Hemmagjort ”Bregott”

29 augusti, 2011

Att bregott är det bästa bordsfettet att bre våra LCHF bröd med vet vi, men om man tycker att det ekologiska Bregottet är dyrt så kan man göra eget Bregott där vi vet att vi får en bra rapsolja!
Detta receptet fick vi på utbildningen av MF hälsoutbildningar.

250 g smör, gärna ekologiskt (Maxi hade tillfälligt slut så jag tog vanligt)
1 dl kallpressad rapsolja, gärna ekologisk
havssalt, ca 2 nypor
(1 dl kranvatten)

Allt ska vara rumstempererat!
Vispa smör med raposlja med elvisp, (häll i vatten och vispa lite till), salta med havssalt!
Nu är det bara att hälla upp i bytta/glasskål och förvara i kylskåp!

Print Friendly, PDF & Email

39 kommentarer
1

Du kanske också gillar

39 kommentarer

Björn 9 december, 2017 - 13:30

Superbra alternativ till Bregott blir ju betydligt billigare.

Svara
Jag i smördjungelen….. « Mitt Öliv 12 september, 2011 - 17:00

[…] har inte smör överhuvudtaget på smörgåsen min. URk. Läste för en liten kort tid sedan “hos Åse – 56kilo.se” hur man gör eget bregott. Det är något som jag absolut måste testa att göra hemma […]

Svara
Maria 6 september, 2011 - 09:55

Oj oj, det här måste jag göra! Åt hemmagjort smör på Rosendahl förra helgen och det vara bara såå gott 🙂

Svara
Caroline 30 augusti, 2011 - 22:25

Får jag bara fråga hur mkt det blir av det färdiga smöret? En liten burk eller ung. lika mkt som i det vanliga paketet dvs 600 gram? Låter ju jättespännande! Detta måste jag testa!!

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 22:27

Bara räkna efter receptet 😉 250 g + 1 dl + 1dl = Ca 450 g

Svara
Anna Johansson 30 augusti, 2011 - 21:23

Vilket bra tips!! Har nu provat. Blev jätte bra! Men jag tyckte det blev ännu bättre utan vatten i. Bara smör, olja och havssalt.
Älskar all insperation din blogg ger. Alla tips och idér. Endel kopierar man rakt av andra ändrar man så det passar sin familj i smak osv. Kanon!! Jag är så glad att jag hittat hit.
Kram Anna

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 22:28

Kul! Provade du med vatten också då först eller?
Roligt att du gillar bloggen! Det är meningen att man ska inspireras till att hitta sitt eget =) Kram!

Svara
Anna Johansson 30 augusti, 2011 - 22:46

Ja jag testade först enl ditt recept men tyckte inte riktigt det smakade som jag var van vid från vanligt bregott (brukar använda den blå med havssalt) Testade då en gång till men utan vatten. Det blev bättre tyckte jag. Oljan gör att det håller sig mjukt även i kylen. Och läser man på bregott paketet innehåller det 70 % mjölkfett och 30% rapsolja. Inget vatten. Men det är kul att prova sig fram. 🙂

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 22:54

Kul! Ska prova utan vatten jag också nästa gång.

Svara
Smaljeansen! 30 augusti, 2011 - 21:13

Det ser riktigt gott ut! Sommarfräscht, till primörer tänker jag mig.

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 22:28

Mums!!

Svara
Nyymaans Träningsblogg 30 augusti, 2011 - 19:34

Vilket bra tips! jag äter sällan bregott, men tycker att det är riktigt gott på nybakade bröd. Sist jag bakade bröd skickade jag iväg fästmannen för att köpa jäst och bregott, men han kom hem med bakmargarin pga missuppfattning så vi bredde det på mackorna istället.hade ingen aning om att det gick att göra bregott av sånt! Ska testas nästa gång 😉

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 22:29

Haha =)) Prova! Det är jättegott!

