det blev väldigt gott och uppskattat.

Svara
Kia 24 december, 2013 - 13:27

Denna är i ugnen nu och doftar fantastiskt i mitt hem 🙂

Svara
Pia 11 december, 2013 - 19:56

Fantastiskt god!! Saknade inte potatisen (gjorde m kålrabbi). Jag var lite lat nu när jag gjorde provomgången innan jul och hoppade över mandel och smör. Blev ändå så god. Kanske kan man öka på cf-grädd-philadelphia-blandningen om man vill hoppa över mandeltäcket! Min favvo på julbordet är räddad! Tack!

Svara
Fröken Nilsson 5 december, 2013 - 14:22

Jag har provat m rättika o tyckte sådär….kålrabbitest nästa projekt!

Svara
Helena 4 december, 2013 - 19:49

Har du någon idé om nåt annat än mandel? Har en vännina som är allergisk mot mandel och nötter..

Svara
carin 4 december, 2013 - 14:42

Vad är anledningen till att alla recept på lchf jansson innehåller cream cheese? Annars brukar det vara bara grädde i den traditionella.

Svara
Åse 4 december, 2013 - 14:45

Jag vet inte varför eller om alla andra gör så men jag tycker att det binder vätskan bättre och reder med tanke på att man inte har potatis i (där stärkelsen binder och reder)

Svara
Frida 4 december, 2013 - 12:45

Lät supergott, ska testa ikväll:) tack för att du tog med lite julinspirerad mat, tacksam!
kram

Svara
Åse 4 december, 2013 - 13:03

Kul du gillar! tack själv för inspirationen! Blev ju julmatssugen efter din kommentar 🙂

Svara
Rosine 23 december, 2013 - 19:34

Hej!
Nu har jag testat detta recept och tycker själva smaken är jättegod, mycket godare än rättika som trots förkokning ändå smakar lite rädisa och blir vattnig men jag tycker den här på kålrabbi blev lite för smörig/oljig. Jag vill att den ska bli mer gräddig. Vad göra? Tror du man kan ta mindre creme fraiche och mer grädde nästa gång? Iofs hade jag hyvlat ganska mycket smör ovanpå. Ytan var nästan täckt, kanske ska ta lite mindre smör också?

Svara
Henrietta 4 december, 2013 - 11:49

Oj va gott det ser ut!
Har du gjort ”potatisgratäng” på kålrabbi någon gång?
Har svårt att hitta rättika o tänkte att kålrabbi kanske är lättare?

Svara
Åse 4 december, 2013 - 11:51

Ja det blir lika bra som att göra en Jansson! Du kan följa mitt recept på rättikagratäng men byta ut mot kålrabbi.

Svara
Åsa 4 december, 2013 - 11:41

Ser verkligen god ut! Jag har ju räknat dessa förbaskade kalorier ett tag nu för att tappa lite kilo….har ju blivit lite fix ide… Men börjar ju nu fundera på detta med lchf , tycker att frukosten är lite sådär… vad ska jag äta?. Just nu så knaprar jag bara knäckebröd. Jag äter inte kött men gärna fisk och skaldjur . Tror att jag har svårt att komma ifrån vetemjöl. El? HJÄLP ?

Svara
Karin 4 december, 2013 - 11:12

Hej Åse.
Vet du om man kan frysa din janson?

Svara
Åse 4 december, 2013 - 11:17

Det ska inte vara några problem!

Svara
Lotte 4 december, 2013 - 09:16

Jisses så gott det såg ut! Har inte ätit julmat än men nu blev jag ju sugen….
Kram Lotte

Svara
Åse 4 december, 2013 - 08:56

Ser jättefin ut!

Svara
Elisabeth Lisa Boman 4 december, 2013 - 08:38

Ååå, det låter gott 🙂 Hur är kålrabbi i smakjämförelse med rättika? Rättikan blir ju gärna lite mjuk….

Svara
Åse 4 december, 2013 - 08:42

Kålrabbi och Kålrot är mer lika tycker jag, ättikan lite vattnigare. Men det som gör att dessa rotfrukter blir lite ”mjukare”, vattnigare är ju för att de innehåller så lite stärkelse! Så man måste vara beredd på att potatis ALLTID kommer ha en annan konsistens.

Svara

Lämna en kommentar