Hormoner och vikten

8 januari, 2013

Jag är ju en liten kunskapsnörd, jag är det där enerverande barnet som alltid frågar ”Varför det?” 😉 Jag har en dotter som är som mig så jag vet! hihi.
Men på grund av min matproblematik så har jag varit tvungen att gräva i VARFÖR?
Med min utbildning så var det många poletter som gick ner och det är säkert anledningen till att jag sedan min utbildning haft lättare att viktreglera och faktiskt stå still i vikt.
Jag tänkte bara snabbt prata lite hormoner för de är roten till mycket. Dessa hormoner är naturens sätt att skapa balans och harmoni och rutiner i våra kroppar men i dagens samhälle så kan det bli väldigt fel.
Leptin:  Låga nivåer av leptin leder till ökad hunger och sänkt ämnesomsättning. Ju mindre du väger ju mindre leptin och ju större övervikt du har desto mer leptin men detta är sanning med modifikation för många överviktiga är istället leptinresistenta dvs för mycket leptin har utsöndrats.
Naturligt smala människor som ändå har en bra ämnesomsättning har ökat leptinkänslighet, dvs de har låg leptin men det lilla de har räcker för känsligheten är stor.
Detta är anledningen till att överviktiga människor som bantat sig smala ofta jojobantar, leptinnivån är i obalans – kroppen har låga nivåer av leptin och ser till att ämnesomsättningen sänks samtidigt som vi får ökad hunger.
Ghrelin: Skapar hungerprocessen. Och kommer från tom mage. När vi äter så aktiveras dopamin (för att belöna oss så vi fortsätter att äta – skapar motivation). När vi sedan blir mätta så är det leptinet som tar över och dopaminet dämpas, likaså ghrelin. Vad som seda händer är att må bra hormonet Serotonin utsöndras!


Problemet är att socker ser till att ghrelin inte dämpas, utan du fortsätter att äta fast du egentligen borde vara nöjd! Du fortsätter som om du vore hungrig och sugen!
Detta stämmer även med kolhydrater i stärkelse för detta blir ju till socker (glukos) i kroppen. Ät ostbricka med kex och jämför om du äter ostbricka utan kex, du kommer antagligen äta mer när du även äter kex.
Dopamin: Styr belöningen kring mat, dvs du belönas av att äta. Är givetvis naturens sätt att se till att du äter för överlevnad!
Dopaminbrist kan leda till många olika saker som trötthet, koncentrationssvårigheter, ADHD,
Dopaminet är starkt kopplad till beroenden: Man kan ha höjt sitt dopaminbehov av te.x. alkohol, narkotika, rökning, socker, mat, spänning och lust.
Känner ni mig så förstår ni att jag är en dopaminjunkie, jag älskar spänning, nya saker, att träffa nya människor, fart och fläkt, socker och snabba kolhydrater – jag är oerhört belöningsbenägen. Jag har ett högt dopaminbehov. Därför förstår ni kanske att oron över att jag lever för stressigt inte stämmer, jag lever alltså i min dopaminnivå! Jag mår bra av att ha tusen eld i järnet. Jag skulle däremot må dåligt av att inte ha något att göra.
Serotonin: Är ett sk. ”må-bra hormon” som gör att vi känner oss lugna, nöjda och tillfreds. Vid serotoninbrost kan vi bli deprimerade, få koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter. Detta är anledningen till varför många självmedicinerar med socker. Det tröstar och dämpar oro då socker höjer serotoninet.
Nu kommer jag osökt in på PF (periodisk fasta):
Varför upplever jag att jag aptitreglerar bättre på PF? Borde jag inte vara mer hungrig? Mer glupsk efter att inte ha ätit på 16 timmar? (ghrelin utsöndras ju av tom mage) Hur går det ihop?