Svara
Maud 30 augusti, 2011 - 15:30

Super med eget bregott, skall absolut prova.
En annan fråga eller fundering: Egen gjord pommes, som görs efter konstens alla regler där dom först skall ligga och dra ur stärkelsen i vatten, salt och vinäger, borde inte det vara ett bättre alternativ än att köra potatisklyftor i ugnen… För det är väl stärkelsen som man vill undvika i potatis?
Fick mig bara en fundering kring detta :)))
Har precis läst ditt repotage i HJ – kanonbra!!!

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 18:31

Haha men gud kan man dra ut stärkelse från potatis?? Really? =)

Svara
Maud 30 augusti, 2011 - 20:44

Enligt receptet jag gjorde så stod det så, det var därför jag vart så fundersam??
”Vispa ihop vatten, salt och vinäger och lägg i potatisstrimlorna. Låt ligga ca 20 min så att stärkelsen dras ut”
Så vad säger man??

Svara
Maud 30 augusti, 2011 - 20:51

Sen hittade jag även den här artikeln:
”Jovars.. du får ut lite stärkelse ur potatisen.. men det som är kvar är 100% potatis iallafall!!
Potatis ÄR stärkelse.. ungefär 16% av innehållet.. resten vatten och någon procent fibrer..
Altså.. du minskar inte stärkelsen i potatisen.. eller iallfall bara från 16 till 15,9%!!”

Svara
maja 30 augusti, 2011 - 15:28

Men gud! Vad skulle jag göra utan din blogg:) MÅste provas, kul!

Svara
monika 30 augusti, 2011 - 08:49

Underbart! Vill tacka för bra layout då jag ska ”printa ut”. Super bra ju!

vh
Monika

Svara
Anita 29 augusti, 2011 - 22:20

Nu har jag beställt Cocosa kokosnötolja båda sorterna.

Det här ”Bregottet” ska jag testa. Nyfiken, varför är ekologiskt bättre? Är det 5 dl burken du använt? Hur länge kan man förvara smöret i kylskåpet? Vi är ju bara två hemma. 🙂

Tack för du delar med dig av recepten. Ska testa det här nya brödet nästa gång jag bakar. I kväll åt vi Samones Köttfärssoppa, den är sååå god. 🙂

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 09:40

Hej Anita! Generellt så är det mindre kemikalier etc i eko mat och bättre bevarande av vitaminer. Bäst är att äta Kravmärkt. Nu är allt en kostnadsfråga så jag köper inte allt ekologiskt/kravmärkt men i den mån jag kan så gör jag.

Svara
Sara & Busungarna 29 augusti, 2011 - 21:55

Och jag som just satt och grämde mig över att jag glömt köpa Bregott och att det inte kommer räcka till kidsens frukost i morgon. Åse to the rescue!! 😀
Då blir det till att ”baka” Bregott imorronbitti då. Oväntat men häftigt, hahaha

PUSS

Svara
Jenina 29 augusti, 2011 - 21:16

åh detta bröd ska jag testa! Äter numera lchf men lite mer åt gi-hållet 🙂 Lätt som du skriver att det blir lite för mycket även om det är efterrätter o dyl. som är tillåtet….Speciellt blir det för många mackor om jag bakar nåt lchf-bröd 🙂

Svara
Erika B 29 augusti, 2011 - 20:04

Efter att ha blivit inspirerad av LCHF av släktingar har jag hittat din blogg. Sen två veckor tillbaka äter jag mindre kolhydrater men jag har inte dragit ner på allt. Vi har bytt ut potatis, ris och pasta till grönsaker. Jag tycker att jag de senaste dagarna varit jätteyr i huvudet, framför allt om jag reser mig upp från sittande/liggande. Vet du om det är en bieffekt av ändrad kost eller det kanske inte alls har med det att göra? Sen började jag äta fil till frukost (avsyr yoghurt så det funkar inte) istället för flera smörgåsar, men tycker att jag får magknip direkt efter frukost (som jag inte fick av brödet), så min fråga är om fil är ett dåligt alternativ rent LCHF-mässigt? Om jag fortsätter få ont i magen av filen slutar jag givetvis ändå, men jag var mest nyfiken på om fil är bra eller dåligt från din synvinkel.
Tack för en bra blogg!

