Helstekt lammstek med gräddkokt rotsellerimos

1 september, 2018

Hej på er!

Nu är vi på väg till Kungsbacka för att fira Alixtra som fyller 1 år som butik och jag är där för att signera böcker om någon vill köpa 😂🙏🏻

I går kom mina böcker! Ni kommer kunna köpa dem signerade av mig nästa vecka någon gång.

Till middag blev det helstekt lammstek med min goda to-die-for sås och så gräddkokt rotselleri – alltså såååå gott!

Så klart kan ni ha moset och såsen till annat kött om ni inte vill/gillar lamm!

Skriv ut

Helstekt lammstek med gräddkokt rotsellerimos

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 lammstek á 800 g i nät
1 vitlök solo
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
smör att steka i
salt, peppar

Sås:

4 dl grädde
3 msk koncentrerad kycklingfond
2-3 tsk torkad rosmarin
6 hackade soltorkade tomater
Skal och saft av 1 citron
1/2 dl hackad persilja
2 dl riven parmesan

Rotsellerimos:

1 rotselleri
4 dl grädde
1 dl vatten
salt, peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 125°C.
Lätt en smörklick i panna tillsammans med pressad vitlök, timjan, rosmarin och krydda med salt & peppar.
Lägg över på plåt och stick en digital ugnstermometer mitt i steken och sätt den i mitten av ugnen.
Stek tills din termometer visar 60-65 grader (mer rosa vid 60 gr), ca 60–80 minuter
Låt vila minst 20 minuter  i folie. Skär sedan i tunna skivor.

Såsen:
Koka upp grädde, soltorkade tomater, riv citronskalet men spara det. Pressa i citronsaften. Krydda med salt, peppar, rosmarin och buljong. Låt småputtra i ca 7-8 minuter. Ta bort från plattan. Rör ner hackad persilja, citronskal och riven parmesan.

Rotsellerimos:
Skala rotsellerin och skär i mindre bitar.
Koka upp med grädde, se till så att grädden täcker rotsellerin. Koka rotsellerin mjuk och tills vätskan halverats. Häll av grädden i en skål. Mixa mosen med stavmixer och späd med grädden till önskad konsistens. Salta och peppra.

2 kommentarer

Mallansvardag 1 september, 2018 - 12:56

Tack för alla supergoda recept du delar till oss varje dag, har suttit här och läst ifatt de senare dagarnas inlägg och sparat recept i min receptbok så telefonen glöder 😄
Ha en underbar lördag!
Kram Malin

Svara
Åse 2 september, 2018 - 10:31

Härligt Malin! 🌟 Njut av lördagen du också! 🌸

Svara

Älskar era komentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.