Janssons frestelse LCHF

4 december, 2013

Jag har gjort Janssons frestelse på både rättika ooch kålrabbi och det fungerar lika bra fast jag tycker nog att kålrabbi blir bäst ändå!
Denna blev grymt god! I särklass den godaste Jansson jag smakat eller gjort.

Uppdaterat: Gott att ta hälften kålrot och hälften kålrabbi

IMG_5009

IMG_5017

IMG_5032

IMG_5035

Jag lägger ut ytterligare två av mina andra favoritjulrecept sedan! =)

Skriv ut

Janssons frestelse LCHF

  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Ingredienser

1 kilo kålrabbi
2 gula lökar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
2 dl creme fraiche
1 dl naturell färskost som philadelphia
1 dl vispgrädde
1 dl skållade finhackade mandlar
tunna skivor smör
salt, peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala kålrabbin och halvera den, skär i tjocka stavar och koka i lättsaltat vatten i ca 7 minuter. Ta upp sedan och låt ånga av ordentligt.
Skala och skiva löken och stek mjuk i smör. Löken ska inte få färg.
Varva sedan kålrabbi, lök och ansjovis i en smord gratängform. Kålrabbi i botten och överst. Dra några varv med pepparkvarnen emellan. Något varv med saltkaret beroende på hur salt du vill ha gratängen.
Häll spadet från 1 konservburk i vispskål och vispa ihop med grädde, crème fraîche och färskost så det blir slätt. Häll över gratängen.
Finhacka mandlarna (jag kör dem i min mixer) fördela över och hyvla till sist lite smör över.
Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, lägg över aluminiumfolie om gratängen får för mycket färg.


Notering

* Kålrabbi är tillsammans med kålrot och rättika ett toppensubstitut för potatis!
Kålrot och kålrabbi har ca 4.2-4.6 kolhydrater per 100 gram, rättika har 2,7 gram (jämfört med potatisens 15,5) 

PS! Prova gärna Vitkålsjansson också!

24 kommentarer
0

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Eva 21 december, 2015 - 18:12

Tack för ytterligare ett fantastiskt recept!
Jag körde kålrabbin i tjocka strimlor i matberedaren och hoppade över att förkoka. I och för sig gjorde jag bara en halv sats. Det blev jättebra. Jag strödde över mandelmjöl och hyvlade ganska mycket smör över. Den blev väldigt krämig och god.

Svara
Åse 21 december, 2015 - 18:13

Kul att höra Eva! =) God Jul!

Svara
Jonna 18 november, 2015 - 18:29

Hej! Jag gjorde denna idag, väldigt god smak, MEN jag tror tyvärr att jag kokade den för lite innan. Efter 1.5 timme i ugnen är kålrabbin fortfarande något hård nämligen 🙂 men smaken är riktigt bra! Hade tyvärr inga mandlar men det fungerade ändå!

Svara
Eva Lindqvist 2 januari, 2014 - 13:56

enligt Livsmedelsverkets tabell så har kålrot 6,4 och kålrabbi 4.4, en viss skillnad tycker jag 😉

Svara
Åse 2 januari, 2014 - 14:34

Fast på en hel gratäng blir det högst 1-2 kh extra per portion 😉 Försumbart i det stora hela, sååå nogräknad är inte kroppen 🙂 Jansson äter man ju inte varje dag heller.

Svara
Kjell 29 december, 2013 - 17:58

Helt fantastisk god.
Jag gjorde den med kålrot istället för
kålrabbi det blev väldigt gott och uppskattat.

Svara
Kia 24 december, 2013 - 13:27

Denna är i ugnen nu och doftar fantastiskt i mitt hem 🙂

Svara
Pia 11 december, 2013 - 19:56

Fantastiskt god!! Saknade inte potatisen (gjorde m kålrabbi). Jag var lite lat nu när jag gjorde provomgången innan jul och hoppade över mandel och smör. Blev ändå så god. Kanske kan man öka på cf-grädd-philadelphia-blandningen om man vill hoppa över mandeltäcket! Min favvo på julbordet är räddad! Tack!

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.