Hemmagjort ”Bregott”

29 augusti, 2011

Att bregott är det bästa bordsfettet att bre våra LCHF bröd med vet vi, men om man tycker att det ekologiska Bregottet är dyrt så kan man göra eget Bregott där vi vet att vi får en bra rapsolja!
Detta receptet fick vi på utbildningen av MF hälsoutbildningar.

250 g smör, gärna ekologiskt (Maxi hade tillfälligt slut så jag tog vanligt)
1 dl kallpressad rapsolja, gärna ekologisk
havssalt, ca 2 nypor
(1 dl kranvatten)

Allt ska vara rumstempererat!
Vispa smör med raposlja med elvisp, (häll i vatten och vispa lite till), salta med havssalt!


Nu är det bara att hälla upp i bytta/glasskål och förvara i kylskåp!

41 kommentarer
1

Du kanske också gillar

41 kommentarer

Caroline 30 augusti, 2011 - 22:25

Får jag bara fråga hur mkt det blir av det färdiga smöret? En liten burk eller ung. lika mkt som i det vanliga paketet dvs 600 gram? Låter ju jättespännande! Detta måste jag testa!!

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 22:27

Bara räkna efter receptet 😉 250 g + 1 dl + 1dl = Ca 450 g

Svara
Anna Johansson 30 augusti, 2011 - 21:23

Vilket bra tips!! Har nu provat. Blev jätte bra! Men jag tyckte det blev ännu bättre utan vatten i. Bara smör, olja och havssalt.
Älskar all insperation din blogg ger. Alla tips och idér. Endel kopierar man rakt av andra ändrar man så det passar sin familj i smak osv. Kanon!! Jag är så glad att jag hittat hit.
Kram Anna

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 22:28

Kul! Provade du med vatten också då först eller?
Roligt att du gillar bloggen! Det är meningen att man ska inspireras till att hitta sitt eget =) Kram!

Svara
Anna Johansson 30 augusti, 2011 - 22:46

Ja jag testade först enl ditt recept men tyckte inte riktigt det smakade som jag var van vid från vanligt bregott (brukar använda den blå med havssalt) Testade då en gång till men utan vatten. Det blev bättre tyckte jag. Oljan gör att det håller sig mjukt även i kylen. Och läser man på bregott paketet innehåller det 70 % mjölkfett och 30% rapsolja. Inget vatten. Men det är kul att prova sig fram. 🙂

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 22:54

Kul! Ska prova utan vatten jag också nästa gång.

Svara
Smaljeansen! 30 augusti, 2011 - 21:13

Det ser riktigt gott ut! Sommarfräscht, till primörer tänker jag mig.

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 22:28

Mums!!

Svara
Nyymaans Träningsblogg 30 augusti, 2011 - 19:34

Vilket bra tips! jag äter sällan bregott, men tycker att det är riktigt gott på nybakade bröd. Sist jag bakade bröd skickade jag iväg fästmannen för att köpa jäst och bregott, men han kom hem med bakmargarin pga missuppfattning så vi bredde det på mackorna istället.hade ingen aning om att det gick att göra bregott av sånt! Ska testas nästa gång 😉

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 22:29

Haha =)) Prova! Det är jättegott!

Svara
Maud 30 augusti, 2011 - 15:30

Super med eget bregott, skall absolut prova.
En annan fråga eller fundering: Egen gjord pommes, som görs efter konstens alla regler där dom först skall ligga och dra ur stärkelsen i vatten, salt och vinäger, borde inte det vara ett bättre alternativ än att köra potatisklyftor i ugnen… För det är väl stärkelsen som man vill undvika i potatis?
Fick mig bara en fundering kring detta :)))
Har precis läst ditt repotage i HJ – kanonbra!!!

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 18:31

Haha men gud kan man dra ut stärkelse från potatis?? Really? =)

Svara
Maud 30 augusti, 2011 - 20:44

Enligt receptet jag gjorde så stod det så, det var därför jag vart så fundersam??
”Vispa ihop vatten, salt och vinäger och lägg i potatisstrimlorna. Låt ligga ca 20 min så att stärkelsen dras ut”
Så vad säger man??

Svara
Maud 30 augusti, 2011 - 20:51

Sen hittade jag även den här artikeln:
”Jovars.. du får ut lite stärkelse ur potatisen.. men det som är kvar är 100% potatis iallafall!!
Potatis ÄR stärkelse.. ungefär 16% av innehållet.. resten vatten och någon procent fibrer..
Altså.. du minskar inte stärkelsen i potatisen.. eller iallfall bara från 16 till 15,9%!!”

Svara
maja 30 augusti, 2011 - 15:28

Men gud! Vad skulle jag göra utan din blogg:) MÅste provas, kul!

Svara
monika 30 augusti, 2011 - 08:49

Underbart! Vill tacka för bra layout då jag ska ”printa ut”. Super bra ju!

vh
Monika

Svara
Anita 29 augusti, 2011 - 22:20

Nu har jag beställt Cocosa kokosnötolja båda sorterna.

Det här ”Bregottet” ska jag testa. Nyfiken, varför är ekologiskt bättre? Är det 5 dl burken du använt? Hur länge kan man förvara smöret i kylskåpet? Vi är ju bara två hemma. 🙂

Tack för du delar med dig av recepten. Ska testa det här nya brödet nästa gång jag bakar. I kväll åt vi Samones Köttfärssoppa, den är sååå god. 🙂

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 09:40

Hej Anita! Generellt så är det mindre kemikalier etc i eko mat och bättre bevarande av vitaminer. Bäst är att äta Kravmärkt. Nu är allt en kostnadsfråga så jag köper inte allt ekologiskt/kravmärkt men i den mån jag kan så gör jag.

Svara
Sara & Busungarna 29 augusti, 2011 - 21:55

Och jag som just satt och grämde mig över att jag glömt köpa Bregott och att det inte kommer räcka till kidsens frukost i morgon. Åse to the rescue!! 😀
Då blir det till att ”baka” Bregott imorronbitti då. Oväntat men häftigt, hahaha

PUSS

Svara
Jenina 29 augusti, 2011 - 21:16

åh detta bröd ska jag testa! Äter numera lchf men lite mer åt gi-hållet 🙂 Lätt som du skriver att det blir lite för mycket även om det är efterrätter o dyl. som är tillåtet….Speciellt blir det för många mackor om jag bakar nåt lchf-bröd 🙂

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.