Sanningen är den att det finns nog inga enkla svar men här kommer leptin, insulin och dopamin in.
Som jag förklarade innan så har kroppen sin kortisoltopp ca kl 8 på morgonen, då vi ofta äter frukost. Detta i kombination med insulinutsöndringen kan skapa hunger en stund senare. Förlänger man nattfastan så sker inte detta (vi är ju inte hungriga om nätterna).
Fasta sänker generellt leptinnivåerna men det har visat sig att när man sedan äter ordentligt så ökas leptinet och speciellt hos kvinnor har man sett en ökning av leptin! Man såg även en ökning av neuropeptid-Y som är ett hungerstimulerande hormon. Detta kan nog förklara varför min vikt är lägre sedan jag började med periodisk fasta för snart 1 år sedan. Jag äter ändå generellt mer kolhydrater nu än jag gjorde tidigare i min LCHF kost. Jag äter inte mindre fett.
Jag upplever alltså att jag inte är så glupsk längre. Min man upplever samma och har också en lägre fettprocent sedan han implenterade periodisk fasta.
Periodisk fasta passar dock inte alla på grund av jobb och andra saker som sjukdomar (vissa sjukdomar gör att man mår bättre av att äta oftare, tex fibromyalgi)
Periodisk fasta kan alltså vara ett smart sätt att se till att vi får lov att äta oss mätta och nöjda men samtidigt inte äta mer än kroppen behöver.
Jag äter också generellt ganska mycket protein (det höjer mitt dopamin) men ser även till att hålla mig mätt och nöjd.
Mat ska inte vara massa funderingar så för många är detta jag nyss skrivit bara blaj och lägg då inte ner mer tankeverksamhet på detta. Men kunskap gör oss fria och ibland måste vi förstå varför vi (kropp och själ) fungerar som den gör!
Generellt rekommenderar jag inte att börja med PF direkt när man lägger om kosten, anledningen till detta är att först måste man kanske få en avslappnad attityd kring mat, man har kanske jojobantat mycket och skapat kroppar i obalans och då kan det vara bra att helt enkelt bara äta sig mätt och nöjd enligt sina vanliga traditioner (frukost, lunch och middag) och inte fortsätta med ännu en metod.
Kärlek till er!

41 kommentarer
0

Du kanske också gillar

41 kommentarer

Susanne 8 januari, 2013 - 17:44

Hej Åse! Vill som många andra tacka för en jättebra blogg, du är en stor inspiration. Jag har ätit LCHF i snart 1,5 år och har kommit ner i en vikt som jag inte ens hade vågat hoppas på. Har i perioder också kört PF och tycker det fungerar bra. Har fibromyalgi men det är inget som påverkas av om jag kör PF eller ej. Jag har nog aldrig haft så lite besvär av min fibro som sedan jag började äta LCHF. Varje höst/vinter var vedervärdig innan med periodvisa sjukskrivningar, nu känner jag av min värk men det är inte mer än så. Jag har gått upp i tjänst och jobbar nu 90% och tränar styrketräning utan problem. Känns helt fantastiskt. Som extra bonus har min IBS försvunnit och jag har inte varit förkyld en dag. Känns nästan för bra för att vara sant. Många tycker man är tjatig om sin LCHF men jag önskar att fler kunde få må så bra som jag gör. Kram

Svara
Elenore 8 januari, 2013 - 16:41

Intressant parentes om fibromyalgi. Vet du någon som skrivit mer om detta med kost och fibromyalgi?

Svara
Annie 8 januari, 2013 - 16:19

Hej!! Har precis börjar med LCHF och so far so good… :))
Känns verkligen bra det här!!
Jobbar dock i en livsmedelsbutik med gottigheter runt hörnan, men jag ger mig INTE!
MEN på eftermiddagen/kvällen blir jag så fruktansvärt trött, så att träna på kvällen är bara att glömma.. SNÄLLA har du något bra tips på något som piggar upp???
Undrar även är det OK att (nu i början) tugga tuggummi för att dämpa när sötsuget kommer?? (tänker ju på att det innehåller sötningsmedel)
Tack snälla, du gör min dag!!!
MVH Annie

Svara
Viktkamp 8 januari, 2013 - 16:12

Tänkvärt!! Såg en dokumentär idag om fett och just detta med hormoner, väldigt intressant.