Svara
Åse 29 augusti, 2011 - 20:55

Hej! Grattis till ett bra val! De första 2 veckorna får de flesta omställningsbesvär som yrsel, illaluktande andedräkt, man kan få kramp i benen etc. Se detta som avgiftning och att kroppen håller på att uppgradera systemen i kroppen till att gå på fettdrift och inte sockerdrift. Ditt mående är ett bevis på att du gör rätt! När det gäller fil så vet jag fler som får ont i magen av en mejerifrukost. Jag hade nog hellre ätit ett LCHF bröd med proteinrika pålägg eller en omelettefrukost eller tex makrill och ägg.
Fil och yoghurt kan ställa till det viktmässigt så jag hade nog rivstartat kroppen med bara protein och fett på morgonen!

Varmt lycka till och det är en bra idé att dra ner på allt sakta men säkert, vi har alla olika toleransnivåer så alla behöver inte äta strikt,

Svara
Erika B 30 augusti, 2011 - 11:15

Tack så mycket för ditt svar. Skönt att höra att yrsel kan vara vanligt.
Jag ska provbaka något av de bröd du har i bloggen och testa.
Igår började jag läsa i ”Matrevolutionen”, har inte kommit så långt än men den känns intressant.
Tack igen!

Svara
Dagarna 29 augusti, 2011 - 18:59

Detta måste jag helt klart testa.

Svara
ÅsaS 29 augusti, 2011 - 18:02

Är född och uppvuxen på (med…) Bregott, så det här vore kanske nåt att testa. (Även fast vi använder det i min egna familj.) Men hur lång blir hållbarheten på detta smör? Iofs så går det åt ca ett stort paket i veckan här hemma, så det är jag inte orolig för, att det inte skulle gå åt menar jag.

Du är då ta-mej-tusan en idéspruta som heter duga!

Har förresten beställt båda Anna Hallén-böckerna och väntar med iver på att de ska dimpa ner snart.

Kram och ha det gott!
ÅsaS

Svara
Åse 29 augusti, 2011 - 20:56

Haha det låter bra!!!
Detta håller lika bra som bregott!

KRAM

Svara
Eva 29 augusti, 2011 - 17:48

Det ska jag testa. Skickade nyss grabben att handla, bad om HJ men inte fasen fanns den. Får se om jag orkar till Maxi dem borde ju ha. Vill ju läsa reportaget om dig.

Kram

Svara
margareta 29 augusti, 2011 - 17:22

har du sett lchf-glassen som de säljer på maxi. vad tycker du om den?

Svara
Åse 29 augusti, 2011 - 17:23

Om du tänker på Alvesta glassen så NEJ, för mkt tillsatser och bättre att göra egen själv! Går enkelt att göra även om man inte har glassmaskin,

Svara
Hanna 29 augusti, 2011 - 16:22

Kul! Hur smakade det?

Svara
Åse 29 augusti, 2011 - 17:15

Jättegott!

Svara
jennyh 29 augusti, 2011 - 16:12

Häftigt det måste jag göra 😀

Svara
Soulsister 29 augusti, 2011 - 15:28

Måste testas 🙂

Svara
Anna-Lena 29 augusti, 2011 - 15:20

Så härligt att läsa, du verkligen sprutar ur dig kanon tips ; )
Kramis

Svara
Jennie 29 augusti, 2011 - 15:13

Coolt!!
Måste testas.

Insåg i helgen att du borde göra en app med alla dina recept, skulle underlätta när man går i affären och ska handla ingredienser till dina recept. 🙂

Svara
Anna Johansson 30 augusti, 2011 - 21:19

Åh Jennie! vilken bra idé!!!!! En Åse app, perfekt!

Svara

Lämna en kommentar