Svara
jenny 8 januari, 2013 - 15:43

Har funderat på PF, men tämker mig att det kan vara svårt vissa gånger att få rätt fett…Jobbar på förskola och är lite styrd av lumchen som serveras där dagligen… Just nu ”laddar jagg hemma” påmorgonen innan jag far till arbetet, sedan äter jag ett lchfmellanmål efter lunchen som jag äter tillsammans med barnen. I den lunchen ser jag till att undvika de kolhydratrika tillbehören som potatis & dyl. Kan man ändå testa PF om detdå blir två måltider tättt intill varandra (lunchen & mellanmålet)?

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 15:53

Javisst! Absolut! Så länge du äter din energi i matfönstret.
Testa och se, fungerar det inte så har du provat!

Svara
gandhi 8 januari, 2013 - 15:20

Har ätit LCHF 2 år och mår bra av det. Sista halvåret har jag då och då besvärats av tungsveda (aldrig haft förr, knappt hört talas om). Tycker också att tungan skiftar i blå/grönt mot förr mer rosa. Har du hört /läst något om detta? Eller hört andra som äter lchf berätta liknande? någon av er som läser bloggen?? Känns som jag bränt mig, mest längst fram och på kanterna av tungan och stör matupplevelsen

Svara
Åsa 8 januari, 2013 - 15:23

Hej. Min mamma upplevde samma sak för drygt ett år sedan, men det berodde på att hon hade amalgamplomber i tänderna, alltså inte på kosten. När tandläkaren bytte ut varje amalgamplomb försvann svedan som hon hade främst på sidorna av tungan.

Svara
gandhi 8 januari, 2013 - 19:55

Tack för tipset. Skall prata med min tandläkare.

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 15:54

Aldrig hört men du fick ju svar från Åsa, undersök det! Låter rimligt!

Svara
Mimmi054 8 januari, 2013 - 14:46

Hej! Idag sitter jag med det nya numret av mat och hälsa och ser ditt fina, glada ansikte. Som i en tidigare kommentar har jag aldrig skrivit någon kommentar tidigare. Har upptäckt din blogg under de senaste dagarna och det är så roligt att botanisera i din blogg. För tillfället planerar jag för en tjejmiddag som ska gå i LCHFs tecken. Det kommer att gå så bra med hjälp av dina recept.
År 2009 vid den här tiden kom jag i kontakt med LCHF med hjälp av en väninna, bodde då i Singapore. Med hjälp av rätt mat och motion lyckades jag gå ner från 74 till 59 kg. P.g.a. Personliga ledsamheter har jag lagt på mig igen, var uppe i 70,4 efter sommaren. Bor sedan 1 oktober i Beijing och nu har jag som ” lyxhustru” tid för maten och motionen igen. Så nu är jag på rätt väg, vågen visade 65,6 den här veckan, lycka! Är nu 5 veckor i Sverige och firat jul och nyår, och det är lättare med maten här än i Kina, risets rike. Men nu bär det av om en dryg vecka till Beijing igen och då kommer din nya bok att finnas med i packningen tillsammans mat och hälsa. Inspirationen behövs med litteratur behövs för att kunna variera sig. Tanken är att jag kommit ner under 60-kilos strecket tills jag är tillbaka i sommar! Under tiden kommer jag att besöka din blogg mycket och minst varje dag.
Och vem vet jag kanske hör av mig igen! Kram till dig!

Svara
frublad 8 januari, 2013 - 14:22

Vill bara börja med att tacka för din fantastisk inspirerande bok, var lite tveksam om jag skulle hitta så mycket nytt i den eftersom jag lagar efter dina recept här på bloggen. Fick den innan jul och har redan hunnit laga igenom många rätter, alla lika goda! Bästa julklappen till mig själv:-)
Har läst om PF och läst länkar som du tipsar om, funderar på att testa detta. Jag tränar kl 12 på lunchen och läste då att man bör ta 10 g BCAA innan träningen, kommer du att göra så också när du börjar träna? Har du testat några BCAA? Svårt att veta vilken man ska välja, Body Science BCAA har efter lite googlande får bra betyg i både smak och kvalitet i innehåll. Känns som man är ute på okänd mark här;-)

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 15:58

Vad roligt att höra!
Vad är det för träning du ska träna? Styrka? I såfall tror jag nog EAA är bäst.http://fitnessguru.se/aminosyror-guide

Svara
monique77 8 januari, 2013 - 11:59

Hej Åse! Jag har följt din blogg i ett par år faktiskt, men har aldrig kommenterat något. När jag nu gör det vill jag passa på att tacka för många fina recept! Äter inte kött eller fågel men brukar ofta kunna anpassa recepten rätt bra ändå.
Jag har ätit lchf i ett par år och mår väldigt bra av det. Jag har dock samma problem som du, nämligen att jag alltid har belöningsätit. Faktiskt tröstätit också iofs. Är dock normalviktig eftersom jag förmodligen är naturligt smal (dvs har svårt att lägga på mig mycket vikt även om jag äter dåligt). Men, till min fråga: mitt stora problem nuförtiden är stress och vad som händer med min kropp och min förmåga att äta bra när jag är stressad. Vilket jag är väldigt mycket i ganska långa perioder. I perioder av stress känner jag så otroligt starkt sug efter främst tre dåliga saker: vin, cigaretter (röker inte ens i vanliga fall!) och socker. I höstas lyckades jag stå emot väldigt bra trots stark stress men nu kan jag knappt tänka på annat än hur mycket jag vill dricka, röka och trycka i mig godis. Det är så otroligt destruktivt och jag kämpar emot som tusan! Jag har blivit tvungen att ha nolltolerans mot allt socker eftersom jag inte klarar att äta bara en liten bit någon gång ibland.
Tror du att detta har något med hormoner att göra, detta starka sug? Och framförallt, vet du om något som jag kan göra för att göra det destruktiva suget lite mer hanterbart? Jag går redan i samtalsterapi för stresshantering, så jag tänkte mer på om det finns något som specifikt kan komma åt hormonbalansen, något tillskott eller särskild kost t.ex. Mer än vanlig lchf alltså.
Tack igen för en fin blogg!

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 12:07

Hej! Stress är tyvärr något som är väldigt stor anledning till mångas viktproblem. Vid stress har vi högt kortisol: Högt blodsocker som skapar sug. När vi stressar mycket så sover vi sämre och detta ökar hungerhormonet Ghrelin. Oro och ångest som kommer med stress gör att vi försöker höja vårt må bra horon serotonin med socker (som höjer det alldeles utmärkt!)
Mina två bästa tips:
– Träna!! Träning sänker kortisolet men även frisätter endorfiner så får dig att må bättre.
– Spikmatta – frisätter endorfiner och skapar bättre sömn.
Varmt lycka till!! jag lever med en stressad make, så jag vet hur det är :/

Svara
al68 8 januari, 2013 - 11:44

Spännande läsning, du är så beläst i detta ämnet och jag är så imponerad av dig. Mina vikt problem började rätt sent i livet, har alltid varit normalviktig till när jag skilde mig 2000. Gick upp dryga 10 kilo så vi pratar inte om någon stor övervikt. Förra året fokuserade jag på min träning och åt relativt bra. Men i år skall maten bli ännu bättre. Har tagit bort allt socker och onyttigt. Äter mycket enligt LCHF då jag mår så himla bra av den maten. Hoppas att mina sista kilo kan försvinna nu och att jag känner mig nöjd. Ha en underbar dag, kram kram

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.